Analyse: Roda klaar voor competitiestart

Afgelopen vrijdag sloot Roda JC de voorbereiding op het nieuwe seizoen af met een 1-0 oefenzege op Helmond Sport. Roda JC Live neemt de resultaten en de ontwikkeling van het team van René Trost in de afgelopen weken nog eens grondig met U door.

Op 30 juni werd met de eerste training het startschot gegeven voor het tijdperk-Trost bij Roda JC. Een gedecimeerde spelergroep, met beduidend meer vertrekkers dan nieuwkomers, werd door een aanzienlijk aantal supporters toegejuicht op Sportpark Kaalheide. In de daaropvolgende weken volgde een oefenprogramma met tegenstanders met elk een eigen kaliber:

Analyse voorbereiding - overzicht oefenduels

Zoals gebruikelijk werd er het eerst geoefend tegen een amateurpartner, Kerkrade West. Daarnaast werd er tegen twee naar de Eredivisie gepromoveerde clubs gespeeld, namelijk Willem II en Excelsior. Daartussenin stond het duel met de buren van Alemannia Aachen, die komend seizoen op Duitslands vierde niveau uitkomen, op het programma. Met FC Volendam en Helmond Sport troffen de geel-zwarten tevens twee teams die ze ook in de Jupiler League zal moeten zien te bedwingen. Een gevarieerd programma, dus, met eveneens variërende resultaten voor de Limburgers. Als we de balans opmaken, wordt duidelijk dat Roda, op basis van resultaten, in ieder geval deze serie wedstrijden goed doorstaan heeft:

Analyse voorbereiding - algemene statistiekenHet team van René Trost ging alleen onderuit tegen eredivisionist Willem II, een team dat kwalitatief gezien meer in huis zou moeten hebben dan Roda. Het gelijkspel tegen Alemannia was des te meer teleurstellend.  Daar tegenover staat dat er klinkende zeges werden geboekt op eredivisionist Excelsior (1-4) en competitiegenoot Volendam (4-0) en werd Helmond Sport, zij het met pijn en moeite, uiteindelijk ook op een nederlaag getrakteerd (1-0). Het zijn ploegen die, uitschieters daargelaten, in de afgelopen jaren vaste klanten waren in de (sub)top van de Jupiler League.

Met 21 treffers in 6 wedstrijden (10 goals in de 5 ontmoetingen tegen profclubs) werd er een aardig aantal doelpunten gemaakt door de Kerkradenaren. Opvallender is het lage aantal tegendoelpunten dat geïncasseerd werd, slechts 3. Twee daarvan waren benutte penalty’s (tegen Excelsior en Alemannia) en één tegentreffer was het gevolg van defensief geklungel van met name Ard van Peppen (tegen Willem II). Conclusie is dat er geen enkel tegendoelpunt uit een uitgespeelde aanval van de tegenstander werd aangetekend, temeer omdat de overtredingen die voorafgingen aan de toegekende penalty’s niet, vanuit de aanvallende partij gezien, in scoringspositie gemaakt werden.

Vaststaand verdedigingskwartet
Defensief lijkt het dus wel aardig in elkaar te steken. Al sinds het eerste serieuze oefenduel, tegen Volendam, stelde trainer Trost steeds dezelfde basis-verdedigingslinie op (blessures daargelaten), namelijk een Viererkette bestaande uit Henk Dijkhuizen, Timo Letschert, Guy Ramos en Ard van Peppen. Zij speelden ook vóór de zomer al meermaals in deze samenstelling. Dat Trost vertrouwen in het viertal heeft, wordt ook duidelijk als we het aantal speelminuten per speler in deze voorbereiding bekijken, waarbij we moeten aantekenen dat Ramos, die dit seizoen aanvoerder is van het team, een aantal oefenduels miste vanwege een blessure:Analyse voorbereiding - speelminuten

Tom van Hyfte maakte de meeste minuten tot dusver. De middenvelder, waarmee Trost eerder samenwerkte bij MVV, stond in 470 van de 540 in totaal gespeelde minuten door Roda JC binnen de lijnen. Verder valt het groot aantal speelminuten (360) voor jongeling Brian Jacobs op. Jacobs, afkomstig uit de eigen jeugdopleiding, speelde vóór de zomer nog geen minuut in de hoofdmacht, maar hij heeft zich in de afgelopen weken, onder andere door de afwezigheid van de nog steeds geblesseerde (jawel, echt waar!) Anco Jansen duidelijk geprofileerd als vleugelaanvaller.

