Nabeschouwing | Eerste horde strompelend genomen

In het Lavans Stadion zette Roda JC de eerste stap op weg naar lijfsbehoud in de Eredivisie. De ploeg van Yannis Anastasiou deed wat zij moest doen om zichzelf een goede uitgangspositie te verschaffen: winnen. Maar overtuigend? Nee, dat was het zéker niet.

Parallellen
Helmond Sport-uit altijd lastig. Dat bleek maar weer. Niemand zal vooraf gedacht hebben dat een overtuigend Roda op bezoek bij Helmond Sport voor een voetbalshow ging zorgen, maar het was zelfs niet ‘degelijk’ te noemen wat de Kerkradenaren op de mat legden in Oost-Brabant. Grote parallellen waren er waarneembaar in vergelijking met de uitwedstrijd tegen Vitesse: een slappe openingsfase, een schrijnend gebrek aan tempo in de opbouw, geen duidelijke lijn in het spel en aanvallende krachteloosheid. Het belangrijkste verschil was dat de tegenstander deze keer niet Vitesse, maar Helmond Sport heette. En dat die ploeg er níét in slaagde om de tekortkomingen van de Limburgers bloot te leggen.

Gebrek aan kwaliteit, kwantiteit én mentaliteit
De zojuist genoemde kenmerken leiden ertoe dat het lastig is om de vinger op de zere plek te leggen. Is het een gebrek aan kwaliteit? Dat argument zou aangevoerd kunnen worden tegen een hoop ploegen uit de Eredivisie, maar de waarde van de Roda-selectie blijft natuurlijk een veelvoud van de selectie van Helmond Sport. Is het dan een gebrek aan kwantiteit? Volgens Anastasiou, vooraf, gingen we ‘het ultieme Roda’ zien gisteravond, dus de coach heeft naar eigen zeggen geen gebrek aan keuzes. Is het soms een gebrek aan mentaliteit? De ‘rotte appels’ zouden na de filtering van afgelopen maandag juist uit de spelersgroep verdwenen moeten zijn, dus ook daar zou het niet aan moeten liggen. Kortom: naar buiten toe wordt uitgedragen dat het op de bovenstaande vlakken nu wel snor zit, maar de werkelijkheid is anders. Op basis van de wedstrijd van gisteravond mogen we rustig concluderen dat het ontbreekt aan kwaliteit (Roda creëerde welgeteld één uitgespeelde kans), kwantiteit (met anderhalve verdediger en geen enkele reservespits op de bank is de spoeling wel héél erg dun) én mentaliteit (want aan overtuiging en pure dadendrang ontbrak het vanaf de eerste minuut in het Lavans Stadion).

Roda JC bedankt het sfeervolle uitvak in het illustere Lavans Stadion. (Roda JC Live)

Kaartenhuis
De goal van Schahin was dat betreft het lichtpuntje op een avond waarop Roda toch vooral tegen de lamp liep. Helmond Sport was na een felle openingsfase slim genoeg om het balbezit aan Roda te laten en het werd pijnlijk duidelijk hoe lastig het is, ook in mei, voor Roda om het spel te moeten maken, ook al is de tegenstander een ploeg uit het rechterrijtje van de Jupiler League. Roda pakte meer gele kaarten dan dat het schoten op doel liet noteren en bracht zichzelf nog verder in de problemen toen Auassar op de helft van de tegenstander een directe rode kaart pakte. Dat leek zwaar gestraft door scheidsrechter Van de Kerkhof, maar dat de arbiter zijn kaarten liever kwijt dan rijk was had hij in de loop van het duel al laten blijken door het volledige Roda-middenveld er eentje te gunnen. Wat dat betreft hadden de Koempels beter kunnen weten. Het gevolg is in ieder geval dat Auassar (2 duels schorsing waarvan 1 voorwaardelijk) én Van Hyfte (gele kaart plus een gele kaart uit de vorige play-off-campagne) ontbreken zondag, wanneer de return op het programma staat in Kerkrade.

Luxepositie (?)
En die return treedt Roda, hoe gek het ook moge klinken na het teruglezen van de vorige drie alinea’s, met vertrouwen tegemoet. De uitgangspositie voor de terugwedstrijd is namelijk goed, mits er op verstandige wijze mee omgesprongen wordt. Helmond Sport zal moeten komen op vreemde bodem, en die ploeg weet ook dat de eigen prestaties op vijandelijk terrein in de Jupiler League zeker niet denderend waren. Roda zal daar minder snel het spel hoeven maken en verkeert enigszins in de luxepositie om haar favoriete spelletje te spelen. Het resultaat in Helmond zal in ieder geval een mentale opsteker zijn voor Yannis Anastasiou en de zijnen, want er was natuurlijk geen beter moment om na een halfjaar weer eens een uitwedstrijd winnend af te sluiten. Hoewel; een overwinning bij Vitesse had ook wel geholpen. Dat had u in ieder geval een nabeschouwing vol teleurstellende constateringen gescheeld.

Foto: Roda JC Live