Achtergrond | VVSB: Bloembollen, derby’s en topvoetbal

Aanstaande donderdagavond treft Roda JC Kerkrade in de beker, net als twee ronden geleden, een club uit de hoogste regionen van het vaderlandse amateurvoetbal. VV Capelle, uitkomend in de Derde Divisie Zaterdag, werd zonder moeite met 0-5 aan de kant gezet. De tegenstander van de komende ronde is er echter één van een heel ander kaliber: VVSB, een van de topclubs uit de Zuid-Hollandse Bollenstreek, haalde de afgelopen jaren de nationale media en staat te boek als een uitstekende club in zowel de prestaties als interne organisatie. In dit artikel geven we, in de aanloop naar het bekertreffen met Roda JC, extra aandacht aan de Noordwijkerhoutse formatie.

Concurrentie, derby’s en ons-kent-ons: de Bollenstreek
Ten noorden van Den Haag en ten westen van Leiden ligt de Bollenstreek, in het hele land (en ver daarbuiten) bekend om de felgekleurde bollenvelden van het voorjaar. De Keukenhof geldt als één van de toonaangevende toeristische trekpleisters van het land en tijdens het ‘hoogseizoen’ staat het dan ook helemaal vol met touringcars toeristen terwijl er in de wijde omtrek geen vrije hotelkamer te vinden is. De Bollenstreek is echter ook bekend, en misschien ook wel berucht, om iets anders: amateurvoetbal. Met in totaal acht clubs in de hoogste drie amateurdivisies mag de Bollenstreek met recht hét amateurvoetbalbolwerk van het land genoemd worden. VV Katwijk, Rijnsburgse Boys, VVSB en FC Lisse acteren in de Tweede Divisie; Quick Boys geldt op dit moment als ‘lone soldier’ in de Derde Divisie; VV Noordwijk, SJC en FC Rijnvogels vinden we terug in de Hoofdklasse.

Voordat in 2010 de landelijke Topklasse werd geïntroduceerd, waren de Nederlandse topclubs van het amateurvoetbal allen geografisch ingedeeld in in totaal zes hoofdklassen: drie op zaterdag en drie op zondag. Het leger aan Bollenstreekclubs kwam elkaar zodoende met de nodige regelmaat tegen en dat heeft in de loop der jaren geleid tot de ontwikkeling van een ingewikkeld patroon van rivaliteiten en derbywedstrijden. Dé grootste kraker die mogelijk is in de regio is zonder twijfel de dorpsderby tussen VV Katwijk en KVV Quick Boys. Deze wedstrijd levert vaker wel dan niet een uitverkocht sportpark op en de toeschouwersaantallen liggen daarmee boven de 5.000 bezoekers per wedstrijd. Door de introductie van de Topklasse en later de Tweede Divisie (waarbij de Topklasse ‘Derde Divisie’ ging heten) is er echter een hoop veranderd. De clubs in de Bollenstreek zijn elkaar minder vaak tegengekomen en de Katwijkse derby hebben we sindsdien maar twee keer de revue zien passeren.

Een opvallend gegeven van de Tweede Divisie is dat het de enige amateurcompetitie is waarin clubs van het zaterdag- en zondagvoetbal samen in één afdeling zijn geplaatst. Goed om te weten is daarbij dat bijna alle topclubs in de regio op zaterdag voetballen, behoudens twee: de Noordwijkse stuntploeg SJC in de hoofdklasse, en VVSB. De Noordwijkerhouters kwamen als zondagploeg hun grote regiogenoten in de competitie nooit tegen maar moesten voor een dergelijke wedstrijd hopen op een gunstige loting in de Districtsbeker. Door de verbouwing van de voetbalpiramide speelt VVSB echter tegenwoordig veel wedstrijden tegen zaterdagteams en dit seizoen mag het daardoor aantreden tegen VV Katwijk, Rijnsburgse Boys en FC Lisse. Vooral de wedstrijden tegen Katwijk, dit jaar dé te kloppen ploeg van de Tweede Divisie, hebben zich ontwikkeld tot affiches met een derbysfeer – niet in de laatste plaats doordat het tweetal clubs elkaar ook in de KNVB-Beker nogal eens weet te treffen.

Het succes van de clubs in de Bollenstreek is niet in één simpele alinea of in één artikel te vangen. Veel heeft echter te maken met de rivaliteiten die ook op dorpsniveau een rol spelen (bijvoorbeeld tussen Katwijk en het naburige Rijnsburg), maar ook de trouwe lokale economie met veel visgerelateerde bedrijven zorgt ervoor dat de clubs altijd kunnen rekenen op voldoende middelen om zichzelf te redden tussen de andere topamateurclubs van het land. De clubs liggen nagenoeg allemaal op een steenworp afstand van elkaar en dat leidt ertoe dat spelers nogal eens van de ene naar de andere club verkassen. Een beladen voorbeeld is de transfer van Jeffrey Jongeneelen van Katwijk naar Rijnsburg, maar er zijn voldoende andere voorbeelden denkbaar voor van spelers die binnen de regio een nieuwe club wisten te vinden. Dat is ook niet zo gek: met zoveel clubs op zo’n kleine oppervlakte is het makkelijk om een transfer te maken zonder te hoeven verhuizen. Aangezien de spelers, ondanks dat ze echt wel vergoedingen ontvangen, allemaal doordeweeks gewoon aan het werk moeten, is het niet makkelijk om zomaar het halve land over te steken naar een nieuwe club. Zo weten de clubs elkaar op kwalitatief vlak elkaar dus goed in balans te houden. Ook belangrijk voor het succes van de clubs is de nabijheid van Den Haag en Amsterdam, twee steden waar nogal wat voetbaltalent vandaan komt. Veel spelers die het niet redden in één van de jeugdopleidingen in dit deel van de Randstad komen uiteindelijk terecht bij een amateurclub van formaat – en dan is de keuze voor de Bollenstreek geen onlogische.

