Blog Sem: Roda’s (transfer)balans opgemaakt
Enkele dagen na het sluiten van de transfermarkt is het (zo goed als) duidelijk met welke spelers Roda JC het tot de winterstop moet zien bol te werken. Was het een, naar omstandigheden, succesvolle transferzomer voor de Kerkradenaren? Tijd voor een chronologische analyse.
Uittocht
Door aflopende contracten en niet-verlengde huurovereenkomsten vond er deze zomer een haast klassieke uittocht plaats bij Roda JC: maar liefst vijftien spelers zochten, met name doordat Roda degradeerde naar de Keuken Kampioen Divisie, hun heil elders. Van die vijftien spelers spelen er nu 5 bij een Eredivisie-club (Chris Kum tekende bij VVV-Venlo, Mikhail Rosheuvel ging naar NAC Breda, Simon Gustafson komt nu uit voor FC Utrecht, Hidde Jurjus keerde terug bij De Graafschap en Donis Avdijaj maakte al indruk bij Willem II), zes in het buitenland (Maecky Ngombo speelt in de Serie B bij Ascoli, Patrick Banggaard trok naar Cyprus naar Pafos FC, de geblesseerde Tsiy Ndenge verblijft bij de reserves van Borussia Mönchengladbach, Dani Schahin strijkt een giga-salaris op bij het Egyptische Pyramids FC, Jorn Vancamp speelt in België op het tweede niveau voor Beerschot-Wilrijk en Filip Kurto zocht zijn heil in Nieuw-Zeeland bij Wellington Phoenix), ééntje in de Keuken Kampioen Divisie (Adil Auassar stapte over naar Sparta Rotterdam), koos één speler voor een amateurclub (Nathan Rutjes vertrok met mat naar Groene Ster) en zoeken nog twee spelers een nieuwe werkgever (Ard van Peppen en Ashton Götz).
Uitgangspunt
Zo, u was zojuist hoogstwaarschijnlijk getuige van de langste zin in de geschiedenis van Roda JC Live. Waar u ook – al dan niet indirect – getuige van bent geweest, is het transferbeleid dat Roda JC deze zomer toepaste. Want, met vijftien vertrekkende spelers moest er natuurlijk een flinke leegte worden opgevuld, zowel kwalitatief als kwantitatief. Dat gebeurde, allesomvattend, in beperkte mate: kwalitatief ging de selectie vooral erop achteruit doordat Roda degradeerde, en kwantitatief is de spelersgroep ook verkleind doordat er weinig budget beschikbaar is en dat vooral in gerichte aankopen geïnvesteerd diende te worden, in plaats van een brede selectie met ‘eenheidsworsten’ samen te stellen. Het uitgangspunt waarmee directeur Harm van Veldhoven in het begin van de transferperiode aan de slag mocht, was een selectie van dertien spelers:
Keepers: Radomir Novakovic
Verdedigers: Henk Dijkhuizen, Daryl Werker, Adil Auassar, Jannes Vansteenkiste
Middenvelders: Ognjen Gnjatic, Mohamed El Makrini, Livio Milts, Nicky Souren
Aanvallers: Gyliano van Velzen, Mario Engels, Celestin Djim, Mart Remans
Dat was de stand van zaken op 24 mei, toen Van Veldhoven mij net had bevestigd dat de opties in de contracten van Jannes Vansteenkiste en Celestin Djim gelicht waren en dus langer bij de club bleven. In datzelfde gesprek gaf Van Veldhoven aan dat hij nog zes á zeven spelers aan de selectie wilde toevoegen, om zo op een spelersgroep van zo’n 20 man uit te komen. De cruciale posities waar versterking noodzakelijk was, waren op dat moment volgens de directeur een eerste keeper, de punt van de aanval én spelers die in de as van het veld het verschil kunnen maken. Wat betreft de spits gaf Van Veldhoven aan dat men zocht naar iemand met scorend vermogen in het zestienmetergebied, en niet zozeer een speler die een bal kan vasthouden en medespelers laat aansluiten op een wijze zoals bijvoorbeeld Dani Schahin opereerde. De redenatie daarachter was dat Roda in de eerste divisie vooral op de helft van de tegenstander zou spelen.
Uitbreiding
In juni was de eerste selectie-uitbreiding een feit toen de club het aflopende contract van Mitchel Paulissen verlengde, de van Jong Roda JC afkomstige Roshon van Eijma een profcontract gaf en Tom Muyters als eerste versterking ‘van buitenaf’ binnenhengelde. De prioriteit ‘eerste doelman’ kon zodoende al snel afgevinkt worden, terwijl Paulissen gezien kan worden als een speler ‘die in de as het verschil kan maken’. In de zoektocht naar defensieve versterking werden de goede contacten met Club Brugge optimaal benut om begin juli Niels Verburgh voor een prikkie over te laten komen naar Kerkrade. Tot zover het goede nieuws, want vrij snel volgde een tegenvaller: Adil Auassar maakte gebruik van een degradatieclausule in zijn contract en vertrok min of meer gratis naar het eveneens gedegradeerde – en dus Roda-concurrent – Sparta. Tegelijkertijd lag het al een tijdje in de lijn der verwachting dat Auassar zou gaan vertrekken bij Roda, aangezien de aanvoerder in de afgelopen maanden niet bepaald dolgelukkig was bij de club. Dat Sparta de (gratis) nieuwe bestemming bleek, was wel verrassend.

