Analyse | Van Hyfte meest waardevolle speler, meeste Roda-goals vlak na rust

Aanstaande vrijdag staat de 20e speelronde van de Jupiler League op het programma. Zo halverwege de competitie is het de hoogste tijd om eens een blik te werpen op de statistieken van Roda JC tot nu toe. Wist u bijvoorbeeld al dat Roda vaak trefzeker is vlak na rust? En dat Tom van Hyfte met afstand de koning van de assist is? En hoe zit het met de verhouding tussen de resultaten in thuis- en uitwedstrijden? Roda JC Live zocht het uit.

We weten allemaal dat Roda na de eerste seizoenshelft terug te vinden is op de tweede plek op de ranglijst met 44 punten en dat het gat met koploper N.E.C. 6 punten bedraagt. De Kerkradenaren scoorden, verdeeld over de 19 wedstrijden, 38 doelpunten, en incasseerden er 22. Dat komt neer op een gemiddelde van 2 gemaakte doelpunten per wedstrijd, terwijl we er gemiddeld 1,15 per duel uit het eigen net moeten vissen. Dat zijn allemaal prima cijfers die we nog verder kunnen ontleden. Bijvoorbeeld: presteert Roda in het eigen Parkstad Limburg Stadion beter dan tijdens uitwedstrijden?

Waar zijn de resultaten het best?Analyse - Thuis en Uit

Het antwoord daarop is een NEE. Zoals uit bovenstaand tabelletje blijkt is het verschil in resultaten tussen thuis- en uitwedstrijden van de geel-zwarten nihil. Er werd in het PLS net zo vaak gewonnen als op vreemde bodem en er werden exact evenveel punten gehaald in beide situaties. Sterker nog, doordat Roda tot dusver 1 duel meer in eigen huis speelde, zijn de prestaties tijdens uitwedstrijden zelfs beter te noemen dan op de vertrouwde Kerkraadse bodem. Het doelsaldo en doelgemiddelde levert ons ook een opmerkelijk beeld op; de Koempels blijken in zowel thuis- als uitwedstrijden gemiddeld precies 2 goals per duel te maken. In uitwedstrijden incasseren de manschappen van Trost zelfs minder tegentreffers (1) dan in het eigen PLS (1,3).

Wanneer scoort Roda het meest?
Mooi en aardig natuurlijk, die verschillen tussen thuis en uit. We kunnen ons vizier ook richten op de patronen binnen de wedstrijd zelf; en wij zouden Roda JC Live niet zijn als we dat niet gedaan hadden. Op welk moment in de wedstrijd werden de 38 treffers gescoord? Dat ziet er als volgt uit:

Klik op de figuur voor een grotere weergave
Klik op de figuur voor een grotere weergave

Ieder stipje duidt dus een doelpunt aan. Wat opvalt is dat in de 10e, 32e, 35e, 59e, 74e en 89e minuut Roda zelfs 2 maal tot scoren kwam, dat er bovendien twee treffers te noteren vielen in de blessuretijd van de tweede helft en dat er bovengemiddeld vaak gescoord wordt in het eerste kwartier na de rust. Analyse - Verdeling goalsDit laatste gegeven zien we ook terug wanneer we de gescoorde treffers per kwartier sorteren en als percentage van het totaalaantal doelpunten aanmerken (zie de tabel hiernaast); meer dan een kwart van de Kerkraadse doelpunten valt tussen de 46e en 60e minuut. Een verder patroon is dat het tweede kwartier in zowel de eerste als de tweede helft (minuut 16-30 en minuut 61-75, dus) minder productief zijn dan de andere fases in die helft. Met andere woorden; Roda is trefzekerder in de openingsfases en slotfases dan in het middengedeelte van de helften. Wanneer we alleen naar het verschil in doelpunten vóór de rust en ná de rust kijken, wordt duidelijk dat een dikke 60% van de goals in het tweede bedrijf gemaakt wordt.

Een korte analyse van de tegendoelpunten leidt tot de conclusie dat Roda in het openingskwartier van de eerste en de tweede helft verhoudingsgewijs de minste tegentreffers toestaat; in beide gevallen 2 treffers, wat neerkomt op tweemaal 9%. Wanneer we een blik werpen op de andere kwartieren, zien we dat de tegentreffers flink evenredig verspreid zijn. De piek is desalniettemin waarneembaar tussen de 61e en 75e minuut; 22,7% van de tegendoelpunten valt binnen deze 15 minuten.

