Bij winst in Wijdewormer mag Roda JC nog aan rechtstreekse promotie denken

Een paar weken geleden had niemand meer verwacht dat Roda JC zich serieus zou gaan mengen in de strijd om rechtstreekse promotie. Toch kan dat zo maar gaan gebeuren bij een goed resultaat tegen Jong AZ op maandagavond.

Daarvoor zijn de Kerkraden wel afhankelijk van resultaten op andere velden. Dat andere veld is maandagavond dan gelegen op de Herdgang, waar FC Volendam tegen Jong PSV speelt. Als de Volendammers verliezen en Roda JC wint, dan is het gat naar plek 2 nog maar vijf punten. Met nog even zo veel wedstrijden te spelen is alles dan nog mogelijk.

Ondenkbaar is dat scenario allerminst. Bovenin lijken alle ploegen last van promotiezenuwen te krijgen. FC Volendam wint al weken niet meer en ziet Excelsior en FC Emmen dichterbij komen. Die ploegen zijn op hun beurt ook wisselvallig, waardoor Roda JC als dark horse aansluiting zoekt bij de top vier. Alleen FC Emmen, soeverein koploper, lijkt onbedreigd richting de Eredivisie te cruisen.

Go Ahead-scenario
Tot vrijdagavond wilde niemand in het Parkstad Limburg Stadion openlijk praten over rechtstreekse promotie. Maar na een avond waarop bijna alle concurrenten punten verspeelden, viel voor het eerst de term ‘Go Ahead-scenario’. Zowel Xian Emmers als Robert Klaasen sloten het niet uit, en Jurgen Streppel vindt het “mooi dat de spelers daaraan durven denken”. Het tekent het vertrouwen in eigen kunnen, zelfs na een zeer matige vertoning tegen Jong FC Utrecht.

Een blik op de resterende wedstrijden van de vier ploegen leert dat Excelsior de ‘gemakkelijkste’ tegenstanders treft. FC Eindhoven lijkt het zwaarste programma te hebben. De vraag is hoeveel het zegt in een competitie waarin iedereen wel eens door het ijs zakt, een competitie waarin FC Volendam bijvoorbeeld al ruim een maand zonder zege zit.

FC VolendamExcelsiorFC EindhovenRoda JC
Jong PSV (U)  Jong AZ (U)
De Graafschap (T)Telstar (T)Almere City FC (T)Jong Ajax (T)
Jong Ajax (T)MVV (U)Jong PSV (T)Helmond Sport (T)
FC Den Bosch (U)Jong AZ (T)Telstar (U)FC Emmen (U)
FC Dordrecht (U)VVV (U)FC Emmen (T)FC Den Bosch (U)
FC Eindhoven (T)NAC Breda (T)FC Volendam (U)Telstar (T)
Programma’s van de nummers 2 t/m 5 in de Keuken Kampioen Divisie

Ploegen in vorm
Om te zorgen voor het Go Ahead-scenario, moet Roda JC allereerst zelf zorgen dat het zo veel mogelijk punten pakt, om te beginnen op bezoek bij Jong AZ. Dat belooft direct een lastig karwei te worden: een beloftenploeg op maandagavond, en dan ook nog een ploeg in vorm. De jonge Alkmaarders verloren de laatste vijf wedstrijden niet, iets dat verder alleen FC Emmen, Almere, en Roda zelf kunnen zeggen.

Het zorgt ervoor dat de beloften samen met Roda, Emmen en Almere bovenin de vierde periode meedraaien. Een knappe prestatie van trainer Maarten Martens en ook een teken dat AZ de jeugdopleiding nog steeds prima op orde heeft. Spelers als Peer Koopmeiners, Fedde de Jong en Mohammed Taabouni zijn allen grote talenten, toekomstig materiaal voor het eerste elftal van de ambitieuze Noord-Hollanders. Maandagavond staan deze jongens naar verwachting allemaal op het veld, als Roda JC naar de Wijdewormer afreist.

Jurgen Streppel stuurt naar verwachting dezelfde elf namen het veld in als vrijdagavond. Die moeten de drie punten veilig stellen, iets dat eerder dit seizoen niet lukte: in eigen huis wist Jong AZ op de valreep een gelijkspel uit het vuur te slepen. De wedstrijd op het AFAS Trainingscomplex begint maandagavond om 20:00 uur en is live te volgen via www.twitter.com/RodaJClive.

Header: Roda JC Live