Afgewezen
Met de smalle selectie en de noodzaak om deze uit te breiden, mocht een rits testspelers zich in juli bewijzen. Brandon-Lee Griffiths, Alperen Sahin, Leon Jensen, en voormalig Premier League-speler Sebastien Bassong: ze konden coach Molenaar en directeur Van Veldhoven echter stuk voor stuk niet bekoren. Van dat viertal werd daarom afscheid genomen, terwijl Roda zelf ook door een aantal spelers werd afgewezen. Paul Gladon, Tom de Sutter en Melvin Platje hadden geen trek in één of meerdere jaren in de Keuken Kampioen Divisie, terwijl de voor een proefperiode uitgenodigde Kacper Przybylko het niet nodig vond om eerste een week te testen voordat er (eventueel) over een contract onderhandeld zou worden, zoals al te lezen was in artikelen van Bas Dingemanse en mijzelf op 1Limburg. Bovendien was er de kwestie-Slavov, de Oekraïense spits met Oostenrijks paspoort die geen Oostenrijks paspoort bleek te hebben: ook dat feest ging, weliswaar vanwege zijn salaris, niet door.
Spitsen
Waar het klokje doortikte, kwamen de versterkingen alsnog. Centrale verdediger Richard Jensen werd verrassenderwijs overgenomen van FC Twente, waar hij niet meer dan een overbodige bankzitter was. Bij Roda kreeg hij wél het vertrouwen, net als Chance Simakala. De schaduwspits werd overgenomen van Borussia Mönchengladbach, waar hij aanvankelijk voor zijn kans wilde gaan totdat hij op dat besluit terugkwam. De invulling van de spitsposities werd door Van Veldhoven in juli en augustus tot topprioriteit gebombardeerd en met de komst van Simakala was die taak voor de helft vervuld. Die andere spits liet wat langer op zich wachten: Tim Väyrynen stond al langere tijd op de radar bij de technische mensen van Roda JC, waarna de transfervrije Finse spits daags voor het sluiten van de transfermarkt werd gecontracteerd. Werd het contracteren van Väyrynen uitgesteld in de hoop tussentijds een andere aanvaller binnen te hengelen? Dat is sterk de vraag. Opmerkelijk is in ieder geval dat Väyrynen voornamelijk in de spitsencategorie valt waarvan aanvankelijk door Van Veldhoven werd gezegd dat men daar niet zozeer naar op zoek was.
Wijzigingen
Een aantal factoren hebben de selectieplanning echter doen wijzigen. Roda lijkt aanvankelijk ‘te hoog’ te hebben ingezet als het gaat om een centrumspits, aangezien spelers als Gladon en Platje duidelijke ambities op een ander niveau hadden. Daar komt bij dat de sterke prestaties van Mario Engels in augustus, die van bleke buitenspeler transformeerde tot uiterst trefzekere spits, de noodzaak tot een creatieve versterking in de as heeft verminderd: die bleek Roda met de Duitser immers al in huis te hebben. Desalniettemin is Van Veldhoven zijn inschatting van ‘zes á zeven versterkingen’ aardig nagekomen, want met de nieuwelingen Muyters, Verburgh, Jensen, Simakala en Väyrynen én de nieuwe contracten van Paulissen en Van Eijma komt de teller op zeven. Kanttekening hierbij is dat Auassar tussentijds vertrok. Al met al is Roda mede daardoor in de defensieve stellingen in de breedte kwetsbaar, met name op de backposities. De selectie ziet er nu namelijk, als volgt uit.
Keepers: Tom Muyters, Radomir Novakovic
Verdedigers: Henk Dijkhuizen, Daryl Werker, Richard Jensen, Jannes Vansteenkiste, Niels Verburgh, Roshon van Eijma
Middenvelders: Ognjen Gnjatic, Mohamed El Makrini, Mitchel Paulissen, Livio Milts, Nicky Souren
Aanvallers: Gyliano van Velzen, Mario Engels, Ba-Muaka Simakala, Tim Väyrynen, Celestin Djim, Mart Remans
Of de juiste keuzes zijn gemaakt, is haast onmeetbaar, aangezien het voor ‘de buitenwacht’ moeilijk is om de exacte middelen die Van Veldhoven tot zijn beschikking had en heeft in te schatten. Daarnaast kunnen transfervrije spelers ook nu, na de deadline, nog aangetrokken worden, en het zou mij niet verbazen als dat ook daadwerkelijk gaat gebeuren. Verder wordt de selectie opgevuld door jeugdspelers. In hoeverre dat nodig is, zal ook afhangen van de blessuregevoeligheid van de selectiespelers, aangezien een aantal spelers toch met forse blessures te maken heeft gehad in de afgelopen jaren. Henk Dijkhuizen, Daryl Werker, Mitchel Paulissen, Ognjen Gnjatic en Celestin Djim waren stuk voor stuk lange tijd uit de roulatie. Het is voor Roda te hopen dat, met deze smalle selectie, dat leed hen dit seizoen bespaard blijft.