Cruciale reeks wedstrijden wacht voor Roda JC

Als Roda JC nog wil meedoen om een plek in de nacompetitie, dan zal de ploeg in de komende weken punten moeten gaan pakken. Op papier wachten drie mindere tegenstanders, als opmaat naar een loodzwaar competitieslot.

Een flink aantal clubs hoopt nog steeds op een felbegeerd ticket voor de play-offs. In die harde strijd is Roda weggezakt, na een abominabele reeks. Van de laatste vijf wedstrijden gingen er maar liefst vier verloren. Het betekent dat Edwin de Graaf zijn team na 26 speelrondes terugvindt op een zeer teleurstellende twaalfde plaats. Gelukkig voor Roda kunnen in de ongekend brede middenmoot van de Keuken Kampioen Divisie een paar goede resultaten veel verschil maken. De Kerkradenaren staan weliswaar slechts acht punten voor op plaats negentien (!), het gat naar de laatste nacompetitieplek is ook maar drie punten.

Hekkensluiter
De enige ploeg die echt buiten de boot valt in de Eerste Divisie is maandagavond de tegenstander. Jong FC Utrecht staat op tweederde van de competitie stijf onderaan, met een gat van zes punten naar de nummer negentien, FC Dordrecht. Winst is voor Roda dan ook bittere noodzaak, niet alleen maandag, maar ook in de thuiswedstrijden tegen Telstar en Jong AZ die daarna volgen. Daarna staat in de laatste twee competitiemaanden bijkans de hele KKD-top op het programma.

De Utrechters mogen dan hekkensluiter zijn, een makkie zal het zeker niet gaan worden voor Roda. Op het bitterkoude en sfeerloze Sportpark Zoudenbalch, ingeklemd tussen Galgenwaard en het terrein van hockeytopclub Kampong, haalt bijna geen club zo maar drie punten. Het probleem is dat de beloften maar weinig scoren – in maar liefst acht van de dertien thuiswedstrijden werd het net niet gevonden. Tegendoelpunten krijgt Utrecht op Zoudenbalch anderzijds ook nauwelijks. Het wordt interessant om te zien hoe Roda, dat juist lastig scoort en makkelijk incasseert, daarmee zal omgaan.

Wisselingen
De Graaf kan het haast niet maken om zijn basiselftal niet te wijzigen. Voor het duel tegen Almere City kondigde hij met duidelijke bewoordingen aan dat spelers het moesten gaan laten zien. Voorzichtig gezegd kwam dat er niet uit, want Roda ging redelijk kansloos ten onder (0-2). Als de coach nu geen veranderingen aanbrengt in de basis, staat zijn geloofwaardigheid op de tocht. Aan de andere kant is de keuze ook niet bepaald reuze, want heel veel spelers hebben al kansen gehad en niet gepakt.

De as van het elftal zal in ieder geval blijven staan, met topscorer Dylan Vente, talent Sami Ouaissa, aanvoerder Nils Röseler en doelman Moritz Nicolas. Daaromheen kan niemand echt zeker zijn van zijn plek, al zal De Graaf ook niet opeens zeven namen gaan wisselen. Wisselingen kunnen vooral op de vleugels en op het middenveld worden verwacht.

Verwachte opstelling Roda JC: Nicolas – Reith, Röseler, Lambrix, Douglas – Vossebelt, Ouaissa, Bijleveld – Van der Heide, Vente, Limbombe.

De aanvang op Sportpark Zoudenbalch is maandagavond om 20:00 uur, wanneer arbiter Clay Ruperti voor het eerst op de fluit blaast. Zoals gebruikelijk is de wedstrijd live te volgen via de Roda JC Live-Twitter. Op televisie zijn fragmenten te zien in het ESPN Schakelkanaal.

Jong FC Utrecht – Roda JC
Gespeeld: 4
Winst Jong FC Utrecht: 2
Gelijkspel: 0
Winst Roda JC: 2
Doelsaldo: 6 – 5 (-1)

Foto: Roda JC Live