Bekersucces en competitieve opmars
Landelijk gezien is VVSB natuurlijk vooral bekend van het unieke bekersucces van enkele seizoenen geleden, waarin het via een reeks andere amateurclubs en FC Den Bosch in de halve finale mocht aantreden tegen FC Utrecht. Als tweede amateurclub ooit die de halve finales van de KNVB-Beker wist te bereiken was dat een historische prestatie en het is onwaarschijnlijk dat dat in de nabije toekomst wederom gebeurt – door welke amateurclub dan ook. Die enorme stunt is echter lang niet het enige waar VVSB de laatste jaren voor staat. Ook in competitieverband is het al meer dan een decennium een belangrijke factor, zoals ook hierboven hopelijk helder uiteen is gezet. VVSB is niet een club die z’n hele geschiedenis al op het hoogste niveau actief is; in het seizoen 2004/05 promoveerde het vanuit de Eerste Klasse naar de Hoofdklasse, waardoor het zich voor het eerst mocht meten met de grote clubs van het amateurvoetbal op de zondag. In de Hoofdklasse eindigde de club nooit lager dan de negende plek en dankzij een vijfde eindnotering in 2009/10 kwalificeerde het zich makkelijk voor de nieuwe Topklasse, waardoor het voortaan dwars door het hele land moest gaan reizen voor z’n uitwedstrijden. Ook de Tweede Divisie werd direct bij z’n introductie bereikt dankzij een (wederom) vijfde plek in het laatste Topklasseseizoen in 2015/16. In de Tweede Divisie treft het zoals gezegd een stuk meer regiogenoten dan in de Topklasse en ook publiekstrekkers als HHC Hardenberg, Kozakken Boys, SV Spakenburg en VV IJsselmeervogels zijn sindsdien de seizoensprogramma’s van de Noordwijkerhouters gepasseerd. Een degelijk eerste seizoen in de Tweede Divisie eindigde uiteindelijk in de negende plek afgelopen zomer.

In de huidige voetbaljaargang doet VVSB wederom prima mee in de middenmoot van de competitie en heeft het voor het duel met Roda al drie rondes in de KNVB-Beker weten te overleven. De competitie begon behoorlijk moeizaam met de eerste zege pas na zes speelronden, maar dat was dan wel meteen op het veld van het naburige Rijnsburgse Boys (2-3). Nadien begon de ploeg meer punten te pakken om vrij solide in de middenmoot te vertoeven. VV Katwijk wist zich echter te revancheren op de bekernederlaag door anderhalve week geleden met 0-2 te winnen bij VVSB; afgelopen weekend eindigde het treffen bij Excelsior Maassluis op 0-0. Saillant detail van die laatste wedstrijd was dat de spelersbus van VVSB na de wedstrijd zonder accustroom kwam te staan, waardoor het team niks anders kon dan even vertoeven in de kantine van Excelsior – op zich ook geen straf natuurlijk.

‘Trainen in de bestuurskamer’
Ook op organisationeel gebied timmert VVSB aan de weg. Hoewel de ‘stadioneisen’ in de Tweede Divisie gewoon aansluiten op de amateurreglementen en er tot nader order geen promotieregeling bestaat naar de Jupiler League, zorgt de club er wel voor dat er zonder problemen kan worden meegedaan in de vaart der volkeren van de hoogste amateurreeksen. Sportpark de Boekhorst is niet van hetzelfde kaliber als bijvoorbeeld Nieuw Zuid van Quick Boys, maar wordt stapsgewijs wel aangepast aan de moderne tijd. Zo is de periode dat de bestuurskamer van de club tevens dienst deed als krachthonk inmiddels voorbij. Voor het sportpark, dat verder door onder meer een handbal- en strandloopvereniging wordt gebruikt, bestaan grote renovatieplannen gericht op het beter organiseren van de ontsluiting van en naar het sportpark, maar ook om de faciliteiten voor de diverse verenigingen een upgrade te geven. Hieronder valt ook een nieuw gecombineerd kantingebouw voor VVSB en de handbalvereniging, waarbij tevens een nieuwe tribune voor het hoofdveld wordt gerealiseerd. Op deze manier hopen de lokale overheid en VVSB ook in de toekomst een belangrijke rol te spelen in de sportwereld van Noordwijkerhout, en als het even kan met een eerste elftal actief te zijn dat in de komende jaren net zo goed kan meedoen met de top van het amateurvoetbal als nu.

De wedstrijd tussen VVSB en Roda JC Kerkrade wordt morgen om 18:30 afgetrapt. Roda JC Live is uiteraard aanwezig en zal op de gebruikelijke wijze verslag doen van het duel via het Twitteraccount (@RodaJCLive), alsmede een wedstrijdverslag na de wedstrijd.

Header: Roda JC Live.