BEST-FC: bezem moet door organisatie Roda JC

Eind juli werd bekend dat Roda JC Kerkrade een overeenkomst had gesloten met het sportadviesbureau BEST-FC om hen te laten bekijken hoe de organisatie van de Kerkradenaren verbeterd zou kunnen worden. Nu is het rapport eruit en dat is niet mals: de organisatie moet op de schop.

Nieuwe technisch directeur
Diverse bronnen in en rond de club melden aan het Limburgs Dagblad dat Roda de organisatie zo snel mogelijk moet gaan hervormen. Daarbij is het belangrijkste de snelle komst van een technisch directeur, die verregaande bevoegdheden dient te krijgen en een visie voor de lange termijn neerlegt. Die technisch directeur moet de verschillende individuele werkplekken binnen de club gaan verbinden. Een tussenrapportage van vorige maand gaf datzelfde beeld ook al: iedereen binnen de club doet zijn of haar uiterste best, maar iedereen doet het wel helemaal voor zichzelf.

De huidige structuur is wankel volgens het bureau, dat volgens Gertjan Steendam “een stevig rapport” heeft neergelegd. “We hebben de ideale situatie geschetst voor het Roda-huis, maar het is nu verder aan de club om er iets mee te doen.” Steendam voerde samen met Han Berger gesprekken in alle geledingen van de club. Diezelfde Han Berger werd niet lang nadat zijn eigen bureau de organisatie ging controleren technisch directeur ad interim: een twijfelachtige dubbelfunctie. Het netwerk van Berger zorgde wel voor de komst van Australiërs Juric, De Silva en Griffiths. Toch is het schrijnend dat iemand die wordt aangenomen om de organisatie onder de loep te nemen binnen de kortste keren technisch directeur wordt gemaakt.

Ton Caanen
Met de komst van een nieuwe technisch directeur moet een stevig fundament worden gelegd om de weg in te zetten naar een nieuwe structuur binnen de club. Bij voorkeur, zo gaf Berger aan, is dat een directeur die geen Roda-verleden heeft. Daardoor zou Ton Caanen, die wel solliciteerde naar de functie, alvast afvallen. Bovendien weet het Limburgs Dagblad te vertellen dat Caanen en Kalezic niet op één lijn zitten. Wel is de 49-jarige man uit Geleen de drijvende kracht achter de samenwerking met Tottenham Hotspur. Ook hier lopen dus verschillende zaken aardig door elkaar in de organisatie van Roda JC.

Voordeel van de komst van een TD zou zijn dat Wim Collard zich weer kan gaan bezighouden met dat waar hij het beste in is: de financiën. Na het vertrek van Marcel van den Bunder en Léon Vlemmings heeft Collard in zijn eentje het bestuur gevormd en in de Jupiler League was dat al stressvol, maar in de Eredivisie is het geen doen.

Roda JC Kerkrade gaat het rapport intern bespreken alvorens te reageren. Daarna wordt beslist wat er met de adviezen gedaan zal worden. Ook dat is een interessante keuze: medio juli gaven de Kerkradenaren nog aan dat de komst van een technisch directeur op de lange baan zou worden geschoven. Nu is dat juist het grote speerpunt van het advies. De toekomst zal uitwijzen wat de club hiermee gaat doen.

Header: Roda JC Live