De la Vega vertrekt uit Kerkrade na bemiddeling

Mauricio García de la Vega wordt niet grootaandeelhouder van Roda JC Kerkrade. De KNVB, de gemeente Kerkrade, Roda JC en De la Vega zelf maakten dat zaterdagmiddag bekend in een gezamenlijke verklaring.

In die verklaring wordt duidelijk gemaakt dat De la Vega zich uit eigen beweging terugtrekt. De Mexicaan ziet de crisis met de huidige betrokkenen als onoplosbaar en vindt dat iedereen in het belang van de club moet handelen.

Hij benadrukt dat hij met pijn in het hart afscheid neemt van de club en enkele mensen, waarbij hij met name Frits Schrouff en Huub Mullenders dankt “voor het vertrouwen dat zij mij keer op keer gegeven hebben, ook toen de situatie oncontroleerbaar werd” en Jean-Paul de Jong “omdat hij steeds het voetbal vooropgesteld heeft”.

Verder verdedigt De la Vega zijn eigen positie en handelen. “Voor mij persoonlijk staat mijn eigen veiligheid voorop. Ik neem het echter de fans niet kwalijk dat zij vechten voor hun club. Door de gebeurtenissen de afgelopen weken ben ik in de media neergezet als een onbetrouwbaar persoon, met valse intenties. Dat beeld is onjuist. De club heeft bij mij altijd op de eerste plaats gestaan. “

Ook andere partijen bedankten De la Vega. Hessel Meijer, algemeen directeur, stelt dat “met heel veel inzet en groot sporthart belangrijke stappen gezet [zijn].” Meijer stelt dat het beeld dat van De la Vega is ontstaan geen recht doet aan zijn persoon en prijst dat de Mexicaan afziet van financiële claims tegen de club. De gemeente Kerkrade en de KNVB noemen het terugtreden van De la Vega een “moedige en belangrijke stap”.

De volledige verklaring leest u hier.

Scepsis

De verklaring roept bij menigeen de nodige scepsis op, gezien de wijze waarop onder andere Meijer zich de afgelopen dagen over De la Vega heeft uitgelaten. Zo beschuldigde Meijer zijn collega-directeur ervan de puntenaftrek veroorzaakt te hebben, die de licentiecommissie deze week aan Roda JC oplegde. Nu laat iedereen zich juist weer lovend uit over De la Vega.

Geert-Jan Jakobs meldt namens Voetbal International dan ook dat de uitgebreide verklaring een eis was van De la Vega om terug te treden. De Mexicaan schijnt zich hevig verzet te hebben tijdens een ingelaste bespreking op vrijdagmiddag. Daarin is naar verluidt vijfenhalf uur op De la Vega ingepraat door onder andere Frits Schrouff en Huub Mullenders, voordat de Mexicaan besloot om de handdoek in de ring te werpen.

Daarnaast zou De la Vega bedongen hebben dat hij een deel van de opbrengst krijgt, bij eventuele toekomstige transfers van door hem binnengehaalde spelers. In ruil daarvoor is er geen vertrekpremie betaald aan de Mexicaan, wat meermaals benadrukt wordt in het perscommuniqué.

Hoe nu verder?

Nu De la Vega zich terugtrekt, is Roda in feite stuurloos. De drie Spanjaarden, die de aandelen beheren in Stichting FS United, zullen opstappen. Hier zullen nieuwe bestuurders voor in de plaats treden. Wie dat zijn, is nog ongewis.

Eind oktober moet er een bankgarantie liggen voor het begrotingstekort. Ook daarvoor zal iemand gevonden moeten worden. Meerdere partijen zouden naar verluidt klaarstaan om in te stappen, maar in hoeverre dit al concreet is, zal in de komende weken moeten blijken. Roda JC is derhalve nog zeker niet in rustiger vaarwater gekomen.

Foto: Roda JC Live