Brouwers pakt winst bij debuut langs de lijn

Roda JC heeft maandagavond zijn eerste wedstrijd van 2021 winnend afgesloten. Op het AFAS Trainingscomplex werd het 0-1 door een doelpunt van Patrick Pflücke.

Het waren 48 hectische uren voor Roel Brouwers. Zaterdagavond kreeg hij te horen dat de technische staf van de club in quarantaine moest en dat hij dus voor het eerst als hoofdtrainer van ‘zijn’ Roda JC langs de lijn zou staan. Jurgen Streppel, die in contact was geweest met iemand die positief testte op corona, had in de trainingen wel al duidelijk gemaakt waar het heen moest.

Toch werd er nog over en weer nog veel gebeld en geappt in aanloop naar het duel tegen de AZ-beloften. En niet alleen tussen beide oud-verdedigers, want Streppel motiveerde ook nog alle spelers met een persoonlijk bericht voorafgaand aan de wedstrijd. Maar vanaf het vertrek uit Kerkrade stopte de bemoeienis van Streppel met de gang van zaken en mocht Brouwers het bolwerken.

Dat deed de oud-speler van onder meer Borussia Mönchengladbach met verve, want na de wedstrijd was de stem bijna weg. In het begin sorteerde de fanatieke coaching weinig effect, want de wedstrijd startte slaapverwekkend. Uiteindelijk ontvouwde zich toch langzaam maar zeker een vermakelijke wedstrijd in Wijdewormer. De eerste grote kans was uiteindelijk voor Jong AZ, maar Wildeboer stuitte van dichtbij op Roda-doelman Hoekstra. Die was echter gezien bij een afstandsschot van Allouch, dat op de lat uiteenspatte.

Roda stichtte vooral gevaar via de watervlugge Thijmen Goppel op de rechterkant. Hij liep linksback Fons Gemmel constant voorbij, maar het vervolg liet zoals zo vaak te wensen over. Meermaals rende Goppel over de achterlijn, de voorzetten kwamen niet aan, en als hij schoot, stuitte hij op doelman Westerveld. In die eerste helft hadden de Kerkradenaren zeker twee keer moeten scoren, maar het dichtstbij kwam een geplaatst schot van Benjamin Bouchouari: Westerveld tikte de bal knap naast.

Tot de 55e minuut, toen Goppel opnieuw op de brommer zat. Zijn voorzet belandde uiteindelijk bij Patrick Pflücke, net teruggekeerd van een blessure. De kleine Duitser kopte de 0-1 tegen de touwen. Ook na de goal bleven beide ploegen over en weer kansen krijgen, totdat Roda in het laatste kwartier met de rug tegen de muur kwam te staan. Toen was het overleven geblazen, iets waar de geel-zwarten vaker moeite mee hebben. Nu ging het echter goed, mede dankzij een uitstekende redding van Hoekstra aan het eind op een schot van Margaret.

En dus heeft Roel Brouwers na één wedstrijd als hoofdtrainer een 100%-score achter zijn naam. Wel, zo gaf hij na afloop ruiterlijk toe, kwamen er tijdens de wedstrijd wat appjes uit Helmond binnen, waar Streppel natuurlijk voor de televisie zat. Vrijdag zit Streppel, als de coronatests gunstig zijn, weer op de bank, als Roda op bezoek gaat bij NAC Breda.

Foto: Roda JC Live