Roda en KNVB in de clinch over financiële beoordeling

Roda JC werd in februari door de KNVB in de beruchte ‘categorie 1’ ingedeeld, waardoor de club met een financieel ‘plan van aanpak’ op de proppen moet komen en de voetbalbond de geldstromen nadrukkelijk in de gaten houdt. Algemeen directeur Collard heeft grote bezwaren tegen de handelswijze van de KNVB en stelt dat die in strijd is met de bestaande regelgeving.

Collard, die zelf uit de accountancywereld komt, is in beroep gegaan tegen de indeling in categorie 1. “Wij hebben dat beroep verloren”, zegt hij tegen Accountancyworld.nl. “Tijdens de zitting werd ons één vraag gesteld. Toen we die hadden beantwoord, dachten we dat de beroepscommissie begreep hoe het in elkaar zat, maar toch handhaafden ze de indeling in categorie 1.” Ondanks dat Roda als enige daadwerkelijk in beroep ging tegen de beoordeling door KNVB, hebben al meerdere betaald voetbalclubs aangegeven moeite te hebben met de handelswijze van de bond.

In strijd met de regels
Sterker nog, volgens Roda druist de KNVB tegen de bestaande regelgeving in, waar Roda uiteindelijk de dupe van wordt. “Bijvoorbeeld het resultaat op de verkoop van onze commerciële activiteiten, dat hebben wij verantwoord in het jaar van de verkoop. Wij baseren ons daarbij op de Wet op de Jaarrekening. Maar de KNVB stelt dat we deze opbrengsten over meerdere jaren gespreid moeten verantwoorden, terwijl dat volgens ons niet in overeenstemming is met de wettelijke regels.”

“Ik kreeg gelijk, maar het kon niet worden teruggedraaid”
De club kent geen twijfel over haar eigen handelen en voelt zich daarbij gesteund door het feit dat het ingediende financiële jaarverslag is goedgekeurd door de controlerend accountant van BDO. Dat is een vereiste, en het verbaast Collard dan ook dat de KNVB star blijft vasthouden aan haar eigen procedure en indeling. “Daarom ben ik naar de KNVB in Zeist gegaan, om ter plekke uit te tekenen hoe de administratieve verantwoording bij ons in elkaar steekt. Ik kreeg gelijk, maar de indeling in categorie 1 kon niet worden teruggedraaid.” Van clubs die langdurig in categorie 1 bivakkeren, kan uiteindelijk puntenaftrek of het intrekken van de licentie volgen.

Gesprek
Roda JC heeft deze week een gesprek met de voetbalbond gepland staan. Daar zal met name de situatie rondom de veroordeelde investeerder en beoogd (deel)eigenaar Aleksei Korotaev ter sprake komen.