Collard verkeek zich: “Ik dacht, waar hebben we het over?”

Wim Collard geeft toe dat hij zich heeft verkeken op het leiden van Roda JC. In een uitgebreid interview met Voetbal International stelt de algemeen directeur: “Ik dacht: een bedrijf met tien miljoen omzet en tachtig man personeel, waar hebben we het over?”

Collard kreeg de afgelopen jaren veel kritiek te verduren, waarbij enkele punten de grootste aandacht kregen: de soap rond Aleksei Korotaev, het aanstellen en ontslaan van vele trainers en het binnenhalen van voormalig technisch directeur Ton Caanen. Van geen van alle drie deze punten heeft hij het meeste spijt: dat heeft Collard van het binnenhalen van negen spelers in de winterse transferperiode van vorig jaar. “Toen had ik me meer moeten laten gelden in de transferperiode als tegenhanger van de technisch directeur, mijn eindverantwoordelijkheid moeten aanwenden om aard en omvang van de transfers te voorkomen.” Hij geeft toe dat de meeste spelers te duur waren en dat het uiteindelijk bar weinig heeft opgeleverd.

Caanen’s congé
Niet lang na de transferperiode volgde het haast onvermijdelijke ontslag van Ton Caanen. De technisch directeur werd ontslagen, omdat hij naar Colombia afreisde om daar contacten met clubs aan te boren. Dat deed hij naar eigen zeggen in opdracht van Aleksei Korotaev. Dat blijkt een broodjeaapverhaal van Caanen te zijn geweest. Korotaev zat in de gevangenis en kon niet reageren. “Commercieel directeur Nick Janssen en ik maakten hem duidelijk dat hij niet weg kon. De club stond sportief in brand. Anderhalve week later wonnen we weer eens, en daarin vond Ton de legitimiteit om toch het vliegtuig in te stappen.” Met het latere opstappen van Janssen was het hechte directietrio definitief gespleten, zo leek het. Janssen is inmiddels echter weer terug in de functie van commercieel adviseur.

De soap-Korotaev
Ondanks alle ophef rondom het gevangenschap van Korotaev, hoopt Collard nog steeds dat de Zwitser een rol kan spelen bij Roda JC. Dezelfde mening is huidig eigenaar Frits Schrouff toegedaan, die van zijn aandelen af wil. “Als in Limburg niemand opstaat, kun je als een Don Quichot blijven zoeken naar iets wat niet komt, óf je accepteert dat je het niet redt zonder een buitenlandse partij. Een ideaalplaatje bestaat niet, maar als een Korotaev aanklopt, iemand die niet puur komt om winst te maken, en van wie ik en anderen het geloof hebben dat hij de identiteit van onze club grotendeels wil behouden, dan denk ik: het is de best denkbare optie.”

Inmiddels loopt er een slepende juridische procedure rondom Korotaev, die een ongedekte cheque heeft uitgeschreven. Dagblad de Limburger bracht vorige week reeds naar buiten dat het gaat om vier rechtszaken, over en weer, met Helin International. Beide partijen hebben claims tegen elkaar lopen. Collard stelt in Voetbal International dat de zaak op zijn einde loopt: “Volgens Aleksei en zijn advocaten sluit het net zich rond de tegenpartij.”

Einde van een tijdperk
Toen Korotaev in Kerkrade gepresenteerd werd, was Yannis Anastasiou nog hoofdtrainer van Roda JC. Inmiddels is dat Robert Molenaar, terwijl onder het beleid van Wim Collard verder nog René Trost, Rick Plum, Regillio Vrede, Darije Kalezic en Huub Stevens voor de spelersgroep hebben gestaan. “Ik heb ook het liefst een trainer voor drie of vier jaar. Helaas is het bij ons de laatste jaren anders gelopen.” Collard stelt echter dat alle ‘non-actief’-keuzes breed gedragen werden. “Het liefst zou ik het contract van Robert Molenaar nu al verlengen”, is Collard duidelijk over zijn goede relatie met de huidige trainer.

Dat is hoogstwaarschijnlijk echter niet zijn verantwoordelijkheid. Op 1 juli is het contract van Wim Collard bij Roda JC Kerkrade afgelopen, en zijn ambitie is niet om vanaf die datum nog directeur te zijn bij Roda JC. Een adviserende rol op financieel gebied sluit hij niet uit. “Maar eerst dit verhaal goed afronden. Ik ben ervan overtuigd dat we het ook nu weer gaan redden.”

Volledige interview: Voetbal International (klik!)

Foto: Roda JC Live