Analyse | Karrenvracht aflopende contracten dwingt Roda tot keuzes

De maand maart nadert zijn einde en dat betekent dat betaald voetbalclubs spelers met een aflopend contract formeel op de hoogte moeten brengen over hun toekomst; Roda JC moet aan maar liefst 22 (!) spelers vóór 1 april laten weten of zij in aanmerking komen voor een nieuwe verbintenis. Wat kunnen we in de komende dagen verwachten? Roda JC Live neemt de stand van zaken met u door.

U leest het goed; met de huidige stand van zaken zouden er in de komende transferperiode 22 van de in totaal 30 contractspelers (inclusief gehuurde en verhuurde spelers) Roda JC Kerkrade transfervrij kunnen verlaten. Zo ver is het echter nog lang niet; het seizoen duurt immers nog zo’n anderhalve maand, maar desalniettemin zijn clubs verplicht om hun personeel vóór 1 april formeel op de hoogte te stellen van hun perspectief. Daarbij moet aangetekend worden dat de formele opzegging van een contract niet betekent dat club en speler op een later moment niet alsnog een nieuwe verbintenis kunnen aangaan. We gaan hier uit van een situatie waarbij Roda JC ook volgend seizoen in de Eredivisie speelt; komt men onverhoopt alsnog in degradatieproblematiek terecht, dan worden de kaarten uiteraard opnieuw geschud. Enfin, we lichten het zaakje even met u door. Contracten RJC 2016

Acht contractspelers met doorlopende verbintenis
Bij Roda zijn er op dit moment acht spelers in het bezit van een doorlopend contract. Het gaat daarbij om aanvoerder Tom van Hyfte, Ard van Peppen, Jens van Son en Mitchel Paulissen (allen tot 2018) en Benjamin van Leer, Ugur Inceman, Santiago Palacios en Daniël de Silva (allen tot 2017). Laatstgenoemde wordt sinds afgelopen zomer door de Kerkraadse club voor twee seizoenen gehuurd, terwijl Van Son (Fortuna Sittard), Paulissen (VVV-Venlo) en Palacios (MVV) tot het eind van het huidige seizoen op huurbasis in de Jupiler League spelen. Deze acht spelers staan dus ook in het komende seizoen onder contract in Kerkrade.

Vier verhuurde spelers met aflopend contract
Daarnaast heeft de Koempelclub momenteel nog vier andere spelers tijdelijk bij een andere vereniging ondergebracht, die in tegenstelling tot het hiervoor genoemde drietal over een aflopende verbintenis beschikken. Het is dan ook maar de vraag of we hen nog gaan terugzien in het geel-zwart. Zo lijkt er geen toekomst voor Bart Biemans, die momenteel zijn wedstrijden speelt voor FC Den Bosch maar niet in de plannen voorkomt van de technische staf van Roda JC. Datzelfde geldt zeer waarschijnlijk voor Nayib Lagouireh. Hij komt sinds de winterstop uit voor Fortuna Sittard en slaagde er, mede door een reeks blessures, in het voorgaande 1,5 seizoen bij Roda nooit in om aan de verwachtingen te voldoen, zeker wanneer we diens salaris afzetten tegenover de geleverde prestaties. Wie we naar verwachting wel zullen terugzien, is Daryl Werker. De nog jonge door Roda zelf opgeleide centrumverdediger draait op huurbasis prima mee bij MVV en de Roda-clubleiding gaf eerder al aan dat men vertrouwen heeft in de ontwikkeling van haar protegé, en dus mag hij hopen op een nieuw contract. Datzelfde zal Rigino Cicilia doen, die dit seizoen verhuurd wordt aan RKC Waalwijk en daar tot dusver 6 maal trefzeker was in 21 duels.

