Column Sem | Vijf cruciale zaken in Roda’s strijd tegen degradatie
Roda en de strijd tegen degradatie zijn sinds de terugkeer naar de Eredivisie (en ook vóór de degradatie) onlosmakelijk met elkaar verbonden. De huidige hekkensluiter duikt nu opnieuw de meest cruciale maanden van het seizoen in en hoopt aan het eind van de rit op de veilige vijftiende plek te staan. Hoe dat moet gaan gebeuren? De volgende vijf factoren zijn cruciaal:
- De slag op de transfermarkt
De strijd tegen degradatie is nog vóór de hervatting van de tweede competitiehelft uitgemond in een veldslag, en wel op de transfermarkt. Sparta Rotterdam presenteerde in de winterstop doodleuk ex-bondscoach Dick Advocaat als nieuwe trainer en hengelde bovendien de AZ-aanvallers Fred Friday en Dabney dos Santos binnen; FC Twente, dat zich eind 2017 al versterkte met coach Gertjan Verbeek, slaagde erin gewezen toptalent én international Adam Maher transfervrij over te nemen van PSV; Willem II haalde met Damil Dankerlui en Gilliano Wijnaldum twee energieke vleugelverdedigers binnen, NAC houdt zich vooralsnog op de vlakte; Roda haalde supersub Maecky Ngombo terug en gaat ook Donis Avdijaj, een jonge Schalke-aanvaller met een grote toekomst, op huurbasis aan de selectie toevoegen. Het moge duidelijk zijn dat meerdere clubs zich ervan bewust zijn dat een kwaliteitsimpuls noodzakelijk is om in de tweede seizoenshelft een stijgende lijn in te zetten. Het wapengekletter dat we in de afgelopen winters in Kerkrade gewend waren zal ditmaal, gezien het geringe budget, uitblijven. Maar de afgelopen jaren hebben eveneens bewezen dat een karrenvracht ‘versterkingen’ ook averechts kan werken. Met name Sparta is bij dezen gewaarschuwd.
- Druk programma direct na de winterstop
Rustig bouwen aan een sterk basiselftal is er niet meer bij in de komende weken en maanden. Na de hervatting in het komend weekeinde tegen FC Twente staat er immers, voor Roda en ook andere ploegen, een loodzwaar programma op de kalender. Tussen zondag 28 januari en zaterdag 10 februari, een tijdsbestek van slechts veertien dagen, staan er voor de Kerkadenaren welgeteld vijf wedstrijden op de rol. De formatie van Robert Molenaar speelt achtereenvolgens thuis tegen Excelsior, uit bij Willem II (kwartfinale KNVB Beker), uit bij AZ, thuis tegen Ajax en uit bij SC Heerenveen. Dat komt neer op vier competitieduels tegen teams uit de top-12 op de ranglijst en een bekerkraker die in een verlenging of zelfs een penaltyserie zou kunnen uitmonden. Gezien de positie op de ranglijst is het niet ondenkbaar dat Roda van al die wedstrijden er geen een wint, en dat zou desastreus zijn voor de eigen plek in de kelder van de Eredivisie. Het is absoluut noodzakelijk dat de Kerkradenaren in die fase boven zichzelf uitstijgen en de aansluiting behouden met meerdere concurrenten in de strijd om handhaving, anders dreigt een achtervolging die tot in de laatste speelronden van het seizoen zal duren.
- Het functioneren van de tandem Gustafson-Schahin
Het was voor eenieder die Roda JC een warm hart toedraagt een opluchting dat Simon Gustafson ook de rest van het seizoen op huurbasis in Kerkrade blijft spelen. De Zweedse spelmaker is, los van het al dan niet presteren van nieuwkomer Avdijaj, in de huidige selectie met afstand de speler met de meeste groeipotentie en dat heeft hij bij vlagen al bewezen in het geel-zwarte shirt. Vooral in de eerste speelronden én de laatste wedstrijden voor de winterstop nam de man met rugnummer tien het elftal bij de hand. Daarnaast is de chemie tussen Gustafson en spits Dani Schahin cruciaal gebleken voor het functioneren van het team van Robert Molenaar. Die synergie werd in de afgelopen maanden steeds sterker en Schahin, die zeker als aanspeelpunt en kopper zijn waarde heeft bewezen, betaalde dat bovendien uit met drie treffers in de laatste zes wedstrijden. Bij dertien van Roda’s zeventien Eredivisiegoals was Gustafson en/of Schahin met een treffer of een assist betrokken. Waar Avidjaj en Ngombo de (scorings)druk op hun schouders dienen te verlichten, is het kraakhelder dat de fitheid en productie van Gustafson en Schahin van het grootste belang zijn om resultaten te behalen.
- Voorkomen van blessures is beter dan genezen
Al vroeg in het seizoen vielen Celestin Djim én Mitchel Paulissen uit, beide vanwege kruisbandblessures. Een terugkeer lijkt er voor beide spelers dit seizoen niet meer in te zitten en dat verlies is nu gedeeltelijk opgevangen met het aantrekken van Avidjaj en Ngombo. Verder zijn langdurige blessures de ploeg grotendeels bespaard gebleven. Ognjen Gnjatic en Christian Kum waren enige tijd uit de roulatie en in de afgelopen weken ontbrak Ashton Götz, maar dat is het dan ook bij gebleven. Aangezien Molenaar met een krappere selectie dient te werken dan zijn voorgangers, is het te hopen dat zo’n blessuregolf ook in de komende maanden uitblijft, want dat zou een drastische achteruitgang voor de kwaliteit op het veld betekenen. En dat kan een team in de verdrukking niet gebruiken. Wat dat betreft geldt het credo: voorkomen is beter dan genezen.
- Rust achter de schermen
Hoewel spelers het naar buiten toe in eerste instantie altijd zullen ontkennen, leiden negatieve randzaken wel degelijk af van datgene waar het bij een voetbalclub toch echt om draait: prestaties op het veld. Waar in het Parkstad Limburg Stadion in de afgelopen jaren meer koppen rolden dan bij de gemiddelde Franse Revolutie, lijkt de rust enigszins wedergekeerd in de Kerkraadse burelen. Dat is vooral te danken aan technisch directeur Harm van Veldhoven, die het krediet uit zijn vorige periode als trainer weet te benutten om zijn werk te kunnen doen en bovendien wars is van torenhoge ambities, opmerkelijke uitspraken en risicovolle ingrepen, zonder daarbij laconiek te werk te gaan. Dat siert Harm, die van begin af aan pal achter én vóór zijn trainer, spelers én club staat. Dat straalt ook af op Robert ‘niet-van-zijn-stuk-te-brengen’ Molenaar, die weet dat het interne vertrouwen in hem groot is. Het zou een pré zijn wanneer de paniek die bij met name NAC, FC Twente en Sparta de overhand dreigt te krijgen, bij Roda achterwege blijft. Supporters die teleurgesteld zijn over het gevoerde beleid in de afgelopen jaren, moeten inzien dat het nu wegsturen van coaches, bestuurders of spelers een exacte voortzetting zou zijn van de chaos die de afgelopen jaren heeft geregeerd. Vooral bij thuisduels kan positieve support bovendien het elftal nét die extra stimulans geven om van het Parkstad Limburg Stadion een onneembare vesting te maken.
Reageren? sem.caelen@rodajclive.nl