Voorbeschouwing | Cupfighterduel in Noordwijkerhout

Vanavond staat de één na laatste wedstrijd van Roda JC Kerkrade in het huidige kalenderjaar op het programma. Voordat we op kerstavond met z’n allen afreizen naar Rotterdam-Zuid voor de wedstrijd bij Feyenoord, moet de Limburgse formatie eerst een stuk noordelijker in Zuid-Holland aantreden: in Noordwijkerhout, in het hart van de Bollenstreek nabij Leiden, wacht met VVSB een onvervalste cupfighter van het recente Nederlandse bekervoetbal. Kan Roda JC aan z’n sportieve plicht voldoen en overwinteren in het bekertoernooi of weet de paars-gele formatie uit de Tweede Divisie voor een stunt te zorgen? Roda JC Live blikt als vanouds vooruit op de bekerclash.

Tekst: Jeroen de Regt en Luc van Dijk.

Een snelle blik: VVSB en Roda JC in het bekertoernooi
VVSB, Voetbal Vereniging Sint Bavo voluit, behoeft eigenlijk weinig introductie als het gaat om prestaties in het bekervoetbal. Zoals we ook schreven in ons uitgebreide achtergrondartikel over de club gistermiddag, is VVSB een club die het afgelopen decennium een grootse ontwikkeling doormaakte en landelijke bekendheid genoot door enkele jaren geleden de halve finales van de KNVB-Beker te bereiken. Ook dit seizoen weet de club weer een uitstekende reeks neer te zetten in het toernooi, getuige dat het ongeacht de uitslag van vanavond al de beste amateurclub van het toernooi is – samen met G.V.V.V., dat eerder deze week werd uitgeschakeld door SC Cambuur. Het toernooi voor de Noordwijkerhouters begon in de tweede voorronde, waar het een thuiswedstrijd afwerkte tegen EVV uit Echt. Hoewel EVV een divisie lager speelt dan VVSB, had de thuisploeg de grootste moeite om de Limburgse ploeg te verslaan en had het de volle 120 minuten nodig om een 4-3 overwinning uit het vuur te slepen – waarbij de winnende goal voortkwam uit een eigen doelpunt. Een ronde later verliep het een stuk makkelijker voor de Hollanders; ondanks een vroege achterstand en een rode kaart voor v/d Slot bleek SC Telstar geen enkele sta in de weg: 4-1. Zodoende was de eerste stunt van het huidige bekertoernooi alweer een feit. In de ronde die volgde trof de ploeg net als vorig seizoen VV Katwijk. De ongenaakbare koploper van de Tweede Divisie bleek echter eveneens verslaanbaar voor VVSB; in de Bollenstreekderby werd voor niet minder dan 3.056 een 1-2 zege uit het vuur gesleept. Dat bracht de ploeg in de koker voor de winterse huidige bekerronde en daarin treft het dus op het eigen Sportpark de Boekhorst Roda JC Kerkrade.

Roda JC heeft als profclub een bekerronde minder hoeven te spelen dan VVSB, maar trof zeker geen mindere tegenstanders dan diens opponent van vanavond. In de eerste hoofdronde van het toernooi moesten de Limburgers afreizen naar VV Capelle; de laagvlieger uit de Derde Divisie bleek geen lastige opgave, getuige de riante 0-5 overwinning op Sportpark ’t Slot. In de vorige ronde troffen Molenaar en consorten competitiegenoot FC Groningen en wat in de competitie recentelijk niet lukte, kreeg Roda in het bekertoernooi wel voor elkaar: de Groningers werden verslagen. Twee doelpunten van Tsiy William Ndenge brachten Roda op een 1-0 en 2-1 voorsprong en in blessuretijd maakte Mikhail Rosheuvel het karwei af met de bevrijdende 3-1. Laten we hopen dat Roda vanavond bij VVSB meer een wedstrijd kan spelen zoals het deed tegen VV Capelle.

