Voorbeschouwing | ‘Back on track’ in Maastricht

Nadat januari met recht een historisch dieptepunt mag worden genoemd voor Roda JC Kerkrade, wacht op de eerste dag van februari meteen een beladen wedstrijd. In Maastricht ontvangt laagvlieger MVV de Kerkradenaren in wat onder normale omstandigheden de laatste Zuid-Limburgse derby van dit seizoen zal zijn. Na het bizarre prestatieverloop van Roda in de afgelopen weken kan de wedstrijd in De Geusselt alle kanten op gaan. Roda JC Live blikt vooruit naar de eerste wedstrijd van de misschien wel beslissende februarimaand.

Een stukje geschiedenis: MVV Maastricht
De Maatschappelijke Voetbal Vereniging Maastricht werd onder de naam ‘MVC’ al in 1902 opgericht. Na een reeks naamveranderingen volgde zes jaar later de naam MVV, welke tot 2010 de officiële clubnaam zou blijven. In de decennia voor het betaald voetbal kende de club enkele succesvolle jaren, met als hoogtepunten de tweede plaats in 1926 en deelname aan de kampioenspoule in 1948, waarin de club een landelijke vierde eindnotering wist binnen te halen.

Het betaald voetbal maakte MVV vanaf het eerste seizoen in 1954 mee; de vierde eindnotering mocht met recht een knappe prestatie genoemd worden. Het toenmalig stadion de Boschpoort werd uitgebreid, maar in 1961 verhuisde de club naar de huidige speellocatie de Geusselt. De beste jaren beleefde de ploeg in de vroege jaren zeventig met enkele goede noteringen in de Eredivisie, maar in 1976 werd er voor het eerst gedegradeerd. Na twee jaar Eerste Divisie keerde de ploeg terug met het hoogste niveau en gaf het navolgende seizoen kleur met een even bizarre als knappe 3-6 overwinning op bezoek bij Ajax; het hoogste aantal uitdoelpunten ooit in Stadion de Meer. In de jaren tachtig wisselde MVV beide profcompetities met zekere regelmaat af, waarna de ploeg begin jaren negentig weer enige stabiliteit wist te vinden en er zelfs bijna Europees voetbal werd behaald.

In 2000 degradeerden de Maastrichtenaren voor de vierde keer in diens clubgeschiedenis. In tegenstelling tot de eerdere degradaties werd deze niet opgevolgd door een vlotte promotie; MVV speelt sinds dat jaar onafgebroken op het tweede niveau. In 2004 eindigde de ploeg op de achttiende plaats; de slechtste prestatie in de clubgeschiedenis. De laatste jaren krabbelde MVV ondanks grote serieuze problemen weer wat op met enkele deelnames aan de nacompetitie. In 2013 streed MVV een seizoen lang om het kampioenschap en stond het voor het grootste deel van het jaar (ruim) bovenaan, maar door faillissementen van SC Veendam en AGOVV moesten de Maastrichtenaren negen punten inleveren en was de eindnotering een vijfde plek.

Stadion
Het stadion De Geusselt is sinds 1961 de thuishaven van MVV Maastricht. Sinds de opening is de thuishaven van de ploeg uiteraard meerdere keren gerenoveerd, waardoor de originele capaciteit van 18.000 plekken is teruggebracht naar de huidige 8.800. Dat laatste gebeurde bij de grootste renovatie, in de jaren ’80. Het stadion, dat in de stad ligt, kent vier verhoogde losse tribunes met in de hoeken bedrijfsruimte met uitzicht op het speelveld. Gemiddeld zitten er ongeveer 4.000 toeschouwers bij een thuiswedstrijd van MVV, maar morgen is het stadion nagenoeg uitverkocht.

Historie

MVV Maastricht

Roda JC Kerkrade

21

Gespeeld 21

7

Gewonnen 7
7 Gelijk

7

7 Verloren

7

24 – 24 (0) Doelsaldo

24 – 24 (0)

 

21 Keer stond het affiche tussen deze twee ploegen in Maastricht op het programma. De verhoudingen zijn hier precies in evenwicht: beide ploegen wisten van de 21 affiches er zeven te winnen, en dan hou je zeven wedstrijden over die in een gelijke stand eindigden. Ook kwamen MVV en Roda in deze potjes even vaak tot scoren: 24 keer. De laatste keer dat deze wedstrijd op het programma stond was alweer in 2000, toen de brilstand tot en met het laatste fluitsignaal op het scorebord stond. Roda’s laatste zege op bezoek bij MVV dateert alweer van 1997, toen in het begin van de competitie in september een 1-2 overwinning werd geboekt.

