Top/Flop | Roda JC Kerkrade – Willem II

Het was een gedenkwaardige zondag voor voetbalminnend Nederland. Door de diverse uitslagen moeten er zowel bovenaan als onderaan de ranglijst nog enkele beslissingen vallen en in die tweede categorie heeft Roda het nog volledig in eigen hand. Wie of wat droegen daar zondag aan bij? En wat zat tegen? Top/Flop is het antwoord op al uw vragen.

TOP
De ‘0’ vasthouden – Het was alweer vijf wedstrijden geleden dat Roda erin slaagde om geen tegendoelpunt te incasseren. Vooruit, bij het duel tussen de minstscorende ploegen van de Eredivisie verwacht je geen doelpuntenregen, maar we hadden niet raar moeten opkijken als Willem II tot scoren was gekomen. Benjamin van Leer maakte tot twee maal toe een cruciale 1-op-1 situatie onschadelijk en ook Adil Auassar hield zijn ploeg in de slotfase op de been met een vitale ingreep. Die intercepties hebben direct bijgedragen aan de geboekte overwinning. Top, dus!

Abdul Ajagun – Het is natuurlijk gemakkelijk om de enige doelpuntenmaker een plek te gunnen in deze ‘Top-rubriek’, maar Abdul Ajagun heeft zijn plekje dubbel en dwars verdiend. De aanvallende middenvelder heeft in de tweede seizoenshelft meerdere belangrijke doelpunten gemaakt en deze is mogelijk van levensbelang. Hij zette in de absolute slotfase de aanval zelf op, zette vervolgens een indrukwekkende spurt in en aangezien de assist van Milec op maat was, mocht hij het kunststukje zelf afmaken. Het leidde tot enorme vreugde. Hebben Fledderus en Van Hyfte een opvolger? Volgende week moet blijken hoe waardevol dit doelpunt daadwerkelijk was.

Drukte – Een volgepakt Parkstad Limburg Stadion, het is helaas iets dat we in de laatste jaren alleen gewend zijn van wedstrijden waarbij promotie of degradatie op het spel staat. Roda had zondag de Vorentscheidung kunnen bewerkstelligen en dat was, in combinatie met de 1+1 gratis ticketactie, aanleiding voor dik 18.000 mensen om naar de Zuid-Limburgse voetbaltempel af te reizen. Die support leek vooral in de eerste helft het elftal echt naar voren te stuwen. Hoe peniebel de situatie ook is, Roda leeft. Dat is eens te meer gebleken.

Het Parkstad Limburg Stadion, 10 minuten voor de aftrap. (Roda JC Live)

FLOP
Kansen verzilveren – Het is al vaker het manco van onze ploeg gebleken: doelpunten scoren. Slechts 26 treffers in 33 Eredivisieduels, dat zegt natuurlijk wel wat. Zondag lag het in ieder geval niet aan de mogelijkheden, want vooral in het eerste kwart van de wedstrijd vatte Roda de koe bij de hoorns en werd er grote druk uitgeoefend op de Willem II-defensie. Verkeerde keuzes bij een eindpass óf het afdrukken, want het ene gebeurde op het moment dat het andere verstandiger was, leidden ertoe dat er lang een ‘0’ op het bord stond. De heren Van Hyfte, Schahin en in de slotfase zeker ook Badibanga moeten dat volgende week beter doen.

Terugval in tweede helft – In de eerste helft maakte de thuisploeg dan wel de dienst uit, in de tweede helft stagneerde de zaak behoorlijk. De aanvallende creativiteit was gedurende grote gedeeltes ver te zoeken en Willem II kreeg een zekere controle over het duel, zonder dat het voetballend zelf bijzonder veel uitrichtte. Zoals gezegd moest Van Leer toch een aantal keer – met verve – handelend optreden. Die terugval had voor Roda een strop kunnen betekenen. Gelukkig zou het niet zo ver komen.

Nog niet veilig – Zo deed Roda uiteindelijk zelf wat het moest doen, maar dat bleek niet genoeg voor gegarandeerde rechtstreekse handhaving. Een knotsgekke slotfase op drie velden, waarbij Twente de gelijkmaker tegen Sparta ten onrechte werd onthouden vanwege een handsbal, NEC enkele minuten voor tijd de 2-1 scoorde tegen AZ en Roda zelf in de 90e minuut de volle buit pakte tegen Willem II, zorgde ervoor dat de nummer 15, 16, en 17 allemaal 3 punten pakten. Bijzonder, aangezien NEC en Sparta in de vorige vijf speelrondes in totaal welgeteld 0 hele punten hadden gepakt. Het onderstreept nog maar eens het belang van de goal van Ajagun, want anders had Roda nu al 16e gestaan met evenveel punten als de twee concurrenten. Desondanks mag het een teleurstelling heten dat het aanstaande zondag nog steeds fout kan gaan.

BEOORDELINGEN
Benjamin van Leer: 8 – Nananananananaa, Benjamin van Leer, Benjamin, Benjamin van Leer! Geen verdere toelichting noodzakelijk, lijkt ons.
Martin Milec: 7,5 – De Sloveense Dani Alves deed die nooit verkregen bijnaam zondag eer aan. Aanvallend uitstekend en assist afgeleverd, verdedigend niet al te veel problemen gekend.
Chris Kum: 6,5 – Bezorgde met een terugkopbal 18.000 toeschouwers een hartaanval, maar verder speelde de mandekker een solide duel. Koppen kan-ie sowieso wel, die Kum. Meestal.
Adil Auassar: 7,5 – Heeft aanvallende middenvelder, linkshalf, controleur, rechtsbuiten, schaduwspits, linksback én centrale verdediger gespeeld. Doet het op die laatste positie nu verrassend goed!
Ard van Peppen: 6,5 – Speelt pas voor het zevenentwintigste achtereenvolgende seizoen tegen degradatie en weet intussen hoe je met dat bijltje moet hakken. Geconcentreerd gespeeld.
Mohamed el Makrini: 6,5 – Nodig Mo bij u thuis uit en hij zal gegarandeerd direct beginnen te stofzuigen. Mo doet namelijk niets anders. Alle mogelijke energie in het duel gelegd.
Tom van Hyfte: 6 – Leek de opdracht te hebben gekregen om vooral zelf niet op doel te schieten. Misschien toch nog eens doen volgende week, heeft in het verleden vrij aardig uitgepakt.
Abdul Ajagun: 7,5 – Met een lengte van 1 meter 37 vaker met het hoofd scoren dan met je voeten. Het is onvoorstelbaar maar waar, en wij klagen niet.
Mikhail Rosheuvel: 7 – Zijn we in de eerste seizoenshelft voor de gek gehouden? Of moeten we Mika langs de dopingcontrole sturen? Aantal fraaie passeeracties gezien. Hopelijk valt de blessure mee.
Dani Schahin: 6,5 – Blijkt nog geen Bomber van Kerkrade, maar wel nuttig in de kop- en fysieke duels. Maar het moet medogenlozer in het zestienmetergebied!
Gyliano van Velzen: 6 – Geen familie van Roel, want daar steekt-ie met kop en schouders bovenuit. Enfin: begon energiek en sterk, maar het pijpje was in de tweede helft leeg.

Header: Roda JC Live