Soap De la Vega houdt aan: een round-up

De soap rond Mauricio García de la Vega blijft voortduren. Nadat de beoogd grootaandeelhouder van Roda JC Kerkrade vrijdagavond het stadion werd uitgezet, zijn er de nodige ontwikkelingen geweest. Een round-up.

Aangifte

Daags na de scène in het Parkstad Limburg Stadion heeft De la Vega aangifte gedaan van bedreiging en mishandeling bij de politie Kerkrade. In de rust van de wedstrijd tegen De Graafschap (1-1) werd hij door politieagenten in veiligheid gebracht, nadat een groep van 21 supporters de bestuursloge binnentrad. Met verschillende partijen was afgesproken dat 15 supporters tijdens de rust een gesprek met De la Vega konden aanknopen. De politie heeft aangekondigd dat zij onderzoek gaat verrichten naar de gebeurtenissen op vrijdagavond. Ook de KNVB liet weten dat een onderzoek zal volgen. Hierbij zal de bond kijken hoe zij de club “op de beste wijze kan ondersteunen”. 

Huub Mullenders

Adviseur van Frits Schrouff, Huub Mullenders, liet vervolgens middels een interne mail weten dat hij per direct stopt met al zijn werkzaamheden bij en voor Roda JC. Deze mail is in handen gekomen van De Limburger, zoals Mullenders in zijn mail reeds cynisch voorspelde. Mullenders, die de afgelopen dagen bedreigingen zou hebben ontvangen van fans van de club, haalt in de mail vooral uit naar Hessel Meijer, aldus het regionale dagblad. Binnen de achterban ligt de accountant, die jarenlang bij Witlox Van den Boomen werkzaam is geweest, onder vuur vanwege de bedenkelijke uitwerking van zijn adviezen aan Frits Schrouff. 

Overeenstemming over vertrek

Wat Schrouff nu gaat doen, lijkt de vraag. Zondag werd bekend dat de magnaat in Aziatisch voedsel een akkoord bereikte met De la Vega over een aftocht ‘door de voordeur’. Anderen ontkennen dat weer, meldt De Limburger. Volgens Mullenders heeft de supportersactie van vrijdagavond ervoor gezorgd dat dit vertrek er niet meer zal komen. Binnen Roda JC leeft nu de vrees dat de Mexicaan Roda JC juridisch zal gaan aanpakken. Gezien de financiële situatie van de club is het logisch dat Roda daar totaal niet bij gebaat is. 

Som houdt vertrouwen

Jos Som, die samen met drie Spanjaarden zitting neemt in het bestuur van Stichting FS United en daarmee indirect aandeelhouder is van de Kerkraadse club, blijft het ondertussen opnemen voor De la Vega. In gesprek met 1Limburg stelt Som dat hij nog steeds vertrouwen heeft in de Mexicaan. Daarbij keurt hij de “schandalige” gebeurtenissen van vrijdagavond af, waarbij hij vermeldt dat de spandoeken nooit getoond hadden mogen worden en dat de KNVB eerder had moeten ingrijpen. Tevens benadrukt Som fijntjes dat Roda JC volgens hem geen andere opties heeft.

Toekomst

Langzamerhand wordt er daarmee meer duidelijk over de gebeurtenissen, maar volstrekt onduidelijk is wat er nu staat te gebeuren. Hessel Meijer, huidig directeur, lijkt bezig om De la Vega naar de uitgang te werken. De la Vega zelf is de andere bestuurder van Roda JC en lijkt niet genegen om snel te vertrekken. Zondagmiddag werd de Mexicaan nog in Kerkrade gespot, wandelend in Roda-jack. 

De drie Spanjaarden en Jos Som, die bestuur houden van de stichting, zullen het niet opnemen tegen De la Vega. Frits Schrouff heeft formeel geen rol meer, maar onderhandelde wel met de Mexicaan over een afscheid. De vraag is wat de 79-jarige Schrouff, met broze gezondheid, gaat doen nu zijn trouwe adviseur Huub Mullenders ermee ophoudt.

Ondertussen lijken de supporters nog even verenigd in hun standpunt over De la Vega. Indien er de komende twee weken niets duidelijk wordt, zullen er tegen Helmond Sport ongetwijfeld weer acties volgen. Medewerkers van de club weten niet waar ze aan toe zijn, maar zullen maandagochtend ‘gewoon’ weer aan het werk gaan in het Parkstad Limburg Stadion. Dat geldt ook voor technische staf en spelers.

Foto: Roda JC Live