Voorbeschouwing | Roda start 2018 met zespuntenduel

Nu de kerstkransjes alweer een tijdje op zijn en iedereen massaal bezig is met het vasthouden aan zijn of haar goede voornemens, is het de hoogste tijd om een einde te maken aan de winterstop en weer te gaan voetballen! Morgenavond trapt Roda JC Kerkrade het jaar 2018 af in eigen huis tegen FC Twente. De Tukkers draaien een ronduit belabberd seizoen maar hebben gedurende de winterpauze niet stilgezeten. Ook Roda heeft het druk gehad rondom de feestdagen en hoopt met een hier en daar versterkte ploeg de weg naar boven in te gaan zetten. Voor beide ploegen staat meteen een cruciaal duel te wachten, want punten die worden gepakt tegen directe concurrenten werken sterk door op de concurrentiepositie op de ranglijst. Roda JC Live heeft er weer zin in en blikt vooruit middels de traditionele voorbeschouwing.

Tekst: Jeroen de Regt en Sem Caelen.

Een snelle blik: FC Twente en Roda JC
Zoals bekend loopt het seizoen voor beide teams verre van soepel. FC Twente vinden we terug op de zestiende plaats in de tussenstand, een plek waar je de Tukkers niet zou verwachten (en iets wat de club zelf waarschijnlijk ook niet geheel had voorzien). De belabberde prestaties tot op heden hebben onder meer geleid tot de aanstelling van Gertjan Verbeek als nieuwe hoofdtrainer, maar heel veel beterschap is daar vooralsnog niet uit voortgekomen. Hoewel er van de laatste vijf duels slechts één werd verloren, gaat het punten schrapen moeizaam met gelijke spelen tegen Excelsior en een nederlaag in eigen huis tegen ADO Den Haag. Daar tegenover staan echter wel weer knappe gelijke spelen tegen Ajax en Vitesse en een belangrijke zege bij concurrent NAC Breda. De ploeg opereert dus behoorlijk wisselvallig en hoewel dat niet vreemd is voor teams in degradatiestrijd, is een deel wel te wijten aan onervarenheid bij een deel van de selectie en een reeks aan individuele fouten, die met name tegen ADO aan het licht kwamen. Twente heeft zeker potentie om dit seizoen af te sluiten op een veilige plek, maar de tijd begint voor Verbeek en companen wel te dringen om dat potentieel op het veld tentoon te sprijden – anders wacht een lange tweede seizoenshelft waarin de druk alsmaar verder toeneemt.

Roda JC is ondertussen een plekje gestegen zonder zelf nog in actie te hoeven komen. Afgelopen week speelden Sparta en Vitesse hun inhaalwedstrijd en de Arnhemse bezoekers kwamen met 0-1 als eindstand het gelukkigst uit de strijd. Zodoende staande Spangenaren met hetzelfde puntenaantal maar een iets slechter doelsaldo op de laatste plek en vinden we Roda terug achter het nummer ‘zeventien’. De degradatiestrijd is in volle gang voor Roda en het gat naar de veilige haven bedraagt vijf punten, wat niet mals is gegeven het tempo waarop voor de winter punten zijn gesprokkeld. 2017 werd afgesloten met drie nederlagen, waarvan enkel die tegen Feyenoord eigenlijk echt ingecalculeerd was. Tegen ADO werd een in potentie goed resultaat na rust om zeep geholpen, terwijl tegen VVV eigenlijk geen moment echt een vuist kon worden gemaakt. De doortastendheid lijkt nog altijd te ontbreken bij de ploeg en hopelijk is dat, in combinatie met een betere moraal, de heren selectiespelers gedurende de winterpauze bijgebracht. Of dat is gedaan door op de conventionele manier of door een extra gepeperde kalkoen bij het kerstdiner is ons in ieder geval om het even.

