De la Vega uit stadion verwijderd; onrust nog lang niet voorbij

Een in Nederland ongekende vertoning zorgde gisteren voor het vertrek van Mauricio García de la Vega uit het Parkstad Limburg Stadion. Tijdens de rust van Roda JC – De Graafschap werd de Mexicaan door supporters het stadion uitgeleid. 

Dat er actie zou worden gevoerd tegen De la Vega, werd op vrijdag langzamerhand duidelijk. Op supportersfora werd al eerder opgeroepen om witte zakdoekjes mee te nemen, om die in de twaalfde minuut uit protest massaal te laten zien. Dat de acties deze vormen zouden aannemen, kon tot vlak voor de aftrap niemand bevroeden.

Het waren beelden die je eerder in Griekenland verwacht. Een land, waar de voorzitter van een voetbalclub gewoon met geladen pistool het veld op wandelt. Nu gaan de beelden van De la Vega, die door een groep supporters het stadion uit wordt geleid, het internet over. Stewards die rustig achter de groep aanlopen, beveiligers die niets doen, terwijl De la Vega wanhopig probeert binnen te blijven in het stadion. Het stadion, van de club waarvan hij 80% van de aandelen hoopt te gaan bezitten.

In Murcia kwam hij het stadion niet in voor een aandeelhoudersvergadering. In Kerkrade wordt hij tijdens de rust van een wedstrijd eruit gezet. De vraag is wat meer indruk zal hebben gemaakt op de Mexicaan, en wat er in de komende dagen gebeurt. Is zijn rol nu daadwerkelijk uitgespeeld, nemen Frits Schrouff en adviseur Huub Mullenders stappen, of rijdt De la Vega maandag gewoon weer de Roda JC Ring op?

Op internet wordt er verdeeld gereageerd. Veel voetbalsupporters uit den lande reageren positief. Een relatief geweldloze, maar zeer duidelijke actie, tegen een man, ‘die je club kapot kan maken’. Onder de Roda-supporters lijken de reacties opvallend genoeg verdeelder, met ook groepen die zich zeggen te schamen voor de actie. Trainer Jean-Paul de Jong distantieerde zich van het gebeuren en noemde het ‘een gitzwarte dag voor Roda JC’. Dat zijn spelers in de tweede helft juist uitstekend spel lieten zien, geeft in ieder geval aan dat hij zijn eerste elftal weet af te schermen van dit gebeuren.

Feit is dat, het stadion uitgezet of niet, De la Vega nog steeds beoogd aandeelhouder en huidig bestuurder van de club is. De KNVB is nog steeds bezig met het controleren van de stukken of wacht nog op de documenten, een proces dat nog maanden kan duren. Tot die tijd kan alleen Frits Schrouff, die kan bepalen wie het bestuur vormen van Stichting FS United, ingrijpen. De vraag is of de bepalingen in het contract zich daartoe lenen. De onrust in Kerkrade bereikte vrijdagavond een voorlopige climax, maar is nog lang, lang niet voorbij.

Tribune dicht

Plotseling sijpelde vrijdagmiddag het bericht door dat de Koempeltribune tijdens de eerste helft dicht zou blijven. Het is een bekend fenomeen, supportersgroeperingen die hun vak leeglaten als protest tegen bestuurders of trainers. Normaal gesproken zie je dan verdwaalde plukjes supporters toch op hun plek zitten, omdat ze niet van de actie hebben gehoord of gewoon de wedstrijd willen zien. De club besluit over het algemeen niet om een tribune dicht te gooien. Ditmaal werden de fans echter door stewards van Roda verzocht om plaats te nemen op de Zuid-tribune. Die stewards steunden daarmee de actie.

Spandoeken

Diezelfde stewards zijn er verantwoordelijk voor dat bepaalde beledigende spandoeken niet in het stadion getoond kunnen worden. Zo zijn er in de laatste jaren wel eens spandoeken richting de KNVB geweigerd. De teksten op de spandoeken zouden in Zeist zeker niet op prijs worden gesteld, als ze naar de bond gericht waren. Ook deze spandoeken richting De la Vega, met teksten als ‘hijo de puta’, zijn gewoon toegelaten.

Gesprek

Voorafgaand aan de wedstrijd was blijkbaar al afgesproken dat in de rust vijftien supporters een gesprek met De la Vega konden voeren in de bestuurskamer. Dat is op zich al bijzonder, aangezien De la Vega veel op de club aanwezig is en zo’n gesprek ook prima voor of na de wedstrijd gevoerd kan worden. Desondanks conformeerde de club zich aan dit gesprek, maar De la Vega weigerde dit gesprek tijdens de rust. Daar kwam nog bij dat niet vijftien, maar veel meer supporters het hoofdgebouw hadden betreden, om in gesprek te gaan. 

Toen het gesprek niet op gang kwam, werd De la Vega op vriendelijke, doch zeer dwingende wijze verzocht om het stadion te verlaten. Onder druk van supporters daalde de Mexicaan de trappen af, naar de voordeur van het stadion waar hij nog maar drie maanden geleden met zo veel bravoure binnenstapte. Terwijl de wanhoop van zijn gezicht straalde, probeerde De la Vega nog de hulp van de beveiligers te krijgen. “Call the police!”, maar de suppoost bij de voordeur reageerde slechts met “No hablo Espanol”. Buiten dreigde de boel vervolgens te escaleren, waarna De la Vega door de reeds opgestelde politie in veiligheid werd gebracht. De politie heeft aangegeven een onderzoek in te stellen.