Top/flop | Roda JC – Almere City FC

Vrijdagavond verloor Roda JC in eigen huis met 0-2 van Almere City FC. In de top/flop worden drie positieve en drie negatieve punten van de wedstrijd uitgelicht.

Top

Almere City-supporters. Over Roda valt weinig positiefs te vermelden en dus gooien we het over een andere boeg. 110 uitsupporters van Almere werden door hun club getrakteerd op drie punten, maar daar moesten ze iets voor over hebben. Boven de rivieren begon vrijdag de voorjaarsvakantie en dat leidde tot een helse avondspits. Na vijf uur rijden kwam de supportersbus van Almere pas na het begin van de tweede helft aan in Kerkrade. Al met al hebben ze acht uur gereden voor 45 minuten voetbal. Hulde.

Postema en Röseler. Nee, niet vanwege hun goede spel verdienen Romano Postema en Nils Röseler een plekje aan de positieve kant van deze rubriek. Na de wedstrijd toonden zij in de mixed zone wel de rechte rug die nodig is in het profvoetbal. ‘Ik doe alle interviews wel’, liet Postema optekenen, en ook Röseler ging zonder bezwaren van microfoon naar microfoon om het slechte optreden woorden te geven. En dat, terwijl anderen niet wilden komen opdagen. Het goede voorbeeld is gelukkig ook gegeven.

De ranglijst… Ja, we zullen zometeen nog opmerken dat de play-offs langzaam maar zeker een lastig verhaal gaan worden voor Roda, maar er is ook hoop. De Keuken Kampioen Divisie kent een grote middenmoot en dus staat de ploeg, zelfs na alle matige resultaten, nog maar drie punten van een play-off-plek vandaan. De relatief veilige zesde plek is ook maar vijf punten verwijderd. Een goede serie kan dus alles veranderen, maar dan moet die er wel komen.

Flop

Lennard Hartjes. Als talent ken je onvermijdelijk je goede en je slechte momenten. Roda – Almere was voor Feyenoord-huurling Hartjes en wedstrijd om snel te vergeten. Hij veroorzaakte een penalty en leed het balverlies, waar de 0-2 uit voortkwam. Daarmee was hij persoonlijk debet aan de nederlaag van Roda. Erger was echter dat de middenvelder na de wedstrijd niet bij de pers wilde verschijnen. Bij het zijn van profvoetballer hoort dat je niet alleen voor de camera’s verschijnt als het goed was, maar ook als het minder ging. Hartjes maakt hiermee een erg slechte beurt.

Hopeloosheid. In de eerste helft was Roda misschien niet goed, maar bood de ploeg Almere toch behoorlijk parool. Na rust ging het van kwaad tot erger en sloop er een bepaalde moedeloosheid en hopeloosheid in de ploeg. Dat was pijnlijk om te zien. Vechten mag dan niet de kwaliteit zijn van deze ploeg, er lopen toch alleraardigste voetballers rond. Ook bij hen ging opeens van alles mis, waarna de koppies omlaag gingen. Dat mag nooit gebeuren.

Play-offs in serieus gevaar. En ja, de play-offs zijn dichtbij, maar wel in serieus gevaar. Roda heeft een – op papier – loodzware vierde periode voor de boeg, dus zullen in de komende drie wedstrijden punten gehaald moeten worden. Jong FC Utrecht, Telstar en Jong AZ. Dat lijken toch hordes die te doen zijn. Iedereen beseft echter dat niets zeker is bij dit Roda JC, dat op de gekste momenten door het ijs zakt. En dat betekent dat de nacompetitie slechts met potlood in de agenda staat…