Top/Flop | Helmond Sport – Roda JC Kerkrade

Morgen staat alweer de return in de halve finale van de play-offs tegen Helmond Sport op het programma. Later vandaag volgt daarop de voorbeschouwing, nu blikken we nog kort terug op de wedstrijd van donderdag in onze Top/Flop.

Top
Uitgangspositie – We hoeven er niet omheen te draaien: het duel in Helmond was bepaald niet spetterend. Het belangrijkste was uiteindelijk echter dat de nul werd gehouden en dat er zelf gescoord zou worden, en dat is gebeurd. Wellicht niet zo vaak als menigeen gehoopt had, maar die ene goal verschaft Roda flink wat lucht in de thuiswedstrijd van morgen, hoe gelukkig die goal ook was.

Van Leer – Het begint wellicht cliché te worden, maar we kunnen er echt niet omheen. In de eerste helft was Helmond Sport verreweg de betere ploeg, en met enkele cruciale reddingen voorkwam de doelman uit Houten dat Roda in een hachelijke positie kwam voor de return. Met name zijn redding op een schot uit de tweede lijn van Bourdouxhe was stijlvol, maar ook enkele schoten van Ten Den werden gepakt – niet minder belangrijk, natuurlijk.

Uitsupporters – Ook deze hebben we vaker voorbij zien komen, maar toch. Vaker is dit seizoen gehoord “het enige dat dit seizoen Eredivisie-waardig is aan Roda, zijn de keeper en haar supporters”, en zie daar, daar staan ze weer allebei. Tegen de nummer dertien (!) van de Jupiler League leek het helemaal nergens op, maar de ruim 400 meegereisde supporters hielden de moed erin en bleven zingen. Uitstekend!

Flop
Het spel – Normaal is dit het moment om er één speler uit te pikken die echt door de mand viel, maar daar was eigenlijk geen sprake van. Iedereen bakte er vrij weinig van aan Roda-zijde en het spel was niet om aan te gluren. Bij vlagen werd Roda in de eerste helft weggetikt door de armoedige gastheren. In de tweede helft gebeurde dat niet meer, maar wisten de Kerkradenaren alsnog niets te creëren. De frommelgoal was dan ook meer een gelukje. Nee, dit was misschien wel de slechtste wedstrijd van het hele seizoen.

De inzet – Als je dan een keer (of vaker) niet zo lekker balt, dan valt een hoop te compenseren met vechtlust. Ziedaar Helmond Sport, met slechts één of twee noemenswaardige spelers, dat zich de play-offs in heeft weten te vechten op basis van passie en inzet. In een wedstrijd met ongekende belangen voor de club was die inzet er bij de spelers in het geel nooit te zien. Er hing een nonchalance over het elftal, dat voetbalde met de air: ‘dit doen we wel even’. En dan krijg je het, met de magere kwaliteiten van Roda, ook tegen Helmond Sport erg lastig.

Domme kaarten – Goed, en als het spel en de inzet niet om over naar huis te schrijven zijn, dan moet je in ieder geval zorgen dat je geen domme dingen doet. Toch had het gehele middenveld bij rust al een gele kaart te pakken. In de gevallen van Van Hyfte en El Makrini waren die kaarten echt ontzettend dom, en ook die van Ajagun was volledig onnodig. Bovendien mocht El Makrini zeker niet klagen met geel. In de tweede helft pakte vervolgens Auassar oliedom rood. Ja, dat was wellicht zwaar bestraft, maar het was ook onbesuisd inkomen op zestig meter van eigen doel… Nee, op deze manier dupeer je de eigen club.

Cijfers
Van Leer – 7,5: zie ’top’.
Milec – 5: had een ongelimiteerde aanvalsdrang, maar daardoor lag er vaak erg veel ruimte voor Helmond op links.
Auassar – 5: vulde de rol in de verdediging opnieuw prima in, maar pakte op wel erg domme wijze rood.
Kum – 5,5: mager, maar niet slecht.
Verboom – 5: wist geen moment te overtuigen in een wedstrijd, waarin hij één van zijn spaarzame kansen kreeg.
Ajagun – 5,5: technisch misschien wel de beste speler van dit Roda, maar ook hij liet zich meetrekken in de malaise van deze wedstrijd.
El Makrini – 5,5: onopvallend op één erg onbesuisde overtreding na.
Van Hyfte – 4: speelde wellicht zijn slechtste wedstrijd van dit seizoen. Passes kwamen niet aan, overal te laat en een domme gele kaart.
Rosheuvel – 5,5: de enige die af en toe voor dreiging zorgt. Uit een actie van hem viel de goal, met meer geluk dan wijsheid.
Schahin – 5,5: verloor veel te veel luchtduels voor iemand met zijn statuur, maar stond wel op precies de goede plek om die bal binnen te tikken.
Badibanga – 4,5: was tegen Vitesse nog goed, nu stelde het niets voor. Nonchalant, dom balverlies en vrijwel geen enkele goede voorzet.