Keren de vier gehuurde spelers terug naar hun broodheer?
Roda verhuurt niet alleen spelers, nee, het huurt zelf ook krachten van andere clubs. In de winterstop werd een viertal spelers tijdelijk overgenomen van hun eigenlijke werkgever. Kristoffer Peterson is er één daarvan. Roda probeerde een optie tot koop in de huurovereenkomst op te nemen, maar zowel FC Utrecht als Peterson zelf willen de aanvaller na de zomerstop opnieuw in de Domstad aan het werk zien; een langer verblijf in Kerkrade is dus uitgesloten. De situatie van Mike van Duinen, die sinds januari gehuurd wordt van 2. Bundesligist Fortuna 95 Düsseldorf, ligt iets anders; hij gaf onlangs aan dat bij beperkt uitzicht op speeltijd bij zijn Duitse broodheer, hij bij voorkeur permanent terugkeert op de Nederlandse velden. Of dat bij Roda zal zijn, is de vraag; met een tot 2019 doorlopend contract zou Roda wel érg diep in de buidel moeten tasten voor de speler, waardoor een overstap naar een subtopper in dat geval aannemelijker lijkt. Roda deed in de winterstop ook zaken met Standard Luik, dat Georgy Zhukov en Martin Milec voor zes maanden naar Kerkrade stuurde. Beiden hebben al op positieve wijze hun stempel weten te drukken op het basiselftal, waarbij met name Zhukov, die namens Astana in de eerste seizoenshelft al Champions League speelde, een speler lijkt met enorm veel potentie. Rechtsback Milec raakte in Luik zijn basisplaats kwijt en kwam zodoende naar Kerkrade om meer speelminuten te maken, en dat ging hem tot nog toe uitstekend af. In principe keren beide spelers in de zomer terug naar de Rouches, hoewel technisch directeur wellicht een poging gaat wagen om hen definitief vast te leggen. Naast het sportieve aspect komt daarbij natuurlijk ook het financiële plaatje bij. De verhoudingen op dat vlak zijn op dit moment moeilijk in te schatten.

Georgy Zhukov vertolkt wekelijks een bepalende rol in het elftal van Darije Kalezic (Pro Shots)
Georgy Zhukov vertolkt wekelijks een bepalende rol in het elftal van Darije Kalezic (Pro Shots)

Opties tot automatische verlenging: Roda bepaalt
Er is een kwartet spelers waarvan komende zomer het contract afloopt, maar waar Roda over een contractueel vastgelegde optie bezit om de verbintenis automatisch met een seizoen te verlengen. Met andere woorden: maakt Roda gebruik van die mogelijkheid, dan staat betreffende speler(s) ook in het seizoen 2016/2017 onder contract. Farshad Noor lijkt daar wel op te kunnen rekenen. Met zijn veelzijdigheid, loopvermogen, technische vaardigheid en leeftijd kun je je afvragen waarom de clubleiding de optie in zijn contract niet zou lichten, want de signalen zijn positief. Ook in de aflopende verbintenis van de Australische ausputzer Rostyn Griffiths heeft Roda een eenzijdige optie laten opgenomen. Of het daarvan gebruik gaat maken wagen we te betwijfelen, aangezien men met de tot 2017 doorlopende Ugur Inceman al over een Griffiths 2.0 in het basiselftal beschikt; bovendien miste de Aussie al de nodige wedstrijden door blessures en gezien zijn leeftijd zal de kans op kwetsuren alleen maar toenemen. Griffiths’ landgenoot Tomi Juric kende nóg meer blessureleed sinds zijn entree in het Parkstad Limburg Stadion. De teller staat daardoor tot op heden op 11 Eredivisie-duels en 4 doelpunten voor de international, waardoor we toch wel voorzichtig kunnen stellen dat de door Nol Hendriks in het verschiet gestelde bonus bij 25 doelpunten uit het zicht is. Over de kwaliteiten van Juric zullen weinig mensen twijfelen, maar het is de vraag of Roda diens blessuregevoeligheid letterlijk en figuurlijk op de koop toe wenst te nemen. Ook collega-spits Rydell Poepon wacht af of Caanen gebruik maakt van de optie op een extra jaar voor de aanvaller. Hij was al meermaals trefzeker en blijkt een prima aanspeelpunt, maar men zal moeten beslissen of hij geschikt is om in het volgende seizoen opnieuw als speerpunt van het team te fungeren.