De wedstrijd van… 27 september 1996
In de rubriek ‘De wedstrijd’ wordt normaliter een eerdere ontmoeting van Roda JC met de tegenstander uitgelicht. VVSB treft Roda echter voor het eerst, en dus zoeken we het in de regio – de mannen van het tien kilometer verderop gelegen VV Katwijk reisden in 1996 af naar Kaalheide. Ook deze confrontatie was in het kader van de KNVB-beker, en kon rekenen op weinig animo in Kerkrade en omstreken. Slechts 2.500 toeschouwers bezochten de pot die Roda JC met 6-2 won. Dat klinkt als een overduidelijke uitslag, maar bij rust stond het slechts 1-1. Via Arno Doomernik kwam de thuisploeg reeds in de tweede minuut op voorsprong, maar zeven minuten later zette Hans Zwaan iedereen uit Katwijk in vuur en vlam. Hij scoordoe brutaal de gelijkmaker. In de tweede helft stelde Roda op tijd orde op zaken, al kwam Katwijk met een 3-2, uit een penalty, nog terug in de wedstrijd. Toen speelden de bezoekers al met een man minder, want diezelfde Hans Zwaan mocht al na 31 minuten inrukken van scheidsrechter Mario van den Ende. Toen in de tweede helft nog een Katwijker rood kreeg, liep Roda uiteindelijk uit naar een stevige 6-2-zege; op weg naar de winst van de KNVB-beker.

Roda JC – VV Katwijk: 6-2 (1-1)
2’ Doomernik (1-0), 9’ Zwaan (1-1), 48’ Ooijer (2-1), 58’ Robbers (3-1, e.d.), 60’ De Ridder (3-2, pen.), 76’ Vurens (4-2, pen.), 77’ Martens (5-2), 82’ Roelofsen (6-2).
31’ Zwaan (rood), 76’ Robbers (rood)

Opstelling Roda JC: Hesp, Ooijer, Van Hoogdalem, Van Haren, Doomernik, Van der Luer, Obdam, Roelofsen, Sibon, Van Houdt, Vurens.

Wedstrijdinformatie
VVSB speelde in de afgelopen twee competitiewedstrijden (Katwijk en Excelsior Maassluis) met verschillende opstellingen. De verwachting is dat Vijbrief zijn plek in de verdediging weer overneemt van Verlaan. Vijbrief is een aantal wedstrijden geschorst n.a.v. een incident in de competitiewedstrijd tegen De Treffers, maar deze schorsing geldt niet voor de KNVB-Beker. Verder wordt achterin clubman Peet van der Slot verwacht, die al meer dan honderd wedstrijden in het paars-gele tenue van VVSB speelde. Voorin kunnen de Noordwijkerhouters beschikken over hun sterkste aanvalstrio: El Osrouti, Koopman en (met name) vleugelspits Bekooij vormen één van de sterkste voorhoedes van het amateurvoetbal en hebben inmiddels de nodige ervaring in lastige bekerwedstrijden bij elkaar gevoetbald.

Verwachte opstelling: Valk – Fecunda, Arroyo, van der Slot, Verlaan – Jozic, van Pelt, van Niel – El Osrouti, Koopman, Bekooij.

Aan de kant van Roda JC zijn eveneens een aantal wijzigingen ten opzichte van de laatste competitiewedstrijd te zien. Henk Dijkhuizen is weer terug, waardoor Ananou opschuift naar de centrale defensie om daar de geschorste Auassar te vervangen. Verder is de verwachting dat de systeemwijziging van de wedstrijd tegen VVV-Venlo geen tweede maal uitgeprobeerd zal worden, waardoor Ndenge weer terugkeert op het middenveld en Rosheuvel een linie naar voren opschuift. Verder zal het middenveld er mogelijk een stuk aanvallende uit gaan zien dan gebruikelijk met Vancamp op de plek van El Makrini – laatstgenoemde is geschorst door zijn gele kaarten tegen VV Capelle en FC Groningen. Engels neemt zijn vertrouwde plek in de voorhoede eveneens weer in.

Verwachte opstelling: Jurjus – Dijkhuizen, Ananou, Werker, Vansteenkiste – Vancamp, Gustafson, Ndenge – Rosheuvel, Schahin, Engels.

VVSB en Roda JC trappen vanavond om 18:30 af op Sportpark de Boekhorst. Roda JC Live zal de supporters die niet aanwezig kunnen zijn bij de wedstrijd als vanouds voorzien van een live-verslag via ons Twitteraccount (@RodaJCLive). Tevens zal op onze website na het duel het wedstrijdverslag te vinden zijn.

Header: Roda JC Live.