Bas Nijhuis fluitist bij apotheose

Bas Nijhuis is door de KNVB aangewezen om de laatste reguliere competitiewedstrijd van Roda JC in dit seizoen te fluiten. De leidsman gaat, net als de Kerkradenaren, op bezoek bij Vitesse.

Het wordt voor Nijhuis alweer zijn 26e Eredivisie-wedstrijd van het seizoen. Vijf keer acteerde de leidsman in de Jupiler League. De scheidsrechter uit Enschede floot deze jaargang tweemaal eerder een wedstrijd van Roda. In de Amsterdam ArenA kreeg Fréderic Ananou in de slotminuten over, maar speelde Roda wel met 2-2 gelijk.

Vier weken later deed het optreden van Nijhuis bij Roda JC – sc Heerenveen veel stof opwaaien. De scheidsrechter had besloten geen enkele vorm van kritiek op de leiding toe te staan, en deelde daarvoor twee gele kaarten uit aan Chris Kum en Abdul Ajagun – zij gingen allebei met twee keer geel van het veld af. Ook aan de kant van Heerenveen viel nog een rode kaart te noteren, maar toen was de wedstrijd (0 – 3) allang gespeeld. Sindsdien is “op z’n Nijhuis” fluiten een ding geworden in Nederland, maar werd de fluitist ook zorgvuldig uit de buurt gehouden van wedstrijden van Roda.

Vitesse kreeg dit seizoen nog niet te maken met Bas Nijhuis als scheidsrechter. Ed Janssen fluit de wedstrijd tussen sc Heerenveen en N.E.C., terwijl bij Go Ahead – Sparta Jochem Kamphuis de fluit hanteert.