Analyse: De vooruitzichten voor de overgebleven degradatie-kandidaten

Met nog zes speelrondes op de rol breekt de slotfase van het Eredivisie-seizoen aan. Roda JC is in de kelder van de competitie in een hevige strijd om (rechtstreekse) handhaving verwikkeld, samen met vier concurrenten. Welke wedstrijden spelen zij nog, wat zijn hun sterke punten en waar liggen de zwaktes van ieder team? Roda JC Live analyseert de vooruitzichten voor Willem II, NAC Breda, Sparta, FC Twente én Roda JC.

Hieronder volgt een uiteenzetting, waarbij aan ieder team drie sterke punten en drie zwakke punten worden toegeschreven. Ook wordt het resterend programma per club belicht. De zwaarte van dat programma stellen we vast aan de hand van een eenvoudige graadmeter:

 • *** = tegenstander op positie 1 t/m 6 op de ranglijst [top en subtop]
 • ** = tegenstander op positie 7 t/m 12 op de ranglijst [middenmoot]
 • * = tegenstander op positie 13 t/m 18 op de ranglijst [kelderteams] 

Het totaalaantal sterren geeft een indicatie van de zwaarte van het programma in de laatste zes speelrondes: hoe hoger de score, hoe zwaarder het programma. Het minimum (en dus gemakkelijkste) zou de score 6 zijn, het maximum (en dus het zwaarste) de score 18.

 1. Willem II | 28 wedstrijden |  27 punten      | Doelsaldo: 40-51 (-11)

Programma: FC Utrecht (***, thuis), Excelsior (**, uit), NAC Breda (*, uit), Feyenoord (***, thuis), PEC Zwolle (**, uit), Vitesse (***, thuis) | Zwaarte-score: 14 / 18

Plus:
– Met Fran Sol en Ogbeche beschikt Willem II over spitsen die bij vrijwel iedere andere Eredivisie-club, buiten de top-3, ook basisspelers zouden zijn. Zij zijn in staat iedere wedstrijd open te breken.
– Het vertrek van coach Erik van de Looi heeft geen windeieren gelegd: eerst werd PSV (!) met 5-0 overklast en vervolgens kreeg de ploeg bij FC Twente te weinig met één punt (2-2).
– De ploeg beschikt ten opzichte van de concurrentie over een duidelijk voorsprong wat betreft puntenaantal (zes meer dan de nacompetitieplekken) én heeft een relatief goed doelsaldo: -11.

Min:
– Verdedigende steunpilaren kampen met blessures: keeper Branderhorst komt dit seizoen niet meer in actie en ook centrale verdedigers Peters, Van der Linden en Meissner verkeren in de lappenmand.
– Het resterende programma is bepaald niet makkelijk: de drie thuiswedstrijden zijn allemaal tegen ploegen uit de top-6 en er staat bovendien een uitduel tegen concurrent NAC op de agenda.
– Willem II is op vreemde bodem vaak krachteloos: van de afgelopen zes uitwedstrijden werden er vijf verloren. Scoren lukte in die verloren duels slechts twee keer.

 1. NAC Breda | 28 wedstrijden | 27 punten       | Doelsaldo: 33-47 (-14)

Programma: PSV (***, uit), Vitesse (***, thuis), Willem II (*, thuis), Sparta (*, uit), Heerenveen (**, thuis), FC Twente (*, uit) | Zwaarte-score: 11 / 18

Plus:
– NAC heeft haar lot in eigen handen. Wanneer er tegen de concurrenten Sparta en FC Twente niet verloren wordt én de ploeg elders nog iets sprokkelt, is rechtstreekse handhaving wel gegarandeerd.
– Net als buurman Willem II heeft NAC een duidelijke voorsprong ten opzichte van de achtervolgers als het gaat om punten (27) én doelsaldo (-14).
– NAC verloor dan wel haar laatste duel, thuis tegen Roda JC (0-1), maar de Bredanaars zetten daarvóór een sterke serie neer: van de voorgaande zes duels werd er slechts één verloren.