Analyse voorbereiding - topscorers

Van Hyfte mag zich, mede doordat hij vier treffers liet aantekenen in het duel tegen Kerkrade West, kronen tot topscorer van deze voorbereiding met 6 goals.  Frank Demouge, die in 5 van de 6 wedstrijden als spits in de basis startte, was 4 maal trefzeker. Ard van Peppen is de enige verdediger die we in dit lijstje terugvinden, hij maakte een doelpunt in het treffen met FC Volendam.

 

Linie per linie
Keepers
Bram Verbist is de winnaar geworden in de strijd om een basisplek onder de lat. Waar Trost lange tijd de speelminuten eerlijk verdeelde onder zijn goalies, stond de Belg in de laatste twee oefenduels 90 minuten onder de lat. Benjamin van Leer zal zeer waarschijnlijk genoegen moeten nemen met een plek op de bank. Verbist liet zien aardig te kunnen meevoetballen en over een buitengewoon goede uittrap te beschikken.

Verdediging
Zoals gezegd speelde Trost veelal met hetzelfde verdedigingskwartet, namelijk Dijkhuizen-Letschert-Ramos-Van Peppen. Desondanks zal het nog wachten zijn tot 1 september voordat we zeker weten dat de eerste twee ook daadwerkelijk dit seizoen voor Roda blijven spelen. Afgelopen week werd linkspoot Crescendo van Berkel vastgelegd om de concurrentiestrijd aan te wakkeren aan de linkerkant, wat geen overbodige luxe lijkt gezien het wisselvallige presteren van Ard van Peppen, ook in deze voorbereiding. De nu nog geblesseerde Martijn Monteyne is eveneens inzetbaar op de backposities. Verder toonde jongeling Daryl Werker aan een goed alternatief te zijn voor een van de posities centraal achterin, mocht Letschert of Ramos niet in actie kunnen komen.

Middenveld
Al sinds het eerste oefenduel wordt er met een drie-mans-middenveld gespeeld. Deze posities werden met name ingevuld door Tom van Hyfte op links, Wiljan Pluim op rechts en Nathan Rutjes met de punt naar achteren, vlak voor de verdediging. Ook Mitchel Paulissen werd regelmatig ingezet links en rechts op het middenveld, maar hij lijkt het kind van de rekening te worden door het eerder genoemde goed functionerende trio; het loopvermogen en de hardheid van Rutjes, in combinatie met de techniek van Pluim en het inzicht en scorend vermogen van Van Hyfte vormt een dynamische driehoek op het middenveld. Paulissen is dan de ideale twaalfde man in de selectie voor Trost, op het moment dat het elftal in een wedstrijd een aanvallende impuls vanaf het middenveld kan gebruiken.

Aanval
Frank ‘Teteteree’ Demouge is, indien fit, Trost’s nummer 1 voor de spitspositie. Hoewel er in de oefenduels regelmatig een stukje scherpte bij de boomlange spits leek te ontbreken, is hij natuurlijk een bruikbaar aanspeelpunt om het spel naar de helft van de tegenstander te verplaatsen. Op de vleugels is reserve-aanvoerder Marc Höcher een zekerheidje in het basiselftal. Jeugdproduct Brian Jacobs en Nayib Lagouireh, die overkwam van FC Eindhoven en eigenhandig het duel tegen Helmond Sport besliste, mogen voorlopig gaan uitvechten wie op de andere vleugel de voorkeur krijgt. Anco Jansen zal eerst fit moeten worden voordat hij speelminuten kan gaan maken. De pas sinds een week in de selectie aanwezige Johan Plat is op meerdere aanvallende posities inzetbaar en toonde als invaller tegen Helmond Sport aan zeer bruikbaar te zijn in de kleine ruimte en over voetballend vermogen te beschikken.

Concluderend zal René Trost het seizoen zeer waarschijnlijk met het volgende basiselftal ingaan:
Bram Verbist – Henk Dijkhuizen, Timo Letschert, Guy Ramos, Ard van Peppen – Nathan Rutjes, Wiljan Pluim, Tom van Hyfte – Marc Höcher, Frank Demouge, Brian Jacobs.

Foto: Roda JC Live