Vroeg in dit seizoen, in het laatste weekend van augustus, ontving Roda JC de Maastrichtenaren in het eigen Parkstad Limburg Stadion. Onder het toeziend oog van bijna 14.000 toeschouwers (toen nog een record voor de Jupiler League) speelde Roda een uitstekende wedstrijd en wist het de rood-witte bezoekers zonder grote moeite puntloos naar huis te sturen. De twee doelpunten werden in de eerste helft al geproduceerd door Marc Höcher (vrije trap) en Ard van Peppen, die daarmee zijn eerste doelpunt voor Roda JC scoorde.

Vormverhoudingen
Zoals uiteraard bekend zit het Roda JC de laatste weken bepaald niet mee. In de laatste weken voor de winterstop ging de ploeg van René Trost al minder en minder solide voetballen; na de weinig besneeuwde pauze wist Roda nog niet één punt te pakken in de wedstrijden tegen RKC Waalwijk en Fortuna Sittard. Dat Roda nog nabij de tweede plek te vinden is heeft daardoor met name te maken met de wisselvalligheid die ook bij de ploeg van FC Eindhoven is geslopen.

MVV Maastricht kampt met een dramatisch seizoen en weet met hangen en wurgen diens puntjes bij elkaar te sprokkelen. Na 21 wedstrijden is de negentiende plek niet meer dan terecht; in de laatste vijf duels werden evenveel punten gepakt als RKC Waalwijk (vier). De Maastrichtenaren houden nog aansluiting op Telstar, Helmond Sport en Jong Twente, maar de daarboven gepositioneerde ploegen Fortuna en Achilles zijn alweer zes punten los van MVV, dat vooral uitblinkt in diens enorme tekort aan scorend vermogen in zowel uit- als thuisduels.

Vermoedelijke opstelling
Guy Ramos keert terug in de basis en zal daarmee Daryl Werker terugverwijzen naar een plek in de dug-out. Verder vinden we Edwin Gyasi op de vleugels met aan de overkant Nayib Lagouireh; zij moeten zorgen voor de toevoer naar doelpuntenmaker Anco Jansen. Geblesseerd zijn nog steeds Johan Plat, Frank Demouge en Brian Jacobs. Ook Raymond Gyasi kan nog niet in actie komen voor de Kerkradenaren; hij kampt met een enkelblessure.

Vermoedelijke opstelling Roda JC: Verbist – Dijkhuizen, Biemans, Ramos, van Peppen – Faik, Pluim, van Hyfte – Lagouireh, Jansen, E. Gyasi.

De redactie voorspelt
Voorspellingen: 1-3 (Jeroen), 1-3 (Luc), 1-3 (Sem), 2-3 (Robbert).
Vertrouwen, dat lijkt het sleutelwoord te zijn in deze wedstrijd. Na de debacles in Waalwijk en tegen Fortuna en de veel te simpele bekeruitschakeling tegen Excelsior is het zaak om zo snel mogelijk de situatie onder controle te krijgen om de promotiekansen niet in een razend tempo te zien verkleinen. Op bezoek in Maastricht moet dan ook de eerste stap zijn naar het weer structureel pakken van punten. De redactie is in ieder geval bijzonder eensgezind over de einduitslag en verwacht niks anders dan drie punten in de bus van Maastricht naar Kerkrade.

De wedstrijd tussen MVV en Roda JC wordt live uitgezonden op FOX Sports kanaal 5. Voor wie niet in het stadion aanwezig kan zijn en niet over het betreffende zenderpakket beschikt, verzorgt Roda JC Live traditioneel een live-verslag vanuit het stadion via het Twitterkanaal: www.twitter.com/rodajclive.

Foto: Roda JC Live

Comments (1)

Comments are closed.