Min:
– De prestaties tegen directe concurrenten zijn niet om over naar huis te schrijven: NAC won dit seizoen nog geen enkel duel tegen Willem II (1-1), Sparta (2-2), FC Twente (1-2) én Roda (1-0 in Kerkrade, 0-1 in Breda)
– Tussen de doelpalen is de ploeg al het hele seizoen zoekende naar de echte ‘nummer 1’. Noppert voldeed niet, Birighitti stapelde fout op fout en de betere Bertrams miste veel duels door een schorsing.
– NAC heeft de jongste selectie van de Eredivisie. Tegen Roda was de gemiddelde leeftijd van de basisopstelling 23 jaar; herbergt het team, dat bovendien veel huurlingen bevat, genoeg ervaring voor do or die-duels?

 1. Sparta | 28 wedstrijden | 21 punten       | Doelsaldo: 26-55 (-29)

Programma: PEC Zwolle (**, uit), VVV-Venlo (**, thuis), Vitesse (***, uit), NAC Breda (*, thuis), Feyenoord (***, uit), Heracles Almelo (**, thuis) | Zwaarte-score: 13 / 18

Plus:
– Coach Advocaat, keeper Huth en spits Kramer: Sparta heeft zichzelf in de winter van een serieuze kwaliteitsimpuls voorzien. Er staat een heel ander elftal dan in de eerste seizoenshelft.
– Sparta was, op Ajax-thuis na (2-5), in iedere wedstrijd in de tweede seizoenshelft op z’n minst dichtbij een resultaat. Nooit werd er met méér dan een goal verschil verloren.
– De Spangenaren beschikken over een brede selectie: mede door de winteraankopen zijn blessures relatief eenvoudig op te vangen, wanneer we dat vergelijken met de concurrentie..

Min:
– Door de fikse investeringen in januari is degradatie geen optie voor Sparta: de druk om te presteren is enorm. Dat (buitensporig) hoge verwachtingspatroon kan in het nadeel van de ploeg werken.
– De uitwedstrijden die nog op het programma staan voor Sparta zijn stuk voor stuk loodzwaar. De kans is groot dat Sparta minstens twee thuiszeges nodig heeft om een plek bij de onderste drie te ontlopen.
– Het doelsaldo van Sparta is, net als dat van Roda, beduidend slechter dan de saldi van de andere staartploegen. Dat heeft de ploeg vooral te danken aan fikse zeperds in de eerste seizoenshelft.

 1. Roda JC | 28 wedstrijden | 20 punten       | Doelsaldo: 27-59 (-32)

Programma: Vitesse (***, uit), PEC Zwolle (**, thuis), FC Groningen (*, uit), PSV (***, thuis), VVV-Venlo (*, uit), ADO Den Haag (**, thuis) | Zwaarte-score: 12 / 18

Plus:
– Donis Avdijaj is eindelijk weer fit en is een cruciale aanvallende spil voor de Kerkradenaren. In de zes duels waarin Avdijaj aan de aftrap stond verloor Roda alleen van Ajax (W2 G3 V1).
– Door de contractverlenging van coach Molenaar is er wat rust gecreëerd rondom de selectie. Dit in tegenstelling tot vorige seizoenen, waarin de coach onder druk stond, vertrok of al vertrokken was.
– Roda staat sinds speelronde twee op plek zestien of lager, maar heeft in de afgelopen jaren een patent verworven op miraculeuze ontsnappingen. Denk aan de play-off-derby tegen MVV, de promotie in Breda en Fledderus’ vrije trappen tegen Sparta.

