Competitiezaken – deel 3: afhaken door inconsistentie

Een gepauzeerde competitie is zwaar voor de doorgewinterde voetballiefhebber wie het liefst elk weekend een wedstrijd bezoekt en de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten houdt. Het biedt echter een ideale mogelijkheid om eens terug te kijken op wat er tot nu toe allemaal gebeurd is in de huidige voetbaljaargang: welke clubs vallen tegen, welke voldoen aan de verwachtingen, en wie verbaast vriend en vijand met een ijzersterke prestatie? Roda JC Live blikt terug op de eerste negentien wedstrijden door middel van alle categorisering van de clubs inclusief Achilles’29. In het derde deel focussen we ons op de clubs die hoge verwachtingen hadden, maar dat niet kunnen waarmaken.

Sparta Rotterdam – Zesde – 32 Punten
Het altijd van ambities barstende Sparta staat na het desastreuze vorige seizoen – de slechtste jaargang in de clubgeschiedenis – dit jaar een stuk realistischer in het leven. Met een wederom bescheidener geworden budget en een weinig verheffende selectie wil de club via de nacompetitie proberen om voor de tweede keer te promoveren naar de Eredivisie. De Spartanen kunnen een vrij kleurloos seizoen toch kleur geven met ofwel een sterke periode ofwel een verrassend sterke showdown in de nacompetitie, maar de hoop voor dit jaar is vooralsnog meer gebaseerd op de statistieken van vorig jaar dan op basis van de prestaties dit seizoen. De titelstrijd is al even vaarwel gezegd en de top vijf bereiken is eveneens een hele opgave. Het zal moeten komen van de op zich sterke aanvalslinie gecombineerd met de leuk meevoetballende back Kenny Teijsse.

De Graafschap – Tiende – 27 Punten
Na jaren van wanbeleid is er van de klassieke sfeer op de Vijverberg en het bijbehorende vechtvoetbal weinig meer over. De Graafschap voetbalt in de subtop en zal het daar ook dit seizoen mee moeten doen. In het verleden konden de Achterhoekers boven zichzelf uitstijgen dankzij de geweldige support van de Superboeren, maar nu het publiek het stadion niet meer weet te vinden zal het in zijn geheel moeten komen van het voetballend vermogen in de ploeg. De inconsistentie is schrikbarend in Doetinchem, waardoor de huidige tiende plek in de tussenstand geheel terecht is. Trainer Jan Vreman zal een briljante ingeving – en enkele versterkingen – moeten krijgen om De Graafschap weer aan het voetballen te krijgen.

VVV-Venlo – Elfde – 26 Punten
Het nog niet zo lang geleden gedegradeerde VVV ambieert net als de hierboven besproken clubs een snelle terugkeer naar de Eredivisie. Een grootschalige leeggang van spelers maakt dat echter onmogelijk voor dit seizoen. Vooral het scorend vermogen schiet veel te veel tekort om solide mee te kunnen doen om de plekken die recht geven op deelname aan de nacompetitie, waardoor zelfs de positie van trainer Maurice Steijn wel eens onder druk zou kunnen komen te staan. Een heel dramatische selectie heeft Steijn echter niet onder zijn hoede: met mannen als Khalouta, Platje, Otsu, Wolters en Fleuren zou op zijn minst het linkerrijtje verwacht mogen worden. Aan de Koelbewoners de taak om in de tweede seizoenshelft de club weer terug te brengen waar het thuishoort: in de hoge rangen van de Eerste Divisie.

FC Volendam – Vierde – 38 Punten
Waar het in Venlo niet wil vlotten met de doelpunten, raakt men iets ten noorden van Amsterdam de tel geregeld kwijt: FC Volendam is dit seizoen op schot en is enigszins verrassend goed bezig met een selectie die sinds het einde van de zomertransferperiode geen Robert Mühren meer kent. Marengo, Brands en Veerman staan aan de basis van een op zich sterk seizoen waarin de nacompetitie bereiken het minste is wat men aan de Dijk kan doen. Toch staat ‘het andere Oranje’ niet bij de hoogvliegers maar bij de inconsistentieploegen in deze serie artikelen. Ondanks de vijfde plek in de tussenstand kan de ploeg niet geheel voldoen aan de verwachtingen door her en der wedstrijden te verliezen en het veel kleinere FC Eindhoven voor zich te moeten dulden. Het kan desondanks niet lang meer duren voordat de achtervolgers op achterstand worden gezet en de tweede ronde van de nacompetitie binnen handbereik is. Volendam is een serieuze outsider voor een plek in de Eredivisie.

In het volgende deel van ‘Competitiezaken’ nemen we de drie kleurloze deelnemers van het huidige seizoen onder de loep.

Foto: Roda JC Live.