Voorbeschouwing | Lastige avond verwacht in de hoofdstad

Aanstaande zaterdagavond reist Roda JC Kerkrade af naar de noordelijke Randstad voor de volgende uitwedstrijd van deze competitie. De reis gaat om precies te zijn naar het zuidoostelijke stadsdeel van de hoofdstad Amsterdam, waar in het lokale stadion de recordkampioen en huidig gedeeld koploper AFC Ajax de Limburgers welkom zal heten. Geen makkelijke avond voor Roda JC maar hopelijk ook niet voor de Amsterdammers zelf, die ondanks hun puntentechnisch sterke competitiestart nog lang geen bevredigend spel laten zien. Roda JC Live blikt vooruit op de wedstrijd, die niet makkelijk maar hopelijk wel erg leuk zal gaan worden.

De speellocatie: Amsterdam ArenA
De Amsterdam ArenA, geschreven met een extra hoofdletter A om met het woord een soort stadion uit te beelden, is alweer bijna twintig jaar geleden geopend. Na een bouwtijd van drie jaar met een totaal kostenplaatje van omgerekend 96 miljoen euro kon het te kleine stadion De Meer worden vervangen en kon Ajax voortaan diens grotere wedstrijden in een eigen stadion afwerken in plaats van in het Olympisch Stadion. Het complex kan met thuiswedstrijden van Ajax en het Nederlands elftal 53.502 toeschouwers kwijt. Behalve voor sport is het stadion vaak een locatie van grote concerten, ook van buitenlandse artiesten.

Uniek aan het stadion is de hoge hellingshoek van de bovenste ring, die met 37 graden de derde steilste tribunering vormt van Europa. Voor het EK in 2020, wanneer Amsterdam hoopt de thuishaven te zijn van het Nederlands elftal, moet een grootschalige renovatie zijn afgerond die het stadion update naar de huidige maatstaven.

Historie: onderlinge duels
Maar liefst 97 keer ontmoetten Ajax en Roda JC Kerkrade elkaar in de geschiedenis van het vaderlandse voetbal. Hiervan wist Roda JC ‘slechts’ dertien keer te winnen van de landskampioen. De reeks aan wedstrijden heeft geleid tot een negatief doelsaldo die na zaterdagavond waarschijnlijk nog steeds negatief zal zijn (-220). Roda won in 1999 voor het laatst in de ArenA van Ajax (1-2); de laatste zege in Kerkrade dateert van september 2008 (2-1).

Wedstrijdinformatie
Roda JC kan niet beschikken over het duo Arjan Swinkels en Farshad Noor; Ajax moet het dit weekend doen zonder Bazoer, Dijks en Sanogo. Daartegenover staat dat Klaassen weer inzetbaar is.

Vermoedelijke opstelling Ajax: Cillessen – Tete, Veltman, van der Hoorn, Riedewald – Gudelj, Klaassen, Sinkgraven – Fischer, El Ghazi, Younes

Vermoedelijke opstelling Roda JC: van Leer – Dijkhuizen, Sankoh, Werker, van Peppen – Griffiths, van Son, Faik, van Hyfte – Boakye, Juric

De redactie voorspelt
Voorspellingen: 3-0 (Luc), 4-0 (Robbert), 1-1 (Sem), 3-1 (Jeroen)
Een uitwedstrijd in Amsterdam is heel andere koek dan thuiswedstrijden tegen Cambuur en Excelsior. Ajax is op het moment van schrijven de koploper van de vaderlandse competitie en kan beschikken over de nodige individuele kwaliteiten, al komen die lang niet altijd goed tot hun recht. Daar zal de ploeg van Darije Kalezic ook dit keer op moeten hopen, want winnen in Amsterdam is niet iets wat je van tevoren incalculeert. Als het aan Sem ligt, blijft een stunt daarom beperkt tot een gelijkspel; de andere redactieleden verwachten niet veel meer dan een gematigd ruime nederlaag.

Roda JC Live zal traditioneel verslag doen van de wedstrijd via het Twitteraccount (www.twitter.com/rodajclive). Voor de thuisblijvers (we passen immers niet allemaal in het uitvak) is ons verslag combineerbaar met de TV-uitzending van FOX Sports en het radioverslag van L1 Limburg.

Foto: Roda JC Live.