Ajax veegt de vloer aan met Roda JC: 6-0

Roda JC Kerkrade heeft zaterdagavond een fikse nederlaag geleden op bezoek bij Ajax. Het Eredivisie-duel in de Amsterdam ArenA eindigde in een duidelijke 6-0 overwinning voor de thuisploeg, die met twee doelpunten in de eerste zes minuten de Kerkradenaren geen schijn van kans gaf. Viktor Fischer, Arek Milik en Davy Klaassen scoorden allen tweemaal.

Bij Roda JC maakte Daryl Werker zijn Eredivisie-debuut als basisspeler, als vervanger van de geblesseerde Arjan Swinkels. In de derde minuut keken de Kerkradenaren al tegen een achterstand aan, toen Fischer een van de paal terugkaatsende bal simpel binnenschoot. In de zesde minuut fungeerde diezelfde Fischer als aangever voor Milik, die daarmee de voorsprong verdubbelde. De wedstrijd werd definitief in het slot gegooid na amper 26 minuten spelen, toen aanvoerder Klaassen een vakkundig uitgevoerde Amsterdamse counter bekwaam afrondde: 3-0. Roda kon daar alleen een tweetal schoten van Faik en Juric tegenover zetten, maar daarmee bracht het doelman Cillessen niet in de problemen. Tot overmaat van ramp zag coach Kalezic nog voor het rustsignaal Rostyn Griffiths geblesseerd het veld verlaten, waardoor Nathan Rutjes al vroeg binnen de lijnen kwam.

In de tweede helft kreeg het aanwezige publiek hetzelfde wedstrijdbeeld voorgeschoteld; Ajax omsingelde Roda van tijd tot tijd en wanneer de Kerkradenaren er eens in slaagden om het balbezit te heroveren, werd het leerwerk binnen een handvol passes alweer bij de verkeerde kleur ingeleverd. De getergde rood-witten, die woensdag een gevoelige nederlaag leden in het bekertoernooi bij aartsrivaal Feyenoord, bouwden de marge uit naar vier via opnieuw Fischer, die vogelvrij het eindpunt vormde van een puike aanval. Een kwartier voor tijd werd het 5-0 via Milik, toen de tot op dat moment eigenlijk prima keepende Van Leer opzichtig mistastte bij een vrije trap van de Pool en de bal in de verre hoek binnenviel. Het slotakkoord was, net als in de eerste helft, voor captain Klaassen; op aangeven van invaller Younes liet hij Van Leer kansloos. Zo herhaalde het drietal doelpuntenmakers in de eerste helft hetzelfde kunstje in het tweede bedrijf. Roda zou in de tweede helft geen enkel schot op het doel van Cillessen lossen.

De nederlaag in de hoofdstad was wellicht een ingecalculeerde voor de Kerkradenaren, maar de wijze waarop de zeperd tot stand kwam geeft stof tot nadenken voor Kalezic en de zijnen. De Kerkradenaren bevinden zich na elf wedstrijden in het bovenste gedeelte van het rechterrijtje van de Eredivisie, met dertien punten. Aanstaande vrijdag staat het belangrijke thuisduel tegen ADO Den Haag op het programma; de Limburgers gaan dan opnieuw op jacht naar de eerste Eredivisie-zege sinds 30 augustus (AZ-uit, 0-1).

Ajax – Roda JC Kerkrade 6-0 (3-0)
Doelpunten: 4′ Fischer 1-0, 6′ Milik 2-0, 26′ Klaassen 3-0, 59′ Fischer 4-0, 73′ Milik 5-0, 87′ Klaassen 6-0
Geel: Griffiths (RJC)
Opstelling Roda JC: Van Leer – Dijkhuizen, Sankoh, Werker, Van Peppen – Griffiths (41′ Rutjes), Van Son, Van Hyfte, Faik – Boakye (62′ Gyasi), Juric (77′ Paulissen).

Header: FC Update