Competitiezaken – deel 1: sterk op koers

Een gepauzeerde competitie is zwaar voor de doorgewinterde voetballiefhebber wie het liefst elk weekend een wedstrijd bezoekt en de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten houdt. Het biedt echter een ideale mogelijkheid om eens terug te kijken op wat er tot nu toe allemaal gebeurd is in de huidige voetbaljaargang: welke clubs vallen tegen, welke voldoen aan de verwachtingen, en wie verbaast vriend en vijand met een ijzersterke prestatie? Roda JC Live blikt terug op de eerste negentien wedstrijden door middel van alle categorisering van de clubs inclusief Achilles’29. In het eerste deel komen de hoogvliegers voorbij: zij die de competitie domineren en mogen dromen van het hoogst haalbare.

FC Eindhoven – Derde – 40 Punten
Het zal geen verrassing zijn dat de categorie ‘hoogvliegers’ bestaat uit de top drie van de huidige tussenstand. Naast de gedoodverfde favorieten N.E.C. en Roda JC Kerkrade is dat, eveneens niet geheel verrassend, FC Eindhoven – de enige club die de twee koplopers nog enigszins weet bij te benen. De Eindhovenaren zijn over meerdere seizoenen gezien niet heel constant in hun prestaties, maar mogen na veel magere jaren de laatste tijd toch geregeld deelnemen aan de nacompetitie. Ook dit jaar ziet het er weer goed uit in het Jan Louwers Stadion, waar de ploeg van trainer Jean-Paul de Jong Eredivisie kan zien als een realistische doelstelling. Ervaren krachten en jonge talenten wisselen elkaar op een sterke manier af; spelers als Fries Deschilder, Jens van Son en Chiro N’Toko zijn slechts enkele van de vele spelers die hun meerwaarde hebben laten zien in de competitie. Tevens heeft de Jong ‘good old’ Donny de Groot achter de hand als extra doelpuntenmaker.

N.E.C. – Eerste – 50 Punten
In Nijmegen was het drama van vorig seizoen groot. In een uitzichtloze jaargang viel het doek uiteindelijk met een grote oorwassing door het uit het niets uitstekend voetballende Sparta Rotterdam. Inmiddels is de sfeer echter wederom omgeslagen in de Goffert, waar men net als in Kerkrade niets liever wilt dan zo snel mogelijk promoveren. De voorsprong is inmiddels zes punten op de Limburgers, waarmee de club cijfermatig niet afhankelijk is van het resultaat van de volgende onderlinge confrontatie in de tweede seizoenshelft. Het is in Nijmegen nu vooral zaak om de selectie zoveel mogelijk bij elkaar te houden. Vooral de Iraans international Alireza Jahanbakhsh wordt actief gevolgd, maar ook andere sterkhouders zouden volgens insiders al kunnen rekenen op enkele bezoekjes door geïnteresseerden bij wedstrijden van de club.

Roda JC Kerkrade – Tweede – 44 Punten
De derde hoogvlieger is uiteraard Roda JC Kerkrade – de club waarover op onze website al enkele uitgebreide terugblikken op de eerste seizoenshelft zijn gepubliceerd. Voor een uitgebreide analyse van de huidige stand van zaken van Roda JC wil ik je daarom graag doorverwijzen naar onze andere onlangs gepubliceerde artikelen.

In het volgende deel van ‘Competitiezaken’ nemen we de vier verrassingen van het huidige seizoen onder de loep.

Foto: Stadiumguide.com.

Comments are closed.