Achtergrond | Edwin Gyasi – Getalenteerde clubhopper

Gisterenmiddag – volgens directeur Wim Collard zelfs om 16:30 uur exact – bereikte Roda JC Kerkrade overeenstemming met buitenspeler Edwin Gyasi over een 2,5-jarige verbintenis bij de Trots van het Zuiden. Indien hij maandag de medische keuring doorstaat, sluit hij de dag erna al aan bij de selectie van René Trost. Wie is deze voor velen onbekende speler? Roda JC Live zocht het voor U uit.

Begin van een carrière
Edwin Gyasi komt ter wereld op 1 juli 1991 in Amsterdam, als kind van Ghanese ouders. Hij gaat voetballen in de jeugdopleiding van AZ. Nadat hij daar een hele serie jeugdelftallen doorloopt, wordt hij in het seizoen 2010/2011 op 19-jarige leeftijd verhuurd aan eerstedivisionist SC Telstar. Hij begint er het seizoen als basisspeler, maar zal zeker niet zo blijven; in de tweede seizoenshelft staat hij slechts één keer vanaf de aftrap binnen de lijnen. Uiteindelijk komt Gyasi bij de Witte Leeuwen tot 29 wedstrijden (waarvan 15 invalbeurten), waarin hij drie keer scoort en 1 assist aflevert. Medio 2011 meldt hij zich weer bij AZ, maar wanneer de jongeling in plaats van met de eerste selectie vooral wedstrijden speelt met de A1 van de Alkmaarders, in hetzelfde team als zijn jongere broertje Raymond, besluit hij zijn contract bij de clubleiding in te leveren. Gyasi traint een half jaar lang voor zichzelf, totdat De Graafschap hem oppikt in januari 2012. De aanvaller gaat op huurbasis het seizoen afmaken bij de Superboeren, die op dat moment in de  Eredivisie acteren. Hij mag een kwartier voor tijd invallen in het uitduel tegen Vitesse, maar maakt vooral speelminuten in het beloftenteam van de Doetinchemmers.

Akkefietjes
De clubleiding van De Graafschap is tevreden over zijn prestaties en is van plan om hem ook voor het seizoen 2012/2013 te binden. “De Graafschap bood me een contract aan, maar was te laat. In de wedstrijd tegen Jong Twente speelde ik geweldig en daarna heeft Twente toegehapt”, aldus Gyasi, wiens trainer Richard Roelofsen zich destijds behoorlijk in de maling genomen voelde toen al vroeg duidelijk e=werd dat Gyasi de overstap naar de Tukkers zou gaan maken: “We hebben veel voor hem gedaan en ons loyaal opgesteld. Hij zou een contract voor een jaar krijgen met een optie voor nog twee seizoenen. Een soort prestatie-contract. Hij wilde zelf ook graag. Maar we hebben samen nooit aan tafel gezeten”, aldus Roelofsen, die de speler daarop uit de selectie zet. Wanneer de aanvaller zich in april dagenlang niet op de club meldt, is het kortstondige huwelijk tussen beide partijen definitief over. De versie van de clubleiding luidt dat Gyasi zich niet aan de afspraken houdt en plotseling weer op de stoep staat, terwijl de speler zelf stelt dat hij zich netjes heeft ziekgemeld; hoe dan ook, er wordt meteen een einde gemaakt aan de onderlinge samenwerking.

Nieuwe kans in Twente
Dat het raar kan lopen in de voetballerij, weet ook de jonge buitenspeler. Hij maakt tijdens zijn eerste weken als Twente-speler een goede indruk en ziet dat beloond worden met wedstrijden in de KNVB Beker, voorronde Europa League en de Eredivisie. Wanneer trainer Steve McClaren echter in februari 2013 het veld moet ruimen, komt Gyasi amper nog in aanmerking voor speelminuten onder diens opvolger, Alfred Schreuder; het mag dan ook geen verrassing heten dat hij na één jaar alweer mag vertrekken uit Enschede, waar hij 16 Eredivisie-wedstrijden en 1 doelpunt laat noteren. Hij vervolgt zijn carrière bij de andere nabijgelegen eredivisieclub, namelijk Heracles Almelo. Hij slaagt er niet in om een blijvende indruk achter te laten in het Polman Stadion; in het afgelopen 1,5 jaar komt hij in totaal tot 73 minuten, verdeeld over 5 invalbeurten, voor de Almeloërs, waarin hij niet tot scoren of assists weet te komen. In die tijdspanne heeft Gyasi met een aantal kwetsuren te maken, onder meer een sleutelbeenblessure (november 2013) en een hamstringblessure (september 2014).Gyasi Twente

De 23-jarige aanvaller gaat dus vanaf volgende week in dienst van de Koempelclub spelen. De linkspoot, die zowel op de linker- als op de rechtervleugel uit de voeten kan en, als we de woorden van Roda-aanvoerder Guy Ramos mogen geloven, ‘belachelijk snel’ is, maakte volgens Roda-directeur Wim Collard een zeer gemotiveerde indruk. Het is nog niet bekend welk rugnummer de nieuweling toegewezen zal krijgen, die volgens Tubantia in Kerkrade een contract tot medio 2016 tekent; promoveert Roda aan het eind van dit seizoen, dan loopt het contract automatisch door tot medio 2017. Dit alles is natuurlijk onder voorbehoud van het goed verlopen van de medische keuring.

Foto’s: Tubantia

Comments are closed.