Voorbeschouwing | Roda zint op stunt in hoofdstad

Na de krappe en evenzo jammerlijke nederlaag thuis tegen AZ treft Roda JC Kerkrade dit weekend wederom een tegenstander van formaat. Op zondagmiddag, om het niet bijzonder prettige tijdstip van 12:30 uur, treden Molenaars manschappen in de Johan Cruijff Arena aan tegen Ajax.

Een op papier altijd bijzonder lastige wedstrijd, maar wel een waar Roda in het recente verleden voor een leuke verrassing wist te zorgen. Roda JC Live blikt zoals gebruikelijk vooruit op de wedstrijd.

Tekst: Sem Caelen en Jeroen de Regt.

Een snelle blik: Ajax en Roda JC
Gauw even kijken naar de huidige stand van de Eredivisie levert niet de meest hoopvolle gevoelens op voor het aanstaande duel, dat moge duidelijk zijn. Roda JC bivakkeert nog altijd op de laatste plek van de rangschikking. Toch betekent dat niet dat er enkel kan worden gesproken in negatieve termen: de wedstrijd tegen AZ vorige week was misschien niet goed, maar wel een waar absoluut wat te halen viel. En dat is niet de eerste keer dit seizoen. Gaandeweg begint de verzameling spelers in het shirt van Roda JC steeds beter als een team te functioneren en een aantal tactische omzettingen hebben verre van negatief uitgepakt. Er zit rek in deze ploeg en dat biedt hoop. De achterstand op de concurrentie is bovendien ook verre van onoverbrugbaar: de strijd tegen degradatie lijkt ook dit seizoen weer ongemeen spannend te worden – en dus ook kansrijk.

De hoofdstedelijke tegenstander van dit weekend kende een buitengewoon stroeve start van de competitie met de buitensporig vroege uitschakeling in Europees verband, en ook in de Eredivisie werd begonnen met een nederlaag. In totaal leden de heren van Marcel Keizer vier keer puntverlies, waardoor de achterstand op koploper PSV is opgelopen naar maar liefst acht punten. Ajax kan zich dus, simpel gezegd, eigenlijk geen enkel puntverlies veroorloven om zicht te houden op een eventueel kampioenschap. Daar komt bij dat de voorsprong op de subtop, die op het moment bestaat uit AZ, PEC Zwolle en FC Utrecht, ook niet heel groot is. Hoewel we niet kunnen spreken van een Amsterdamse crisis, moet de recordkampioen absoluut alle zeilen bijzetten om in elk geval op die tweede plek te blijven. En dat kan met het verre van feilloze spel van de ploeg nog best een hele opgave worden, hoewel NAC-uit (0-8) vorige week ook schriftelijk afgedaan had kunnen worden. Biedt het kansen voor Roda JC dit weekend? Het zal een hels karwei worden om de zaak negentig minuten (en een beetje) op slot te houden en voorin wat te forceren, maar onder meer ADO Den Haag liet zien dat het tegen het Ajax van dit seizoen absoluut mogelijk is om voor een stuntje te zorgen. Kansloos zijn de Kerkradenaren zeker niet.

De Wedstrijd: …
De ArenA is voor Roda JC een haast onneembare vesting gebleken, want slechts éénmaal werd er door de geel-zwarten gewonnen: in 1999 werd het 1-2. Het mag geen verrassing zijn dat winnen van Ajax voor Roda sowieso een lastige zaak is gebleken, maar de laatste zege op de Amsterdammers is wel érg lang geleden: 18 wedstrijden geleden. Op 10 februari 2008 werd het in Kerkrade toen 2-1 door goals van Roland Lamah en Anouar Hadouir. Vandaag blikken we echter terug op de memorabele Ajax-Roda JC van vorig seizoen.

Roda JC tegen Ajax in wat toen nog de Amsterdam ArenA was. (Foto: Roda JC Live)

