Alleen de eer nog op het spel voor Roda JC

Mathematisch maat Roda JC nog een kleine kans om de play-offs te behalen, maar daar gelooft zelfs de grootste optimist in Kerkrade niet meer in. Het betekent dat in de laatste vier wedstrijden niets meer dan de eer op het spel staat, te beginnen met de uitwedstrijd bij NAC.

De Bredanaars zijn op hun beurt juist nog volop verwikkeld in de strijd om de nacompetitie. Met een overwinning op zaterdagavond zou NAC een reuzenstap naar de play-offs zetten: de ploeg klimt dan naar plek 5. Wie had dat rond Kerstmis gedacht? Na een eerste seizoenshelft die in het Rat Verlegh Stadion van kwaad tot erger ging, werd Robert Molenaar de laan uitgestuurd. Peter Hyballa werd aangesteld om te redden wat er te redden viel, en de Duitser kreeg dat goed voor elkaar. Langzaam maar zeker klom NAC omhoog, van plaats 15 in de winterstop tot plaats 7 op dit moment.

Wat dat betreft maakt Roda JC het seizoen van NAC mee in spiegelbeeld. Na de eerste seizoenshelft in Kerkrade was er weliswaar wat onrust, maar niemand twijfelde over deelname aan de play-offs. Toch is de nacompetitie na een dramatische tweede seizoenshelft langzaam uit zicht geraakt. Als je kijkt naar wedstrijden sinds de jaarwisseling, bezet Roda JC de vijftiende plaats. Bij het vuurwerk was dat nog plaats 8. Het gat naar de nacompetitieplekken is inmiddels elf punten en dat betekent dat de Kerkradenaren in de laatste vier wedstrijden enkel nog voor de eer spelen.

Eerder dit seizoen verloor Roda in eigen huis met 1-3 van NAC. Kaj de Rooij en Jort van de Sande brachten NAC op een 0-2 voorsprong. In blessuretijd kwamen beide ploegen nog tot scoren via Guus Joppen en Odysseus Velanas, waardoor de spanning nooit echt terugkwam in de wedstrijd. Van der Sande is voorin bij de Bredanaars nog steeds de onbetwiste aanvalsleider en krijgt zijn assists vaak van Boyd Lucassen. Die is zaterdagavond echter geschorst.

Bij Roda JC worden er geen wijzigingen verwacht in de basiself. Alleen het meespelen van Moritz Nicolas is onzeker, aangezien de doelman vanwege fysieke klachten niet voluit heeft getraind deze week. Rody de Boer is de logische vervanger, indien de Duitser inderdaad niet kan keepen.

Verwachte opstelling: Nicolas – Reith, Joppen, Röseler, Douglas – Hartjes, Bijleveld, Vossebelt – Ouaissa, Vente, Limbombe.

NAC Breda – Roda JC
29 mei 2023, 18:45 uur, Rat Verlegh Stadion
Arbiter: Rob Dieperink

Gespeeld: 36
Winst NAC Breda: 15
Gelijkspel: 10
Winst Roda JC: 11
Doelsaldo: 49 – 42 (-7)

Foto: Roda JC Live