Competitiezaken – deel 2: verrassend goed voetbal

Een gepauzeerde competitie is zwaar voor de doorgewinterde voetballiefhebber wie het liefst elk weekend een wedstrijd bezoekt en de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten houdt. Het biedt echter een ideale mogelijkheid om eens terug te kijken op wat er tot nu toe allemaal gebeurd is in de huidige voetbaljaargang: welke clubs vallen tegen, welke voldoen aan de verwachtingen, en wie verbaast vriend en vijand met een ijzersterke prestatie? Roda JC Live blikt terug op de eerste negentien wedstrijden door middel van alle categorisering van de clubs inclusief Achilles’29. In het tweede deel kijken we naar de grote verrassingen van de competitie.

FC Emmen – Vierde – 35 Punten
De eerste verrassing die meteen in het oog springt is de laatste club van de Eerste Divisie in het hoge noorden. Nadat Veendam failliet ging en Cambuur promoveerde is FC Emmen de volgende die ooit graag de stap zou willen maken naar het hoogste niveau van Nederland – iets wat de Emmenaren in diens niet al te lange profgeschiedenis nog niet eerder is gelukt. Emmen staat dit jaar onder leiding van Joop Gall, en dat werpt zijn vruchten af met vlot combinatievoetbal en vooral heel veel doelpunten. Zo werden recentelijk laagvliegers Fortuna Sittard en RKC Waalwijk nog getrakteerd op behoorlijke nederlagen. Ondanks de forse reisafstanden lijkt het weinig uit te maken of Emmen in de bus moet of op de eigen Meerdijk het doel verdedigt en inmiddels lijkt ook het publiek in de regio de successen in de gaten te krijgen. Het kan een leuk seizoen worden in FC Emmen, dat in de huidige vorm niets minder is dan een serieuze kanshebber voor de top vijf en daarmee stiekem toch echt mag dromen om eindelijk de stap te kunnen maken naar het hoogste niveau.

Almere City FC – Achtste – 30 Punten
Verrassing nummer twee is de club waarvan velen zich jarenlang afvroegen wat het te zoeken heeft in het betaald voetbal. Na een lange en ingewikkelde geschiedenis vol fusies en identiteitsveranderingen lijkt Almere City FC dit seizoen echter eindelijk naam voor zichzelf te gaan maken in de voetballerij. Na een ijzersterke openingszege tegen MVV Maastricht (5-0) volgde een uiterst moeizame reeks wedstrijden, maar sinds de start van de tweede periode hebben de mannen van Fred Grim de zaken uitstekend voor elkaar. De titel in de tweede periode is de eerste prijs in de clubgeschiedenis en maakt het mogelijk om het seizoen van Almere te verlengen tot minstens de eerste ronde van de nacompetitie. Met spelers als Vincent Janssen, Norair Mamedov en Sander Keller moeten we echter niet gek staan te kijken dat de huidige achtste plek nog verder verbeterd gaat worden in de tweede seizoenshelft.

FC Oss – Negende – 29 Punten
FC Oss is de derde club welke wij scharen onder de verrassingen. Net als de voorgaande twee clubs moet men het in Oss vooral doen met sporadische succesjes en een plek in het diepe rechterrijtje van de Eerste Divisie. Dit seizoen is echter alles anders in Oss, waar men solide meedoet in de middenmoot en niet onderdoet voor grote namen als Sparta en VVV-Venlo. Dit alles komt vooral op naam van Kevin van Veen, de voormalig amateurvoetballer van JVC Cuijk die vriend en vijand verrast met een grote hoeveelheid doelpunten en zich ontwikkelt tot een waar fenomeen van het seizoen. Oss moet dit echter compenseren met een soms haperende verdediging, waardoor soms onnodige tegengoals worden geïncasseerd en uitslagen soms hoog kunnen oplopen. Voorbeelden zijn de 0-4 nederlaag tegen FC Volendam en de krankzinnige 4-5 overwinning op bezoek in Sittard. Met een beetje meer consistentie zou Oss wel eens lang kunnen meedoen om een plekje in de nacompetitie.

Achilles’29 – Vijftiende – 18 Punten
‘Last but not least’ is de club die eigenlijk geen profclub is. Samen met de drie beloften debuteerde Achilles’29 in het kader van Jupiler League 2.0 vorig seizoen in de Eerste Divisie. De verwachtingen liepen kriskras door elkaar en alle kanten op, maar uiteindelijk eindigde de ploeg als laatste in diens debuutseizoen. Dit jaar laten de Groesbekers echter een stuk betere indruk achter door goed mee te voetballen in het rechterrijtje en bij vlagen zelfs heel behoorlijk voetbal op de mat te leggen. Aan de hand van aanvoerder Thijs Hendriks wist Achilles al vijf overwinningen en drie remises bij elkaar te voetballen, een stuk meer dan men na het niet goed verlopen vorige seizoen had verwacht. Mocht Achilles deze lijn weten door te trekken, dan is het bereiken van de top vijftien een realistisch scenario.

In het volgende deel van ‘Competitiezaken’ nemen we vier tegenvallers van het huidige seizoen onder de loep.

Foto: Roda JC Live.

Comments are closed.