Ajax sloopt Roda in tweede helft: 5-1

Ondanks een hoopgevende eerste helft heeft Roda JC op bezoek bij Ajax een stevige nederlaag moeten incasseren. De ploeg van Robert Molenaar pakte nog wel de voorsprong via Chris Kum, maar verloor uiteindelijk met 5-1.

Met zeven punten uit dertien wedstrijden beleven de Kerkradenaren officieel de slechtste seizoensstart in de clubgeschiedenis.

Geen ingraven
Molenaar begon zonder Mikhail Rosheuvel, maar met Gyliano van Velzen in de basis. Die keuze bleek niet per se een gouden greep, maar los daarvan gingen de Kerkradenaren in de eerste helft behoorlijk aanvallend te werk en was er van ‘ingraven’ geen sprake. Dat leidde tot een aardig schot van Mohamed el Makrini en een aantal gevaarlijke uitbraken, terwijl Ajax tot frustratie van haar eigen aanhangers Roda amper in de problemen bracht.

Kum en Kluivert
Het was dan ook niet geheel verrassend dat Roda de ploeg was die als eerste tot scoren kwam. Een vrije trap van Adil Auassar belandde via Simon Gustafson bij Chris Kum, die waarschijnlijk de gemakkelijkste treffer van zijn carrière binnenknikte: 0-1. Roda liet vervolgens na om het aangeslagen Ajax een tweede tik uit te delen, want vrij voor Onana was het schot van Van Velzen te zwak. Op slag van rust kreeg Roda het deksel keihard op de neus toen Justin Kluivert, niet voor het eerst, uit de rug van Ashton Götz wegliep en met Ajax’ eerste doelpoging van de wedstrijd de 1-1 op het scorebord zette.

Ajax leeft op
Na de pauze voerde het opgeleefde Ajax de druk op en bracht coach Marcel Keizer middenvelder Frenkie de Jong in plaats van verdediger Deyovaisio Zeefuik. Hidde Jurjus maakte al snel aardige kansen voor David Neres en Kasper Dolberg onschadelijk, maar het tweetal wist de Roda-goalie daarna alsnog te passeren: de Deen tikte een voorzet van de Braziliaan binnen. Na die 2-1 volgde direct de Amsterdamse 3-1 toen Kluivert van buiten het zestienmetergebied de bal snoeihard in de verre hoek joeg. Daarmee leek Roda het duel na een uur voetbal alsnog uit handen te hebben gegeven.

Hattrick
Molenaar probeerde in de laatste twintig minuten nog iets te forceren door Mikhail Rosheuvel en Jorn Vancamp te brengen voor Van Velzen en Ndenge. Die ingrepen bleken tevergeefs, want het gaf Ajax de gelegenheid om naar hartenlust aan te vallen en de score verder op te voeren: Donny van de Beek vond knap de hoek na een voorzet vanaf de zijkant en zette daarmee de 4-1 op zijn naam, waarna het slotakkoord voor Justin Kluivert was: na een fraaie individuele actie liet hij Jurjus kansloos met een afgemeten schot, om daarmee zijn hattrick én de wedstrijdbal te claimen.

Volgende week staat er voor Roda JC een thuiswedstrijd op het programma. SC Heerenveen komt dan op zondag (14:30 uur) naar het Parkstad Limburg Stadion.