‘Werker en Van Leer top, Excelsior-uit hoogtepunt tot dusver’

Tussen Kerst en Nieuwjaar organiseerde Roda JC Live haar jaarlijkse supportersenquête. Deze editie kon op 263 inzenders rekenen, waarmee we natuurlijk uitermate content zijn!

Vandaag presenteren we deel 2 van 3 van de uitkomsten van ons onderzoek. De focus ligt vandaag op welke spelers positief én negatief opvielen, en welke resultaten het meest tot tevredenheid stemden. De opmars van Daryl Werker, tegenvallende nieuwelingen en de enige overwinning staan centraal.

Nieuwelingen: Duitsers top, Nederlanders stellen teleur
Een hoop nieuwelingen versterkten (of verzwakten) Roda JC deze zomer. Daarom vroegen we jullie wie van de nieuwe spelers vooralsnog de beste indruk maakte. Een drietal spelers springt hier met kop en schouders boven de rest uit. Koploper Frederic Ananou, Chris Kum en Abdul Ajagun kwamen allemaal op een percentage tussen de 34 en 30 procent uit, terwijl de andere spelers individueel niet meer dan 2 procent van de stemmen wisten te vergaren. Daaruit kunnen we concluderen dat slechts drie nieuwe spelers tot nu toe (enige) indruk hebben weten te maken. Als we u aan de andere kant vragen welke aangetrokken speler de slechtste indruk maakte, zien we een tegenovergesteld beeld ten opzichte van de vorige vraag: de spreiding is hier juist heel groot. Wat dat betreft zien we – gelukkig – een duidelijk patroon in de antwoorden. De grootste tegenvaller blijkt – helaas – Roel Brouwers, die een kwart van de stemmen kreeg. Verder bent u niet te spreken over Adil Auassar (20,5%), Nestor Mytidis (17,1%), Yves de Winter (13,7%) en Mikhail Rosheuvel (10,3%). Andere spelers kregen minder dan 6% van de stemmen. Brouwers is de opvolger van Richmond Boakye, die vorig seizoen de verkiezing overtuigend ‘won’.  Limburgers: Werker troeft Paulissen ruimschoots af
Dan belanden we bij het vraagstuk dat het meest eenduidige antwoord van de enquête opleverde; welke Limburger in de Roda-selectie maakte de beste indruk in de eerste seizoenshelft? Maar liefst 92% noemt hier de naam van Daryl Werker, de verdediger die zich in een jaar tijd behoorlijk positief ontwikkeld heeft. Die ontwikkeling wordt ook duidelijk als we de antwoorden op deze vraag naast die van onze enquête van vorig jaar leggen: toen koos ‘maar’ 13,3% voor Werker en ging 71,1% van de stemmen naar Mitchel Paulissen. De uit Mechelen afkomstige Werker is Kerkradenaar Paulissen, die nu slechts door 5,7% van de respondenten genoemd wordt, dus ruimschoots voorbijgestreefd.

Boven en beneden verwachting: Hoofdrollen voor Werker, Van Leer en Auassar
We vroegen wie wat u betreft het verst boven zijn verwachte niveau uitsteeg. Daar springen twee namen duidelijk boven de rest uit: Daryl Werker en Benjamin van Leer. De centrale verdediger is de winnaar in deze categorie, met 34,8% van de stemmen. De excellerende Van Leer, die al een sterkhouder was maar dit seizoen vriend en vijand nóg verder verrast, volgt hem op de voet met 33,2%. Buiten Frederic Ananou (9,7%) was er in deze categorie geen andere speler die meer dan 5% respons vergaarde. Verdedigers voeren hier dus de boventoon. We zadelden u aan de andere kant ook op met het vraagstuk welke speler wat u betreft het verst beneden zijn niveau blijft. We kunnen met een gerust hart zeggen dat er een speler is die hier in negatieve zin de kroon spant: Adil Auassar. Hij ging het seizoen vlammend van start door bij Roda’s eerste drie doelpunten betrokken te zijn, maar wellicht dat hij daarmee indirect zijn eigen graf gegraven heeft omdat hij die vorm daarna nooit meer kon evenaren. Liefst 41,6% noemt de Nederlands-Marokkaanse middenvelder bij deze vraag. Nestoras Mytidis volgt met ongeveer 10% op gepaste afstand, terwijl David Boysen – voor wie Roda nota bene een transfersom neerlegde – nét voor Mikhail Rosheuvel de derde plaats inneemt.  Behaalde resultaten: Meningen verschillen, PSV-thuis is bijgebleven
We vroegen u ook wat u vindt van de 13 punten die Roda tot dusver behaalde: is dat een goede afspiegeling van de werkelijkheid? Daarover zijn de meningen verdeeld. U bent het er in ieder geval over eens dat Roda niet teveel punten heeft gekregen; slechts 4,9% denkt dat Roda recht had op minder dan 13 punten. Daar staat tegenover dat 48,3% vindt dat Roda op basis van de gespeelde wedstrijden meer dan 13 punten had verdiend, terwijl 46,8% het huidig puntenaantal ziet als een goede weergave van Roda’s prestaties tot dusver.  Roda blonk dit seizoen ook uit. In gelijkspelen. Zonder te scoren. Enfin, we mochten tot dusver vijfmaal een 0-0 noteren, uitslagen die symptomatisch zijn voor het seizoen waarin de club zich bevindt: weinig tot geen doelpunten en veel onbesliste wedstrijden. Welke 0-0 u het best bijgebleven is? Dat blijkt de remise tegen PSV (73%), een wedstrijd die – niet geheel verrassend – eindigde in 0-0. Verder blijkt het langetermijngeheugen geen sterk punt van onze respondenten, die de brilstand tegen FC Utrecht op de tweede plek zetten met 19,4% van de stemmen. De drie gelijke spelen eerder in het seizoen kunnen op weinig respons rekenen.

Hét moment: Zege in Kralingen
Tenslotte is het tijd voor hoogtepunten. Wat is volgens u hét moment van de eerste seizoenshelft? Het was voor ons op voorhand al zoeken naar highlights, maar ook voor u blijkt het lastig om een keuze te maken. De meeste stemmen gaan echter naar het eindsignaal bij Excelsior-Roda JC (0-1), de eerste en enige wedstrijd dit seizoen die een overwinning opleverde. Wat dat betreft is het wellicht een symbolische keuze. Een goede tweede was de 2-2 van Tom van Hyfte in het uitduel bij Ajax, een doelpunt dat viel in de slotseconden van de wedstrijd. Naast de andere antwoorden in het tabelletje werd er als overige optie door een handvol respondenten de drievoudige redding van Van Leer tegen FC Utrecht aangedragen. Morgen verschijnt deel 3 van 3 van de uitkomsten van de Roda JC Live Supporters-enquête 2016. In dat gedeelte staan uw verwachtingen voor het komende half jaar én uw (gebrek aan) vertrouwen in de clubleiding centraal.