Nabeschouwing | Ajax overrompelt Roda na tactische omzetting

“I love it when a plan comes together.” Hannibal Smith in the A-Team, maar waarschijnlijk ook Robert Molenaar in de eerste 44 minuten van Ajax – Roda JC. Op een winderige zondagochtend, waar door het dichte dak niets van te merken was, maakte zijn team het de Amsterdammers flink lastig in het eerste bedrijf.

Chris Kum, maker van de openingstreffer, vatte het na afloop goed samen. Roda stond weliswaar defensief, maar niet heel erg ver teruggetrokken. Ajax mocht het spel maken, maar deed dat zo slordig, dat er meer dan genoeg kans voor Roda lag in de omschakeling. Dat leidde tot een uithaal van El Makrini die net naast ging, en niet lang daarna de goal uit een vrije trap. Nog geen twee minuten later kreeg Van Velzen een grote kans om de voorsprong te verdubbelen, maar hij leek ervan te schrikken dat hij geen buitenspel stond. Zijn slappe schot was dan ook een prooi voor Onana.

De vraag is dan: wat zette de 33-voudig landskampioen van Nederland hier tegenover? Niets, eigenlijk. De ploeg van Marcel Keizer grossierde in onnodige fouten, zo constateerde de coach ook, gruwend aan de zijlijn. Alleen Justin Kluivert kon twee keer doorbreken aan de linkerkant; één keer voorkwam Adil Auassar met een uitstekende tackle een schot, bij de tweede keer lag de bal in het mandje. Het was letterlijk de laatste actie van de eerste helft en dus was er geen zuurder moment denkbaar voor de tegentreffer.

Omzetting
De gelijkmaker was voor Keizer geen reden om zijn tactische omzetting uit te stellen. Frenkie de Jong mocht komen voor Zeefuik en daarmee kwam Ajax met een man meer te staan op het middenveld. Het bleek een meesterzet, want De Jong leverde uiteindelijk drie assists af. In de eerste tien minuten kwam Roda onder druk, maar hield het dapper stand. Vanaf de 59ste minuut was er echter geen houden meer aan: in twee minuten liep Ajax uit naar 3-1 en daarmee was de wedstrijd zo goed als gespeeld. Vervolgens was de thuisploeg heer en meester en begon het team te swingen. Neres gooide geregeld de trukendoos open en ook Kluivert liet meermaals zijn potentie zien.

Roda had soms nog een aardige mogelijkheid op een counter, maar deze werd of niet goed uitgespeeld, of de afronding was slap. Zo schoot de ingevallen Mikhail Rosheuvel vanaf de rand van de zestien bijzonder slap ruim naast. Uiteindelijk eindigde de wedstrijd dus alsnog in een forse 5-1 nederlaag.

Verval
Hoe kan het verval in de tweede helft zo groot zijn, werd Auassar gevraagd na afloop. “Daar moeten we nog eens goed naar kijken”, antwoordde de aanvoerder. Er werden termen gebezigd als ‘afspraken niet nakomen’; feit is dat Roda wisseling van Ajax naar 3-4-3 geen moment heeft kunnen beantwoorden. Ajax creëerde een overtalsituatie op het middenveld, waardoor de Kerkraden niet meer zo hoog druk konden zetten. Hierdoor werd het een stuk makkelijker om Kluivert weg te sturen. Waar Götz in de eerste helft al moeite had, werd hij in de tweede helft aan alle kanten overlopen. Als de benodigde rugdekking dan ook niet wordt geleverd, ben je kansloos. Zo kon de jonge Justin zijn eerste hattrick scoren en ging hij met de wedstrijdbal naar huis.

Het valt Molenaar te verwijten dat hier niet op werd gereageerd. In plaats van een spits op te offeren voor een extra middenvelder, gebeurde het tegenovergestelde. Met Vancamp voor Ndenge schakelde Roda om naar 4-2-4, wat uiteindelijk zorgde voor nog twee tegengoals. Met twee man Ziyech, Schöne, Van de Beek en De Jong afstoppen: dat is wel heel naïef. Wel werd Van Velzen ditmaal op tijd uit zijn lijden verlost. Opnieuw kon de linksbuiten geen potten breken en dus lijkt Rosheuvel weer op een basisplaats te kunnen rekenen.

Dat zal dan volgende week zijn, als sc Heerenveen op bezoek komt. Het vormt de eerste wedstrijd van een kwartet dat van levensbelang is. De excuses zijn op en er zullen punten gehaald moeten worden tegen Heerenveen, Groningen, ADO Den Haag en VVV. Het spel tegen AZ en in de eerste helft tegen Ajax was in dat kader hoopgevend. Nu is het zaak om dat om te zetten naar resultaat.