Achtergrond | Lichte afname restricties voor uitsupporters

Vandaag maakte Supporterscollectief Nederland, de overkoepelende organisatie van een verzameling supportersverenigingen van bijna alle Nederlandse BVO’s, de uitsupporters-statistieken bekend over het afgelopen seizoen. Meteen in het oog springend: het aantal restricties op vervoer voor uitsupporters is ook in 2017/2018 afgenomen, zij het minder sterk dan in de voorgaande jaargang.

‘SCNL’ meldt dat afgelopen seizoen twintig procent van de wedstrijden in de Eredivisie met vrij vervoer te bezoeken was voor uitsupporters. Dat betekent anderzijds dat de overgrote meerderheid van de wedstrijden onderhevig is aan beperkingen. Denk hierbij aan een verplicht omwisselpunt bij het uitvak (‘eigen vervoer’, 44%) of halverwege een vastgestelde reisroute (‘autocombi’, 24%). Ook buscombi’s komen nog altijd vaak voor (9%) en voor in totaal zes wedstrijden (2%) werd een verbod op uitsupporters opgelegd.

Vervoersregelingen in de Eredivisie (2017/2018) (bron: Supporterscollectief Nederland).

De hoeveelheid wedstrijden met vrij vervoer is dus iets gestegen ten opzichte van het vorige seizoen. Daarbij moet worden opgetekend dat het aantal wedstrijden met ‘eigen vervoer’ sterker is gestegen. Hoewel deze vervoersregeling geen volledige vrijheid voor uitsupporters inhoudt, is het wel een vriendelijkere manier van verplaatsen dan de auto- of buscombi.

Roda JC Kerkrade heeft, zoals gebruikelijk voor de Limburgse club, te maken gehad met relatief weinig beperkende maatregelen ten opzichte van veel andere clubs in de Eredivisie. Slechts éénmaal werd een verplichte buscombi opgelegd en in negen wedstrijden was eigen vervoer toegestaan. Bij zeven wedstrijden mochten supporters van Roda JC volledig vrij hun club achterna reizen – volgens de cijfers, althans. Eventuele andere restricties (denk aan een verbod op reizen met OV of een verbod op het bezoeken van de binnenstad) bleken lastig terug te vinden en zijn daarom niet in de gegevens meegenomen. Desondanks kan dus veilig gezegd worden dat de meereizende supporters van Roda JC een goed imago hebben weten op te bouwen en zodoende bij ontvangende gemeenten als relatief welkom worden gezien.

De gemeente Kerkrade, die de vervoersregelingen vaststelt voor uitspelende teams op bezoek bij Roda JC, heeft daarnaast ook slechts één keer een verplichte buscombi voor supporters opgelegd. Verder mochten zes clubs per autocombi naar het diepe zuiden afreizen, tegenover vijf teams per eigen vervoer en zes teams in volledige vrijheid. Merk dus op dat de gemeente Kerkrade minder gastvrij handelt dan de wijze waarop supporters uit Kerkrade (en omstreken) behandeld worden. Hier ligt dus een verbeteropgave voor de veiligheidsdriehoek rondom thuiswedstrijden van Roda JC Kerkrade.

Nu Roda JC volgend seizoen helaas een niveau lager acteert is het tevens relevant om de cijfers in te duiken van de Eerste Divisie. SCNL weet te melden dat de hoeveelheid wedstrijden met vrij vervoer hier hoger ligt, maar dat dat vooral ten koste gaat van de wedstrijden met eigen vervoer. Het aantal wedstrijden met een auto- of buscombi ligt dus niet per se lager in de Eerste Divisie ten opzichte van de Eredivisie. Het vermoeden bestaat dat dit enerzijds komt door lagere aantallen uitsupporters in de Eerste Divisie, terwijl ook de ervaring met grotere groepen uitsupporters kleiner is.

Vervoersregelingen per uitspelende club in de Eredivisie (2017/2018) (bron: Supporterscollectief Nederland).

Daar ligt meteen een relevant punt om rekening mee te houden voor supporters van Roda JC die komend seizoen van plan zijn om hun club achterna te reizen. Roda JC is in de Eredivisie een club met relatief weinig uitsupporters (183 in het afgelopen seizoen; 16e plek), maar zal in de Eerste Divisie op dit gebied één van de hoogvliegers zijn. Dat betekent dat het aantal restricties voor uitsupporters van Roda JC mogelijk toeneemt ten opzichte van het afgelopen seizoen – zeker wanneer de prestaties zodanig goed zijn dat meer en meer supporters graag mee willen reizen naar uitwedstrijden. Ook zal Roda JC door het grote aantal Brabantse clubs relatief veel wedstrijden in de nabijheid van het eigen stadion spelen, wat het bezoeken van uitwedstrijden ondanks de vrijdagavond iets vergemakkelijkt.

Uiteraard rest Roda JC Live te zeggen dat we hopen dat komend seizoen zoveel mogelijk supporters Roda achterna zullen reizen naar hun minstens negentien uitwedstrijden in het komende seizoen. Zowel de derby bij MVV als de lange reis naar Cambuur, maar ook de vier wedstrijden bij beloftenteams worden hopelijk goed bezocht door fans van het iconische geel-zwart. Roda JC Live zal in elk geval nastreven om bij elke wedstrijd aanwezig te zijn en ook komend jaar zo goed mogelijk verslag te doen van de verrichtingen van het elftal.

Header: Roda JC Live;
Afbeeldingen: Supporterscollectief Nederland.