Wie zijn er verantwoordelijk voor de doelpunten?
Doelpunten vallen niet vanzelf. Daar zijn afmakers en assists voor nodig, ook bij de Trots van het Zuiden. Wie is de clubtopscorer, wie is de koning van de assist, en, wanneer we deze cijfers combineren, wie is in statistisch opzicht de meest waardevolle speler van de Limburgers?Analyse - Goals assists MVPZoals de figuur al aangeeft zijn er op dit moment twee clubtopscorers, namelijk Johan Plat en Marc Höcher. Laatstgenoemde scoorde daarnaast nog een hattrick in de KNVB Beker, maar de statistieken van dat toernooi nemen we niet in deze analyse mee. Opmerkelijk genoeg staan beide spelers al meer dan twee maanden droog; Plat scoorde voor het laatst op bezoek bij FC Emmen (7 november 2014) en Höcher bij Achilles ’29 (2 november 2014). Een ander opvallend gegeven zijn de nummers 3 en 5 op de topscorerslijst; rechtsback Henk Dijkhuizen scoorde al 5 treffers (!), waarvan 4 in de laatste 6 speelrondes en Bart Biemans was 3 keer de gevierde man bij een Roda-goal (allemaal kopballen). De onbetwiste koning van de assist luistert naar de naam Tom van Hyfte. Met 11 voorbereidende acties laat hij de nummer 2 op de lijst, Frank Demouge (4 assists), mijlenver achter zich. Dat zou bij een sprint over 100 meter waarschijnlijk hetzelfde zijn, maar dat geheel terzijde. Door de karrenvracht aan assists aan te vullen met 1 doelpunt kroont de Belgische middenvelder zich eveneens tot meest waardevolle speler van de selectie (12), gevolgd door de topscorers Höcher (10) en Plat (9).

Penalty’s en rode kaarten
Zoals dat bij topploegen in een competitie bijna altijd het geval is, omdat zij een tegenstander vaker onder druk zetten in het eigen zestienmetergebied, kreeg Roda in de eerste seizoenshelft meer penalty’s in haar voordeel dan in haar nadeel; 4 om 3. 3 van de 4 Roda-penalty’s werden verzilverd (3 maal Höcher), terwijl Demouge zijn inzet gestopt zag in het uitduel bij Helmond Sport. Aan de overkant slaagde Bram Verbist erin om 1 van de 3 strafschoppen te pakken; zijn katachtige parade in de openingswedstrijd tegen RKC herinneren we ons allemaal nog.
Wat betreft rode kaarten staat de teller voor de geel-zwarten op 6. De eerste 4 rode prenten ontving men in de 4 eerste wedstrijden van het seizoen. Bij 4 van de 6 veldverwijzingen betrof het een dubbele gele kaart. Guy Ramos is de enige speler die al 2 rode kaarten achter zijn naam heeft staan. Roda zag tijdens haar wedstrijden 5 maal een speler van de tegenstander een rode kaart krijgen.

Tenslotte
Aan het eind van dit feitenrelaas sommen we nog een aantal statistieken op die we gedurende ons onderzoek tegenkwamen. Wist u bijvoorbeeld het volgende al:

  • In 11 van de 19 wedstrijden scoorde Roda het eerste doelpunt. Van die 11 wedstrijden won Roda er maar liefst 10, werd er geen enkele verloren en leed men alleen puntverlies tegen Jong PSV (1-1). Een Kerkraadse openingstreffer staat dus bijna garant voor een overwinning.
  • In de 8 wedstrijden waarin Roda niet verantwoordelijk was voor het openingsdoelpunt, werd er 4 maal puntverlies geleden (verlies van FC Volendam, Almere City en N.E.C., gelijkspel tegen VVV). De overige 4 duels werden dus alsnog gewonnen en dat gebeurde tegen Telstar, Helmond Sport en De Graafschap telkens met een 1-2 einduitslag. FC Oss werd met 4-3 afgetroefd.
  • (Gedeeld) clubtopscorer Marc Höcher scoorde dit seizoen 7 doelpunten in de Jupiler League. Van die 7 goals kwamen er 4 voort uit standaardsituaties (3 strafschoppen, 1 directe vrije trap).
  • FC Oss blijkt de tegenstander bij uitstek om een assistkoning eens te laten scoren en om een doelpuntenmaker eens een assist te laten geven. Marc Höcher verzorgde zijn eerste assist (de 3-2 van Biemans tegen FC Oss) pas op het moment dat hij al 7 doelpunten gescoord had. Van Hyfte had al 10 assists afgeleverd op het moment dat hij zijn eerste doelpunt liet aantekenen (2-2 tegen FC Oss).
  • Bijna de helft van de Roda-doelpunten komt voort uit standaardsituaties; maar liefst 17 van de 38 gemaakte goals vloeiden (in)direct voort uit stilstaande fases, inclusief penalty’s. Dat is bijna 45%. Ter vergelijking; het percentage tegendoelpunten uit standaardsituaties bedraagt zo’n 27%.

Grafische elementen: Roda JC Live
Foto: Pro Shots

Comments are closed.