Gesteund door een gelijkspel in de eerste speelronde tegen Heracles Almelo, ging Roda op 13 augustus 2016 op bezoek bij Ajax. Met een elftal vol nieuwe spelers, waaronder Adil Auassar, Abdul Ajagun, David Boysen, Mikhail Rosheuvel, Chris Kum en Frederic Ananou, was het een grote verrassing wat de wedstrijd bij de recordkampioen zou opleveren. De zaak leek al snel in de soep te lopen toen Kasper Dolberg Ajax vroeg op voorsprong zette. Na 17 minuten voetbal zou echter de halve ArenA van haar stoeltje vallen, toen Auassar uit het niets vrij voor doelman Onana de voorzet van Boysen op knappe wijze tot doelpunt promoveerde: 1-1. Het kwalitatieve surplus van Ajax zou echter de gehele wedstrijd de boventoon voeren tegen Yannis Anastasiou’s counterend Roda, dat op slag van rust opnieuw tegen de lamp liep toen Dolberg zijn tweede goal van de avond in het mandje legde. Opgeven was echter geen optie voor de geel-zwarten, die het bij vlagen kwetsbare Ajax in de tweede helft meermaals waarschuwden, maar in blessuretijd op het juiste moment toesloegen. Auassar, die overal op het veld te vinden was, stond ditmaal aan de basis van de treffer, toen Tom van Hyfte zijn vrije trap bij de tweede paal binnenwerkte. Dat Ananou in het vervolg nog een tweede gele kaart pakte, was alleen nog van statistische waarde.

AFC Ajax – Roda JC 2-2 (2-1)
Goals: 8′ Dolberg 1-0, 17′ Auassar 1-1, 44′ Dolberg 2-1, 90+1′ Van Hyfte 2-2
Geel: Riedewald, Klaassen (AJA), Gullon, Ananou (RJC)
Rood: Ananou (RJC, 90+3′, 2x geel)
Opstelling Roda JC: Benjamin van Leer – Martin Milec (57′ Roel Brouwers), Frederic Ananou, Christian Kum, Ard van Peppen – Marcos Gullón (66′ Farshad Noor), Tom Van Hyfte, Abdul Ajagun – David Boysen (76′ Mitchel Paulissen), Mikhail Rosheuvel, Adil Auassar. 

Wedstrijdinformatie
Never change a winning team. Het is de vraag of die vlieger ook voor Marcel Keizer opgaat. Er zijn immers slechtere uitslagen denkbaar dan de 0-8 veeg-uit-de-pan die de Amsterdammers vorige week in Breda uitdeelden. Het zijn echter personele problemen achterin die er mogelijk toe leiden dat Keizer enkele omzettingen doorvoert. Linksbacks Mitchell Dijks en Daley Sinkgraven ontbreken namelijk door blessures en achter de naam van alternatief Nick Viergever staat een vraagteken. Daarnaast ligt het in de lijn der verwachting dat Roda puur en alleen naar Amsterdam komt om te counteren en dus vooral de verdedigende stellingen goed organiseert, wat Ajax de gelegenheid biedt om wellicht in een 3-4-3 formatie aan te treden, iets wat Frank de Boer in het verleden stelselmatig deed wanneer zijn team tegen Roda aantrad. Daarmee zou tevens het tekort aan verdedigers worden opgevangen. In dat geval lijkt Max Wöber de derde verdediger te worden en komt er op het middenveld een plek vrij voor Frenkie de Jong.

Vermoedelijke opstelling Ajax: Onana – Veltman, De Ligt, Wöber – Schöne, De Jong, Van de Beek, Ziyech – Neres, Dolberg, Kluivert.

Bij Roda JC zitten de puzzelstukjes waarmee Robert Molenaar te werk gaat met bisonkit aan elkaar vastgeplakt. De Kerkradenaren opereren al weken met hetzelfde basiselftal, onder meer door de langdurige blessures van Mitchel Paulissen, Celestin Djim en Ognjen Gnjatic. Waar de buitenspelers nog maanden niet inzetbaar zijn, is Gnjatic op de weg terug. Sterker nog, de Bosniër zal morgen weer bij de wedstrijdselectie zitten, maar nog niet in de basis starten. Dat geldt waarschijnlijk ook voor Gyliano van Velzen, die het kind van de rekening zou kunnen worden na een matige wedstrijd tegen AZ. Mikhail Rosheuvel keert immers terug van een schorsing en is met zijn snelheid een zekerheidje voor de basisformatie, terwijl Mario Engels afgelopen weekend een sterke indruk achterliet. Verder zullen de gebruikelijke namen weer hun opwachting maken.

Vermoedelijke opstelling Roda JC: Jurjus – Götz, Kum, Auassar, Vansteenkiste – El Makrini, Ndenge – Rosheuvel, Gustafson, Engels – Schahin.

De wedstrijd staat onder leiding van Bas ‘niet mee te sollen’ Nijhuis, die om 12:30 uur het startsignaal zal geven.

AFC Ajax-Roda JC Kerkrade is uiteraard weer LIVE te volgen via ons Twitter-verslag (www.twitter.com/rodajclive of @RodaJClive).