Cijfers: ontvangende gemeenten mild voor fans Roda JC

Supporters die Roda JC Kerkrade achterna reizen hebben het afgelopen seizoen relatief weinig te maken gehad met vervoersbeperkingen bij uitwedstrijden, zo blijkt uit cijfers van het Supporterscollectief Nederland die deze week zijn gepubliceerd op diens website. Zeven keer mochten supporters van Roda JC met vrij vervoer afreizen naar het stadion van de tegenstander, waarmee het na Excelsior en na sc Heerenveen de tweede plek inneemt. Slechts twee keer waren supporters verplicht te reizen per autocombi.

Supporterscollectief Nederland publiceert sinds enkele jaren de cijfers omtrent veiligheidsmaatregelen voor uitsupporters in de Eredivisie. Speelsteden worden vaak bekritiseerd vanwege hun strenge maatregelen omtrent de ontvangst van uitsupporters en het collectief hoopt in een proces van meerdere jaren steeds meer vrijheden voor bezoekende fans te verwerven. Dat proces van ‘normalisatie’ werpt slechts langzaam zijn vruchten af: het aantal wedstrijden met vrij vervoer was in het seizoen 2016/2017 het hoogste in vier jaar. Desondanks geldt bij 81% van alle wedstrijden in de Eredivisie nog altijd een beperkende maatregel van een verplichte buscombi, verplichte autocombi, of eigen vervoer (geen omwisselpunt op de reisroute, wel bij het te bezoeken stadion). Vier wedstrijden in de Eredivisie kenden dit seizoen een verbod op uitsupporters; traditioneel waren dit de twee Klassiekers, alsmede de onderlinge ontmoetingen tussen Ajax en ADO Den Haag.

Ook de gemeente Kerkrade ‘presteert’ degelijk wat betreft het opleggen van maatregelen voor supporters die naar een wedstrijd van hun club bij Roda JC afreizen. Zes bezoekende clubs mochten op eigen vervoer naar Zuid-Limburg komen, waarmee Kerkrade de vijfde plek inneemt in de Eredivisie. Het meest schappelijk voor de bezoekers waren Excelsior en Feyenoord (uiteraard beiden de gemeente Rotterdam) met respectievelijk tien en negen keer vrij vervoer, gevolgd door Amsterdam dat acht keer afzag van beperkende maatregelen. Den Haag, Deventer, Groningen, Utrecht en Zwolle stonden elk geen enkele keer dit seizoen vrij vervoer voor uitsupporters toe.

De overwegend positieve ontwikkelingen in het proces van normalisatie hebben mede geleid tot het hoogste gemiddelde aantal uitsupporters in zes jaar – tevens het aantal jaar dat deze gegevens door Supporterscollectief Nederland zijn bijgehouden. Roda JC Kerkrade vindt zichzelf in de ranking van uitsupporters terug onderin het brede middenveld, op de zestiende plek met een gemiddelde van 220. Dit heeft uiteraard te maken met de relatief grote afstanden die de supporters van Roda JC moeten afleggen ten opzichte van veel van diens concurrenten. De winnaar van het uitsupportersklassement is ook dit jaar Feyenoord met een gemiddelde van 790 bezoekers; stadsgenoot Excelsior sluit de lijst af met een voor hen keurig gemiddelde van 129 fans.

Het volledige artikel met alle gegevens en visualisaties is te vinden op de website van Supporterscollectief Nederland.

Foto: Roda JC Live.