Min:
– Roda liet in de afgelopen weken kans op kans liggen om punten te pakken tegen teams uit het rechterrijtje. Van NAC werd weliswaar knap gewonnen, maar de ploeg slaagde er tegen Sparta, Heracles en Willem II zelfs niet in om te scoren.
– De club heeft minstens drie overwinningen nodig om de play-offs te ontlopen, door het puntentotaal én het belabberde doelsaldo. Dat lijkt dan ook een utopie. De nacompetitie is op haar beurt daarna een loterij.
– Zoals zoveel staartploegen scoort Roda moeizaam, maar de ploeg onderscheidt zich vooral in het gebrek aan clean sheets: Roda hield tot dusver slechts tweemaal de nul, in beide gevallen tegen NAC.

 1. FC Twente | 28 wedstrijden | 19 punten | Doelsaldo: 32-52 (-20)

Programma: VVV-Venlo (**, uit), Feyenoord (***, thuis), ADO Den Haag (**, uit), PEC Zwolle (**, thuis), Vitesse (***, uit), NAC Breda (*, thuis) | Zwaarte-score: 13 / 18

Plus:
– Aan individuele aanvallende kwaliteiten geen gebrek bij de Tukkers: Maher, Assaidi, Tighadouini en ook oudgediende El Hamdaoui waren in voorgaande jaren smaakmakers in de Eredivisie.
– FC Twente (lees: de selectie) kan bogen op een hondstrouwe achterban. Dat er nog steeds iedere twee weken 25.000 toeschouwers naar de Grolsch Veste komen, maakt het daadwerkelijk een veste.
– Wat betreft het doelsaldo is de schade te overzien: met -20 komt Twente beter uit de bus dan Roda (-32) en Sparta (-29). Dat is vanzelfsprekend doorslaggevend bij een gelijk puntenaantal.

Min:
– Cruciaal: FC Twente presteert niet. De Tukkers zijn al twaalf duels op rij zonder zege. Het gaat naar de veilige plekken is daardoor zó groot, dat alleen met een nooit eerder vertoonde wederopstanding rechtstreekse handhaving mogelijk is.
– Verdedigend is het wel heel pover wat de ploeg van Verbeek wekelijks op de mat legt. Het opstellen van een extra verdediger heeft daarbij averechts gewerkt en keeper Drommel oogt behoorlijk onzeker.
– Het is behoorlijk onrustig in Enschede. De gun-factor van buitenaf is al een tijdje verdwenen, directeur Van Halst en coach Verbeek staan zwaar onder druk, tv-optredens werden opgeschort, en zo’n grote achterban kan dan in je nadeel werken.

Conclusie: Het staat iedereen vrij om uit de bovenstaande uiteenzetting zijn of haar eigen conclusies te trekken, los van het feit of u het eens bent met de analyse. Willem II lijkt het zwaarste programma te hebben, maar heeft een ruime marge op nacompetitieplaatsen. Dat geldt ook voor NAC én de Bredanaars treffen nog veel lager geklasseerde ploegen in de komende weken, waarmee hun lot in eigen handen ligt. De ploegen die op dit moment op de nacompetitieplekken staan, Sparta en Roda, beschikken over het slechtste doelsaldo en hebben een gevarieerd programma voor de boeg; Sparta heeft de stijgende lijn reeds ingezet, terwijl bij Roda de vooruitzichten voor de slotweken gunstig ogen. Hekkensluiter FC Twente zou rechtstreekse degradatie nog op basis van het doelsaldo kunnen afwenden, maar staat van alle ploegen het zwaarst onder druk en weet al maanden niet meer wat winnen is.

Comments (1)

 1. De wedstrijd tegen VVV is bij Roda met 1 * en bij Sparta en Twente met 2 ** geteld. Als je dat corrigeert, lijken de 3 degradatiekandidaten nog een even zwaar – want 13/18 – programma voor de wankele boeg te hebben.
  VVV moet dus nog tegen alle 3 die ploegen… Dat lijkt mij een goede reden voor een vriendelijk bezoekje in Venlo.
  Roda mag momenteel blij zijn als ze niet als laatste eindigen…

Comments are closed.