MVV bezorgt Roda volgende nederlaag in derby

Roda JC Kerkrade heeft zondagmiddag ook haar derde Jupiler League-duel in het kalenderjaar 2015 verloren. Het team van René Trost, dat door een vroege rode kaart ruim een uur met 10 man speelde, werd op bezoek bij streekrivaal MVV op alle fronten afgetroefd: 3-1.

De Kerkraadse formatie begon met een aantal verrassende namen aan de derby; Trost had Pluim (niet eens bij de wedstrijdselectie), Dijkhuizen en Werker gepasseerd en posteerde Ramos (teruggekeerd van een blessure), Monteyne en Rutjes in het basiselftal. Een met 8300 toeschouwers gevuld Stadion De Geusselt zag van begin af aan een duel met veel overtredingen van beide kanten, waar vlot combinatievoetbal gezien het slechte speelveld amper mogelijk was.

Desalniettemin opende Roda JC de score; MVV-er Braken lanceerde na 11 minuten met een te korte terugspeelbal Anco Jansen, die het buitenkansje niet onbenut liet en via doelman Coppens raak schoot. Het furieuze MVV had niet veel tijd nodig om de vroege tik te verwerken, want nog geen 3 minuten later verdween een indraaiende voorzet van Peeters zomaar in de verre hoek voorbij Verbist: 1-1. In de 24e minuut was de chaos compleet: Roda-aanvalsleider Jansen kreeg eerst een gele kaart vanwege een wegwerpgebaar richting de grensrechter, waarna arbiter Sanders hem enkele seconden later een directe rode kaart toonde omdat hij de leidsman bespuugde. De bezoekers moesten derhalve een dik uur met een man minder de wedstrijd voortzetten.

De Kerkradenaren hadden totaal geen grip op het duel en na ruim een halfuur spelen greep Trost in door de overgebleven aanvallers Gyasi en Lagouireh van het veld te halen en hen te vervangen door Dijkhuizen en Cicilia. Ook deze wijzigingen bleken echter niet voldoende om de dadendrang van de Maastrichtenaren af te remmen. De ploeg van Ron Elsen ging met volle overgave op jacht naar een voorsprong en op slag van rust bracht Bryan Smeets De Geusselt in vervoering door de 2-1 in de kruising te jagen.

Na de rust rechtte Roda haar rug enigszins en bleek het in staat om meer weerstand te bieden tegen de Maastrichtenaren. Het kon de thuisploeg dan wel nooit haar wil opleggen, maar het kwam wel tot een aantal mogelijkheden op de gelijkmaker. De grootste was voor Dijkhuizen, die vrijstaand voor Coppens in plaats van zelf af te ronden er echter voor koos om de bal breed te leggen, waarna de kans verkeken was. MVV liet aan de overkant een aantal malen na om het duel op slot te gooien, maar in de 79e minuut dwong het via een kopbal van Brouwers dan toch een 3-1 voorsprong af, waarmee de derby definitief beslist was.

Met 6 gele kaarten, een mogelijkerwijs wekenlange afwezigheid van Jansen in het verschiet, de tweede derbynederlaag in 2015, een nieuwe deuk in het vertrouwen en de overwinningen van FC Eindhoven en N.E.C. op de andere velden was het wederom een teleurstellende dag voor de geel-zwarten, die na 22 speelronden de derde plek op de ranglijst innemen. Volgende week gaat men op bezoek bij nummer 2 FC Eindhoven.

Opstelling Roda JC: Verbist – Monteyne, Biemans, Ramos (’73 Paulissen), Van Peppen – Rutjes, Faik, Van Hyfte – Gyasi (34′ Dijkhuizen), Jansen, Lagouireh (’34 Cicilia).

Foto: Roda JC Live

Comments (1)

Comments are closed.