Voorbeschouwing | | Roda en angstgegner opzoek naar derde overwinning

Na een flitsende start is er resultaattechnisch wat zand gekomen in de motor die Roda JC Kerkrade heet. Op bezoek bij RKC tracht Roda JC in Waalwijk weer op gang te komen, en gaat het op zoek naar de derde overwinning. Roda JC Live blikt vooruit.

In de afgelopen weken draaiden de meeste zaken in Kerkrade om het temperen van de verwachtingen. De play-offs halen was de enige realistische doelstelling die Roda JC zichzelf vooraf kon stellen, maar een titelkandidaat zijn de Kerkradenaren zeker niet. In dat kader hielp het niet mee dat de eerste twee wedstrijden gewonnen werden, want de verwachtingen werden plots een stuk hoger. De verliespartijen tegen FC Twente (3-1) en N.E.C. (2-3) hebben duidelijk gemaakt dat een klassering in de subtop wellicht het hoogst haalbare is voor de geel-zwarten, maar beide nederlagen waren onnodig. Daarmee mogen de prestaties van Roda JC vooralsnog boven verwachting genoemd worden, zeker na een zware competitiestart.
De excuses voor nederlagen zijn in de komende weken echter ongeldig, nu er een tweetal thuiswedstrijden aankomen waarin overwinningen keiharde eis zijn. FC Eindhoven en Jong PSV moeten te nemen hordes zijn, maar lastige uitwedstrijden tegen Go Ahead Eagles en SC Cambuur maken deze weken toch lastig. Daarom is het prettig dat er met RKC Waalwijk-uit eerst nog een middenmoter bezocht kan worden.
Ook de ploeg van trainer Fred Grim begon het seizoen met twee overwinningen, tegen Telstar en FC Den Bosch. Op papier zou daarna een lastigere serie volgen met wedstrijden tegen Sparta, Cambuur en Roda. Die serie blijkt tot nu toe inderdaad zwaar, want Sparta en Cambuur waren beide (nipt) te sterk.
Al te veel bekende namen herbergt de selectie van de Waalwijkers niet, maar toch is er in elke linie in ieder geval één opvallende naam te noteren. Achterin houdt Henrico Drost, die met NAC Breda degradeerde tegen Roda JC, de boel met zijn ervaring bij elkaar. Op het middenveld is aanvoerder Kevin Vermeulen een gelouterde speler, terwijl voorin Mario Bilate nog herinneringen heeft aan Kerkrade. Hij scoorde voor Sparta tijdens de knotsgekke play-off-finale in 2013, wat uiteindelijk tevergeefs bleek te zijn.
Beide ploegen kennen tot nu toe hoe dan ook een soortgelijk competitieverloop. Ondanks de politiestaking zal er in Waalwijk gewoon gevoetbald gaan worden, en dan zal blijken of één van beide ploegen afstand neemt, of dat de punten gedeeld worden in het Mandemakers Stadion.

Wedstrijdinformatie RKC Waalwijk

Bij Roda JC Kerkrade ontbreekt Nicky Souren nog steeds in verband met een langdurige blessure. Niels Verburgh is onzeker vanwege ziekte. Richard Jensen keert terug van zijn interlandutije en zal naar verwachting onmiddellijk terugkeren in de basis. Ognjen Gnjatic vervangt waarschijnlijk Mohamed El Makrini, nu eerstgenoemde volledig is hersteld van een blessure.
De meest opvallende afwezige is Célestin Djim. De aanvaller, net teruggekeerd van een slepend kwetsuur, is teruggezet naar het beloftenelftal vanwege een gebrek aan discipline. Trainer Robert Molenaar oordeelde tegenover De Limburger hard: “Het gaat om het totaalpakket. Dit is niet bedoeld om een compliment te geven”, aldus de coach. “Hij moet even terug naar de basis. Ook het lerend vermogen is een punt van aandacht, en de taal die daaraan ten grondslag ligt.” Djim traint tot nader order niet mee met de hoofdmacht.
Gyliano van Velzen verliet na zijn wissel tegen N.E.C. onmiddellijk het stadion om in de auto af te koelen. Het is onduidelijk of dit verdere gevolgen krijgt. Een optie is om Tim Väyrynen in zijn plaats het veld in te sturen.

Verwachte opstelling Roda JC Kerkrade: Muyters – Dijkhuizen, Jensen/Verburgh, Werker, Vansteenkiste – Milts, Gnjatic, Paulissen – Van Velzen/Väyrynen, Simakala, Engels.

Vermoedelijke opstelling RKC Waalwijk: Vaessen; Gaari, Lammers, Drost, Quasten; Vermeulen, Mulder, Hansson; Seys, Bilate, Wallian.

De wedstrijd in het Mandemakers Stadion start om 20:00 en staat onder leiding van scheidsrechter Joey Kooij.