Farshad Noor was met name in het begin van het seizoen al een van de uitblinkers bij Roda JC
Farshad Noor was met name in het begin van het seizoen al een van de uitblinkers bij Roda JC (Pro Shots)

Berg ‘gewone’ aflopende contracten in de defensie
Dan zijn er nog elf spelers waarvan het contract ‘gewoon’ afloopt. Of de clubleiding budget vrijmaakt om hen een nieuwe verbintenis aan te bieden, is in een aantal gevallen moeilijk in te schatten. Onder deze elf spelers zijn drie keepers; Bram Verbist, Nick Wolters en Yannick Derix. Het zou ons niet verbazen wanneer zij alledrie zouden vertrekken, maar niets is uitgesloten. Verbist zou bij een langer verblijf hoe dan ook Benjamin van Leer voor zich moeten dulden en het lijkt aannemelijk dat de toch al 33-jarige keeper zijn loopbaan niet op de reservebank wenst af te gaan sluiten. Wolters en Derix lijken te licht om als eerste stand-in van Van Leer te gaan fungeren en een vertrek van ten minste één van hen lijkt dan ook een zekerheid. Ook een vertrek van Martijn Monteyne lijkt onafwendbaar. Nadat de rechtsback vorige zomer op het allerlaatste moment toch nog een contractje kreeg aangeboden, lijkt het nu toch wel einde verhaal voor de Belg, die als derde keus achter Milec en Dijkhuizen slechts drie Eredivisie-duels speelde. Met Henk Dijkhuizen hebben we direct het volgende lijdend voorwerp genoemd. Hij gaf onlangs aan open te staan voor een langer verblijf in Kerkrade en wellicht dat de clubleiding daarin meegaat op basis van diens leeftijd, hoewel Henkie zeker geen onbetwist basisspeler is gebleken in de huidige jaargang. Dat geldt zeker wel voor Jordy Buijs en Arjan Swinkels, die sinds de jaarwisseling een solide duo vormen in het hart van de verdediging. Buijs lijkt sinds zijn komst van sc Heerenveen wel op zijn plek in Kerkrade onder de vleugels van Kalezic, en is al snel uitgegroeid tot een cruciale kracht, die daardoor lijkt te mogen rekenen op een nieuwe aanbieding. Of zijn 31-jarige partner in crime Swinkels hetzelfde lot toebedeeld wordt? Daar durven we geen pijl op te trekken. De Brabantse sloopkogel is dit seizoen in ieder geval een goede, constante factor in het basiselftal gebleken.

Last but not least: afwachten voor kwartet spelers
Net als het legertje verdedigers hierboven zijn er nog vier spelers met een ‘gewone’ aflopende verbintenis. Marcos Gullón is door Kalezic ook veelvuldig ingezet als verdediger, maar is van origine een middenvelder die op meerdere posities uit de voeten kan. Juist daarom lijkt hij, na een degelijk eerste halfjaar, in aanmerking te komen voor een nieuwe aanbieding om bij de Trots van het Zuiden te blijven spelen. De technische staf, en eigenlijk iedereen, is bovendien gecharmeerd van Nathan Rutjes, die als toonbeeld van de koempelmentaliteit en sociale betrokkenheid eigenlijk als een veredelde beschermheer waakt over de mentaliteit in het team. Daarbij neemt hij genoegen met een reserverol en lijkt hij open te staan voor een langer verblijf in het Parkstad Limburg Stadion; het is aan de clubleiding of zij hem die mogelijkheid bieden. Dan is er nog Hicham Faik. De stylist op het middenveld werd alom geprezen vanwege zijn traptechniek, maar raakte door een gebrek aan duelkracht en defensieve zekerheid zijn basis- en zelfs bankplek kwijt, terwijl hij in het najaar nog solliciteerde naar een overgang na een ploeg in de subtop. Het is derhalve de vraag of de dagen van de 24-jarige linkspoot in Kerkrade niet geteld zijn en of Roda überhaupt een poging gaat wagen om hem langer te binden. Wie men tenslotte zeker probeert te binden, is Maecky Ngombo. De Belgische supersub en inmiddels jeugdinternational is nog steeds met de clubleiding in onderhandeling over een meerjarig contract in de Mijnstreek; of daar in de komende dagen al uitsluitsel over komt, mag Joost weten.

Is het duo Swinkels-Buijs ook volgend seizoen nog in Kerkrade actief? (Pro Shots)
Is het duo Swinkels-Buijs ook volgend seizoen nog in Kerkrade actief? (Pro Shots)

Comments (10)

Comments are closed.