Ajax en Benjamin van Leer voeren eerste gesprek

In haar zoektocht naar een nieuwe keeper heeft Ajax haar pijlen gericht op Benjamin van Leer. Dat maakt De Telegraaf dinsdag bekend.

De 25-jarige Van Leer moet in Amsterdam de opvolger worden van Diederik Boer. Die was de afgelopen jaren de tweede keeper bij de Godenzonen, totdat hij deze zomer een contract tekende bij zijn oude club PEC Zwolle. Zijn verbintenis in de hoofdstad liep namelijk af.

Technisch directeur Marc Overmars heeft zijn oog nu laten vallen op Van Leer en ziet in hem de perfecte opvolger voor Boer. De Roda-doelman voerde maandag een eerste gesprek met een afvaardiging van de Europa League-finalist. Ajax had volgens De Telegraaf ook interesse in Frederik Ronnow (Brøndby) en Hendrik van Crombrugge (KAS Eupen), maar heeft uiteindelijk voor Van Leer gekozen. De Amsterdammers hopen dan op een Jasper Cillessen-scenario: Van Leer die Onana opvolgt als eerste doelman bij een vertrek.

Transfersom
Van Leer heeft in Kerkrade nog een contract tot de zomer van 2019 en dus zal Ajax met een transfersom over de brug moeten komen. Technisch directeur Harm van Veldhoven liet maandag juist nog weten aan Voetbal International dat er nog geen club concreet was geworden voor de doelman, ondanks interesse.

De keuze om te vertrekken ligt volgens Van Veldhoven bij de Houtenaar zelf, maar liet ook optekenen dat het voor de groei van Van Leer wellicht goed zou zijn om nog een jaar bij Roda te blijven. “Daar staat hij voor open”, aldus de TD.

Dijkhuizen, Rutjes en Malki
Verder wil Roda JC ook graag verder met Nathan Rutjes en Henk Dijkhuizen. Rutjes is in het bezit van een contract voor onbepaalde tijd, maar moet een aanvullend contract spelen om nog een jaar als speler actief te zijn. Dat aanbod ligt nu bij De Mat. Rechtsback Dijkhuizen heeft een contract voor twee seizoenen aangeboden gekregen na zijn succesvolle comeback in de nacompetitie vanuit seizoen.

Ook Sanharib Malki wordt gelinkt aan de Koempelclub. De spits van Al-Wakrah, die eerder in Kerkrade bijzonder succesvol was, zou zelf wel oren hebben naar een terugkeer en dus een weerzien met Harm van Veldhoven. “We hebben altijd contact gehouden, maar ik ga geen dingen zeggen die ik niet kan waarmaken”, stelt Van Veldhoven. “Hij is een optie. We zijn nu bezig de situatie intern goed in beeld te brengen, wie weet wat de komende weken en maanden gaan brengen.”

Jeugdproduct
Wie in ieder geval niet terugkeert bij Roda JC, is Omran Haydary. Hij vertrekt na tien jaar uit de jeugdopleiding en heeft gekozen voor FC Emmen, meldt het Dagblad van het Noorden. Roda zou Haydary graag hebben willen behouden, maar de speler zelf zou verwachten dat het maken van speelminuten in de eerste divisie beter is voor zijn ontwikkeling.

“Toen mijn zaakwaarnemer mij attendeerde op de interesse van Emmen, ben ik in gesprek gegaan met de club”, vertelt Haydary. “Het voetbaltechnische perspectief dat werd geschetst sprak me erg aan. Ik krijg van FC Emmen de kans om mezelf te laten zien.”

Foto: Roda JC Live