Voorbeschouwing | Driepunter absolute must in eerste derby van 2015

Na de bizarre midweekse bekerstunt tegen Eredivisie-koploper PSV heeft Roda JC de taak om morgen (14:30 uur) ook te vlammen in de 21e speelronde van de Jupiler League. De Kerkradenaren krijgen in het Parkstad Limburg Stadion bezoek van streekgenoot Fortuna Sittard. Roda JC Live blikt vooruit op de eerste Mijnstreekderby in Kerkrade sinds 2001.

Historie
De tegenstander van morgen is het uitvloeisel van een fusie in 1968 tussen het Sittardse Sittardia en het Geleense Fortuna ’54, de eerste betaald voetbalclub van Nederland. De fusievereniging kreeg aanvankelijk de naam Fortuna-Sittardia Combinatie, ofwel FSC, maar dit werd in 1979 gewijzigd naar Fortuna Sittard. Waar de club tussen 1982 en 2002 in 18 van de 20 seizoenen uitkwam in de Eredivisie, vertoeft de geel-groene formatie inmiddels voor het dertiende achtereenvolgende seizoen in de Eerste Divisie en lijkt een terugkeer op het hoogste in de nabije toekomst onwaarschijnlijk, gezien het beperkte budget waarover men de beschikking heeft. In de afgelopen 2 seizoenen eindigde het team onder leiding van Will Boessen wel in het linkerrijtje van de Jupiler League, iets wat sinds de degradatie in 2002 nog niet gelukt was. De belangrijkste prestatie van de club in het afgelopen decennium is het feit dat zij nog altijd op de been is; een te groot stadion en aanhoudende financiële sores vormen sinds jaar en dag een blok aan het been van de club.

Het is dan ook een tijdje geleden dat Roda en Fortuna elkaar voor het laatst in Kerkrade bestreden. Van de voorgaande 21 ontmoetingen werden er 7 gewonnen door de thuisploeg, werd er 7 maal gelijkgespeeld en ging ook Fortuna 7 keer met de overwinning aan de haal (doelsaldo 29-23). De meest recente ontmoeting vond plaats op 28 november 2001 en werd met 1-0 in het voordeel van de thuisploeg beslist door een goal van Yannis Anastasiou. De laatste uitzege van Fortuna in Kerkrade dateert alweer van 28 september 1996 (0-1).

Eerder dit seizoen
Op 13 september 2014 stond de heenwedstrijd van dit affiche op het programma. Onder het toeziend oog van 7.900 toeschouwers, waaronder een bomvol uitvak gevuld met 800 Koempels, ging Roda JC met de zege aan de haal in het Offermans Joosten Stadion. Roda speelde in Sittard een zeer sterke eerste helft en Nayib Lagouireh zorgde in de 10e minuut, in twee instanties, voor de openingstreffer. Na de theepauze werd de score verdubbeld door Johan Plat, die een afgemeten voorzet van Tom van Hyfte op knappe wijze voorbij doelman Ferhat Kaya in het netje deed belanden; 0-2. In het vervolg ging de thuisploeg nog wel op jacht naar de aansluitingstreffer, maar de formatie van Peter van Vossen slaagde er niet in om Roda-goalie Verbist te passeren. Helaas werd deze wedstrijd ook gekenmerkt door rellen van beide supportersgroepen en moest de ME alle zeilen bijzetten om een confrontatie tussen beide kampen te voorkomen.

De spelers, met Frank Demouge voorop, vieren de 0-2 bij Fortuna Sittard. (Pro Shots)
De spelers, met Frank Demouge voorop, vieren de 0-2 bij Fortuna Sittard. (Pro Shots)