De Wedstrijd: 10 september 2011
Voor een goed resultaat van Roda JC tegen FC Twente moeten we redelijk wat jaren terug in de tijd. Op 10 september 2011 werd er voor het laatst gewonnen van de Enschedese formatie. Dat was echter wel meteen een prestatie die een nadere toelichting verdient. De wedstrijd, die onderdeel was van de vijfde speelronde in de Eredivisie, was voor Twente immers het moment van het eerste puntverlies in het seizoen 2011/2012. De ploeg won de eerste vier wedstrijden van het seizoen, maar kon in Kerkrade geen vuist maken en ging met 2-1 onderuit. Roda JC ging het seizoen in na een succesvol voorgaande jaargang, waarin de Europese play-offs werden bereikt (uitgeschakeld door ADO Den Haag). Ook na de zomerstop beschikte het team over voldoende kwaliteit, wat uiteindelijk leidde tot de tiende plaats in de eindrangschikking. Tijdens deze wedstrijd opende Marc Janko de score namens de bezoekers, maar wist Ruud Vormer een minuut later al de gelijkmaker op het scorebord te plaatsen. Vlak na de pauze ging Roda verder en kwam het op voorsprong dankzij Mitchell Donald. Meer doelpunten vielen er niet en Roda kon zodoende een knappe overwinning bijschrijven. Tevens leuk om te vermelden is dat redacteur Sem destijds niet op zijn gebruikelijke plek in het stadion zat, maar op de hoofdtribune. Dat u het even weet.

Opstelling Roda JC Kerkrade: Kieszek – Monteyne, Biemans, Wielaert, Hempte – Vormer, Delorge, Sutchuin, Fledderus – Donald, Junker.

Wedstrijdinfo: aanvallende impulsen aan beide kanten
Met de komst van Donis Avdijaj en Maecky Ngombo is het keurkorps van Robert Molenaar in aanvallend opzicht uitgebreid. De coach liet in de afgelopen dagen al doorschemeren dat het zomaar zou kunnen dat de beide nieuwelingen gaan spelen tegen Twente. Onze verwachting is dat Avidjaj als tweede spits naast Dani Schahin gaat spelen, temeer omdat Molenaar tijdens de winterstop heeft ingezet op een systeem met twee spitsen. Daarnaast zal Simon Gustafson meer als centrale middenvelder ingezet gaan worden aan de zijde van een controlerende middenvelder. Op die positie zal een keuze gemaakt moeten worden tussen Ognjen Gnjatic en Mohamed el Makrini. Drie spelers zijn door blessures afwezig: Celestin Djim, Mitchel Paulissen en Ashton Götz.

Vermoedelijke opstelling Roda JC: Jurjus – Dijkhuizen, Kum, Auassar, Vansteenkiste – Rosheuvel, Gnjatic, Gustafson, Engels – Schahin, Avdijaj.

Ook de tegenstander uit Enschede versterkte zich met twee aanvallende krachten, en niet zo zuinig ook: Adam Maher en Mounir El Hamdoui. Waar de eerstgenoemde een zekerheidje lijkt voor een basisplaats, geldt dat niet voor de Marokkaanse spits; hij is voorlopig nog niet speelgerechtigd. Coach Gertjan Verbeek zal dan ook moeten terugvallen op de selectie die hij ook in de laatste weken vóór de winterstop onder zijn hoede had. Danny Holla ontbreekt eveneens bij de Tukkers. De centrale middenvelder was de hele week al een twijfelgeval, maar er kan nu definitief een streep door zijn naam. Het gevolg van dit alles kan zijn dat we een aanvallend ingesteld FC Twente op het veld gaan zien. Meervoudig Roda-kwelgeest Adnane Tighadouini is door een blessure waarschijnlijk niet inzetbaar.

Vermoedelijke opstelling FC Twente: Drommel – Ter Avest, Bijen, Hooiveld, Cuevas – Lam, Vuckic – F. Jensen, Maher – Assaidi, Boere.

Scheidsrechter van dienst is Reinold Wiedemeijer, die het spektakelstuk om 18:30 uur van een eerste fluitsignaal zal voorzien. Zijn zijlijnbewandelende zwaaivlaggenisten zijn de heren Bexkens en Dobre. De heer Gerrets fungeert als vierde official.

De wedstrijd in Kerkrade wordt afgetrapt om 18:30. Wie niet bij de wedstrijd aanwezig kan zijn kan als vanouds genieten van ons live verslag via Twitter (@RodaJClive). Tevens zal snel na de wedstrijd het verslag op de website worden gepubliceerd.

Foto: Roda JC Live.