Achtergrond | Roda leidt Limburgs klassement; derby’s weinig doelpuntrijk

Zelden zal de Nederlandse voetballiefhebber zoveel derby’s binnen een paar dagen hebben zien voorbijkomen. FC Twente en Heracles Almelo trappen vanavond het derbyweekend af, waarna zondag onder aanvoering van de Klassieker Ajax-Feyenoord ook nog NAC Breda-Willem II, VVV-MVV én natuurlijk Roda JC Kerkrade-Fortuna Sittard op het programma staan. Wanneer we ons focussen op de vier laatstgenoemden en de krachtsverhoudingen tussen de Limburgse clubs onder de loep nemen, vallen twee zaken op: Roda JC is de duidelijke leider in het provincieklassement en de onderlinge duels leveren maar weinig treffers op.

Wie een blik op de algehele ranglijst van de Jupiler League werkt, komt al snel tot de conclusie dat één Limburgse club met kop en schouders boven de rest uitsteekt; Roda JC staat op plek 2, VVV-Venlo sluit het linkerrijtje op de 10e plek, Fortuna Sittard vinden we terug op de 16e stek en MVV Maastricht is zelfs afgezakt tot de 19e positie. Wij hebben eveneens een tussenstand opgemaakt op basis van de uitslagen van de onderlinge duels van de Limburgse clubs. Die ziet er als volgt uit:Limburgs klassementDe tendens dat Roda JC de sterkste van de 4 is komt ook hier tot uiting. Het won 2 van de 3 derby’s en speelde eenmaal gelijk (op bezoek bij VVV-Venlo). Het is ook de enige club die in alle derby’s trefzeker was en bovendien de enige die meer dan 1 doelpunt scoorde. Het feit dat Roda bovendien pas 1 derby in het eigen Parkstad Limburg Stadion afwerkte benadrukt nog maar eens de Kerkraadse suprematie. Daar tegenover staan de troosteloze cijfers van MVV Maastricht. De Sterrendragers slaagden in alle 3 haar clashes niet erin om tot scoren te komen en het is dan ook logisch dat zij geen enkele derby tot dusver winnend afsloten. VVV-Venlo is de andere club die in de onderlinge duels nog geen driepunter pakte. Fortuna Sittard boekte tot dusver de meest gebalanceerde resultaten. Zij wonnen op bezoek bij MVV, speelden gelijk bij VVV-Venlo en delfden in eigen huis het onderspit tegen Roda JC.

Limburgse derby's uitslagenVoor het gemak hebben we ook de uitslagen van de duels op een rijtje gezet. Het kan niet onopgemerkt blijven dat er, zeker voor Jupiler League-begrippen, bijzonder weinig gescoord wordt; slechts 7 goals in 6 wedstrijden, wat neerkomt op gemiddeld 1,17 doelpunt per duel. Ter vergelijking; het competitiegemiddelde in dit seizoen ligt op 3,24 doelpunt per duel, bijna 3 keer zo hoog dus. De 5 goals van Roda vertegenwoordigen dan nog de grootste waarde, terwijl het gemiddelde flink omlaag getrokken wordt door de doelpuntloze gelijkspelen van VVV-Venlo tegen MVV Maastricht en Fortuna Sittard. In de vorige jaargang, toen Roda nog in de Eredivisie speelde, kwamen de onderlinge resultaten van MVV, Fortuna en VVV aan het eind van de rit uit op 18 goals in 6 duels, wat gelijk staat aan 3 per duel. Conclusie: Roda’s intrede in de Jupiler League zorgt voor minder doelpunten van de streekgenoten in de onderlinge wedstrijden. Het geheel objectieve Roda JC Live adviseert u dan ook om in de aankomende weken uw geld op de Koempelclub in te zetten.

Foto: Roda JC Live

Comments are closed.