De redactie voorspelt – Februari

Na een uiterst onrustige en qua prestaties dramatische maand januari kan Roda JC in februari vol aan de bak om de opgelopen schade van de afgelopen weken te beperken en te verkleinen. Maar liefst zes wedstrijden staan er voor de deur, waaronder de laatste derby van het seizoen tegen MVV en de topwedstrijden tegen Eindhoven en Volendam. Aan het einde van de maand moet de kraker bij koploper N.E.C. de titelkansen van de Limburgse formatie een nieuw leven in blazen. Hoe de redactie denkt over de winstkansen in de komende vijf wedstrijden lees je hieronder.

MVV Maastricht – Roda JC Kerkrade (1 februari)
Voorspellingen: 1-3 (Jeroen), 1-3 (Luc), 1-3 (Sem), 2-3 (Robbert).
Vertrouwen, dat lijkt het sleutelwoord te zijn in deze wedstrijd. Na de debacles in Waalwijk en tegen Fortuna en de veel te simpele bekeruitschakeling tegen Excelsior is het zaak om zo snel mogelijk de situatie onder controle te krijgen om de promotiekansen niet in een razend tempo te zien verkleinen. Op bezoek in Maastricht moet dan ook de eerste stap zijn naar het weer structureel pakken van punten. De redactie is in ieder geval bijzonder eensgezind over de einduitslag en verwacht niks anders dan drie punten in de bus van Maastricht naar Kerkrade.

FC Eindhoven – Roda JC Kerkrade (6 februari)
Voorspellingen: 0-1 (Jeroen), 2-2 (Luc), 2-3 (Sem), 1-2 (Robbert).
Een week na de derby in Maastricht volgt meteen een absoluut topduel in de Eerste Divisie. In het Jan Louwers Stadion in het zuiden van Eindhoven wacht de lokale FC, op het moment van schrijven gedeeld nummer twee van de competitie. Na vele moeilijke jaren doet Eindhoven het sinds enkele seizoenen bij vlagen uitstekend en klopt het dit seizoen nadrukkelijk op de deur naar de Eerste Divisie. Het lastige duel is voor Roda een goede kans om met het oog op de eventuele nacompetitie een gaatje te slaan naar de Eindhovenaren. De redactie is net als een week eerder vol vertrouwen in de Kerkradenaren en gaat er bijna unaniem vanuit dat de drie punten vanuit Brabant mee gaan naar Limburg.

Roda JC Kerkrade – FC Volendam (9 februari)
Voorspellingen: 2-2 (Jeroen), 2-2 (Luc), 4-2 (Sem), 2-1 (Robbert).
Ook de derde wedstrijd van februari is een lastige: Volendam is een traditionele strijder om promotie naar de Eredivisie – zo ook dit seizoen. De feloranje geklede formatie scoort ondanks het vertrek van Robert Mühren en eerder Michiel Kramer bijzonder makkelijk en wil dolgraag zes punten tegen Roda JC binnenhalen dit seizoen. Roda zelf is uit op sportieve revanche voor de 3-0 oorwassing in de onderlinge wedstrijd in Volendam en kan net als tegen Eindhoven de wedstrijd goed gebruiken om ook nu weer een concurrent op achterstand te zetten. De redactie verwacht minstens een gelijkspel; winst is mogelijk, maar tegengoals zullen zonder twijfel geïncasseerd moeten worden.

Jong Ajax – Roda JC Kerkrade (16 februari)
Voorspellingen: 0-3 (Jeroen), 0-3 (Luc), 1-1 (Sem), 3-1 (Robbert).
Op maandagavond voetballen op Sportpark de Toekomst, het is niet wat je verwacht als contractspeler in Kerkrade. Toch moet het sinds de introductie van Jupiler League 2.0 gebeuren en reist Roda JC op een koude maandagavond weg uit de carnavalsgebieden op jacht naar de volgende drie punten. Een lastig duel, want de beloften spelen door de sterk veranderlijke selecties bijzonder wisselvallig. Jong Ajax is tot nu toe de beste beloftenploeg gebleken en weet na een rare seizoenstart met vooral een heleboel rode kaarten heel aardig mee te voetballen met de middenmoot. De wisselvalligheid maakt de wedstrijd lastig te voorspellen: bij de redactie kan het eigenlijk alle kanten op.

Roda JC Kerkrade – VVV-Venlo (20 februari)
Voorspellingen: 3-1 (Jeroen), 3-0 (Luc), 2-0 (Sem), 2-2 (Robbert).
Tegen het einde van de maand ontvangt Roda de volgende Limburgse ploeg. De wedstrijden tegen VVV mogen wat ons betreft eigenlijk geen derby genoemd worden, maar VVV is na Roda zelf wel de best presterende ploeg uit Limburg en kan de tegenstander zo nu en dan goed weg te houden van het eigen doel. Trainer Maurice Steijn had echter ongetwijfeld op meer gehoopt dan de bijrol die de ploeg uit Venlo dit seizoen speelt en zal de eventuele drie punten hard nodig hebben om de hoop op nacompetitie in leven te houden. Wat de redactie betreft kunnen de bezoekers echter hopen op maximaal een punt, maar zal de zege waarschijnlijk toegeëigend worden door de thuisploeg.

N.E.C. – Roda JC Kerkrade (27 februari)
Voorspellingen: 4-2 (Jeroen), 2-2 (Luc), 3-3 (Sem), 4-1 (Robbert).
Wat lange tijd werd gezien als de mogelijk beslissende wedstrijd in de titelstrijd is aan het begin van de maand februari inmiddels niet meer de potentiële sleutelwedstrijd als dat het eerder was. De Nijmegenaren hebben ondanks een behoorlijke 3-0 nederlaag bij FC Eindhoven een ruime marge van negen punten op de concurrentie. Een zege voor Roda JC zal daar onder normale omstandigheden niet heel veel aan kunnen veranderen. Dat betekent echter niet dat de geelzwarten er niet vol voor moeten gaan; ondanks dat de redactie geen zege verwacht in Nijmegen, is de ploeg van Ruud Brood af en toe wel degelijk kwetsbaar gebleken. De bal is rond, het is elf tegen elf en een kleine kans is ook een kans: Roda JC hoeft de titelstrijd nog niet op te geven.

In de volgende editie van deze rubriek voorspelt de redactie de wedstrijden in maart.