“Als directe handhaving lukt, halen we meer dan het maximale eruit”

Aanstaande zondag heeft Roda JC in de laatste speelronde haar lot in eigen hand. Op bezoek bij Vitesse kan rechtstreekse handhaving bewerkstelligd worden. Keeper Benjamin van Leer denkt dat het een zenuwslopend competitieslot gaat worden. “De ploeg die mentaal het sterkst is, blijft er rechtstreeks in.”

Aan de vorm van de doelman zal het ook komende zondag waarschijnlijk niet liggen, want Van Leer profileert zich al het hele seizoen als één van de uitblinkers in het team. Ook tegen Willem II vervulde hij weer een positieve hoofdrol. “Ik krijg veel credits, maar ik vind dat die ook naar anderen mogen gaan”, zegt Van Leer in Voetbal International. “In de slotfase dook Funso Ojo nog op voor mijn neus. Hij haalde uit, toen kwam Adil Auassar aanvliegen. Een geweldig blok! We doen het samen. Elke transferperiode komen er bij Roda heel veel spelers bij, toch hebben we elke keer een leuk en hecht team.”

“Ik zou geen ruzie met hem willen”
Het weekblad vraagt Van Leer eveneens naar de situatie rondom investeerder Aleksei Koroteav. “Freddy Ananou kwam naar me toe en zei: “Wat gebéúrt hier allemaal?!” Ik zei lachend: als je hier nog een paar jaar blijft spelen, raak je er vanzelf aan gewend. Ik las het nieuws en legde rustig mijn telefoon weg. Bij Roda gebeurt altijd wat, ik lig nergens meer wakker van.” Wat wel indruk maakte op de goalie, was de verschijning van Korotaev zelf. “Meneer Korotaev is in het begin een keer in de kleedkamer geweest. Een heel grote, brede man, ik zou geen ruzie met hem willen hebben. Hij zei niet veel, maar kwam sympathiek over. Of hij nou wel of niet iets fout heeft gedaan; we zien het wel.”

Persoonlijke toekomst
De uitstekende prestaties van Van Leer zijn niet onopgemerkt gebleven bij andere Eredivisie-clubs. Toch stelt de doelman dat er niets speelt. “Dit is niet het moment om over mezelf te praten. Interesse is niet aan de orde, maar ik wil er nu ook niks van weten. Ik ga ervan uit dat ik volgend seizoen nog bij Roda zit. Voor mij is maar één ding belangrijk: zondag, Vitesse.” Overigens maakte AZ, dat een van de mogelijke bestemmingen voor Van Leer leek, vandaag bekend dat het zich versterkt met een andere doelman, namelijk Marco Bizot.

“Ploeg die mentaal het sterkst is, blijft er rechtstreeks in”
De focus ligt inderdaad volledig op die laatste competitiewedstrijd van het seizoen. Bij winst is Roda zeker van rechtstreeks handhaving in de Eredivisie, bij een gelijkspel of verlies hangt het lot van de Kerkradenaren af van de resultaten van Sparta Rotterdam en NEC. “De ploeg die mentaal het sterkst is, blijft er rechtstreeks in”, aldus een overtuigde Van Leer. “Wij moeten voor de winst gaan. Ik heb er een heel goed gevoel over dat we ons direct handhaven. Als dat lukt, halen we meer dan het maximale eruit. Tegen Willem II zaten er achttienduizend mensen. Onze supporters zijn heel kritisch, maar als het slecht gaat komt iedereen naar de fanshop om een kaartje te halen. Zo’n club hoort natuurlijk wel in de Eredivisie.”

Foto: Pro Shots