Roda beëindigt tumultueuze week op valreep positief: 1-2

In een week waarin het over alles behalve voetbal ging in Kerkrade en omstreken, heeft het geplaagde Roda JC in de slotfase de volle buit gepakt tegen Telstar. Het werd in Velsen door een goal van Niels Verburgh in extremis 1-2.

Het gevolg is dat Roda na negen wedstrijden de tweede overwinning van het seizoen te pakken heeft en enkele plekken opschuift op de ranglijst.

Levensgrote mogelijkheid
Jean-Paul de Jong moest net als vorige week een gelegenheidsdefensie het veld in sturen, gezien de blessures van Richard Jensen, Roshon van Eijma, Yann-Aurel Bisseck én Mitchel Keulen. Het viertal dat er wel stond, namelijk Pepijn Schlösser, Daryl Werker, Niels Verburgh en Timothy Durwael, zag dat Telstar in het eerste kwart wel wat kansen bij elkaar voetbalde: Rashaan Fernandes mikte namens de Witte Leeuwen te hoog, een blok door Werker maakte een schot van Anass Najah onschadelijk en Muyters was bij een levensgrote mogelijkheid de baas bij een 1-op-1-situatie met opnieuw Rashaan Fernandes.

Croux-kansen
Het was niet dat Roda zich helemaal niet aan de oversteek naar het Telstar-doel waagde. Een schot door Jordy Croux miste het venijn om het Telstar-keeper Anthony Swolfs écht lastig te maken, terwijl ook de poging van Romario Rösch onvoldoende was om het netje te laten bollen. De beste Roda-kans was in het slot van de eerste helft eveneens voor Croux, maar hij gaf een goede voorzet van Durwael geen passend vervolg en raakte de bal verkeerd. Aan de overkant mocht Roda niet klagen dat Telstar-spits Glynor Plet tweemaal een stap tekort kwam om een voorzet tot doelpunt te promoveren.

Ugbo er als de kippen bij
De spits aan Roda-zijde deed dat pal na rust een stuk beter. Iké Ugbo was er immers als de kippen bij om een ziekenhuisbal in de Telstar-defensie op te pikken, waarna de Nigeriaans-Britse aanvalsleider keeper Swolfs vakkundig omspeelde en daarna in twee pogingen de bal in het vrijwel lege doel wist te werken. De Chelsea-huurling, wiens salaris – tot enkele dagen geleden – in de afgelopen maanden aan vrijwel iedere Roda-speler behalve aan Ugbo zelf uitbetaald bleek te zijn, tekende daarmee voor alweer zijn vijfde treffer van het seizoen. Met de goal groeide het vertrouwen bij de Kerkraadse brigade, maar een voor Roda onfortuinlijk moment hielp Telstar na 65 minuten weer op gelijke hoogte. Tom Muyters redde half op een van richting veranderd afstandsschot, waarna de rebound een prooi bleek voor Plet: 1-1.

Uitvak uit zijn dak
Daarmee ontvouwde zich in het tweede bedrijf een open wedstrijd, waarbij beide teams niet aarzelden om ook fysiek alles in de strijd te gooien. Dat leverde aan weerszijden een gele kaartenregen op. Telstar solliciteerde het meest nadrukkelijk naar een goal, ware het niet dat de schoten van Reda Kharchouch en Elayis Tavsan rakelings aan het Roda-doel voorbijraasden. Het laatste én beslissende woord was echter voor Roda: enkele minuten voor affluiten zette Daryl Werker zijn hoofd tegen een vrije trap, zag die bal vervolgens op de paal uiteen spatten, maar Verburgh stond op de juiste plek om de bal binnen te tikken en het uitvak volledig uit haar dak te laten gaan: 1-2. Roda gaf de zwaarbevochten driepunter in de blessuretijd niet meer uit handen en schonk zichzelf én de eigen aanhang daarmee tóch nog een feestje aan het eind van de wellicht meest roerige week in de clubgeschiedenis.