Huidige vorm
Over de huidige vorm van Roda JC kunnen we kort maar krachtig zijn; die oogt uitstekend. Hoewel er een week geleden nog een kansloze 3-0 nederlaag werd geleden bij angstgegner RKC Waalwijk, verbaasde het team van René Trost afgelopen dinsdag vriend en vijand door Eredivisie-koploper PSV Eindhoven in de KNVB Beker het nakijken te geven. De 3-2 overwinning (na verlenging) resulteerde niet alleen in een kwartfinale-plaats met perspectief op meer, maar zette ook enkele spelers in de spotlight die excelleerden. Met name Hicham Faik, Anco Jansen en basisdebutant Daryl Werker grepen de gelegenheid met beide handen aan om te laten zien dat ze van grote waarde kunnen zijn voor hun team. Fortuna begon het kalenderjaar 2015 met een thuisduel tegen Helmond Sport en hield daar 3 punten aan over; een benutte strafschop van Roel Janssen was voldoende voor een 1-0 einduitslag. Ondertussen vinden er een aantal verschuivingen plaats binnen de spelersgroep van de Sittardenaren; enkele dagen geleden vertrok aanvaller Waalkens naar N.E.C., het contract van middenvelder Vlug wordt waarschijnlijk ontbonden, en de ’talenten’ Zejnilovic, Elshot en Van der Aat verlaten de club eveneens om verschillende redenen. Bovendien wijst ook alles erop dat aanvoerder Ramon Voorn, jarenlang de spil van het elftal, elders aan de slag zal gaan en mogelijk de overstap maakt naar VVV-Venlo. Het zal alles bij elkaar niet bijdragen tot een gemoedelijke sfeer binnen de spelersgroep. Of beter gezegd, wat nog van die spelersgroep over is.

Wedstrijdinformatie
De geel-zwarten zullen het in het beladen duel zonder aanvoerder Guy Ramos en topscorer Johan Plat moeten stellen; beiden kampen met klachten aan de bekken en rug. Ook aanvaller Brian Jacobs is vanwege blessureleed niet inzetbaar. Verder staat er een vraagteken achter de namen van Hicham Faik (hamstring) en Edwin Gyasi (buikspier en lies), zij trainden vrijdag allebei niet met de groep mee. Vermoedelijk kan coach Trost wél weer beschikken over spits Frank Demouge, maar het is uiterst twijfelachtig of dat ook betekent dat hij terugkeert in het basiselftal. De kans is groot dat de technische staf ervoor kiest om de succesvolle formatie van afgelopen dinsdag, met uitzondering van de doelman, te laten staan.
Ook Fortuna-hoofdtrainer Peter van Vossen zal waarschijnlijk zoveel mogelijk dezelfde jongens de wei in willen sturen als bij het vorige duel; met uiteraard de kanttekening dat er van deze 11 namen niemand tussentijds bij de club vertrekt. Dat zal gebeuren in een 4-4-2 formatie met keeper Ferhat Kaya en centrale verdediger Roel Janssen als steunpilaren in een verder jong elftal.

Vermoedelijke opstellingen
Roda JC: Verbist – Dijkhuizen, Biemans, Werker, Van Peppen – Faik/Rutjes, Pluim, Van Hyfte – Höcher, Jansen, Gyasi/Lagouireh.
Fortuna Sittard: Kaya – Turan, Janssen, Ter Borgh, Kis – Marveggio, De Wit, Vankan, Pappot – Baur, Conneh.

De wedstrijd in het Parkstad Limburg Stadion wordt geleid door FIFA-arbiter Danny Makkelie en zijn assistenten Bluemink en Diks. Vierde official is de heer Bax. Er wordt om 14:30 uur afgetrapt.

De redactie voorspelt
Luc: 3-0 | Jeroen: 2-0 | Robbert: 3-2 | Sem: 4-0
De Roda JC Live-redactie, waar het geel-zwart bloed dag en nacht door de aderen stroomt, heeft haar ongelimiteerde wijsheden weer losgelaten op het aankomende duel. Geheel objectief als we zijn, kunnen we u alvast vertellen dat de punten in eigen huis blijven. De doelpuntenmarge waarmee dat gebeurt zorgt nog voor onderlinge discussie. Overigens zijn deze voorspellingen ingevuld nog vóórdat Roda afgelopen dinsdag PSV uit de KNVB Beker knikkerde. Met andere woorden, wij hebben er altijd al vertrouwen in gehad.

Roda JC Live verzorgt zoals gebruikelijk een liveverslag van deze wedstrijd op de Twitter: www.twitter.com/rodajclive.

Comments are closed.