De Tegenstander | Bekerwinnaar wil opnieuw vlammen

In de rubriek ‘De Tegenstander’ blikt Roda JC Live vooruit op de volgende oefentegenstander van de Kerkraadse club. Vandaag belichten we FC Groningen. De Trots van het Noorden treft morgen ‘onze’ Trots van het Zuiden in het Groningse Haren, waar om 17:00 uur de bal aan het rollen zal worden gebracht.

Succesvol seizoen een goed vervolg geven

Voor de groen-witten is het het laatste vriendschappelijk duel in de voorbereidingsperiode; mogelijk geldt hetzelfde voor de hoofdmacht van Roda JC, want het heeft er alle schijn van dat het informeel aangekondigde oefenduel tegen Chievo Verona (vooralsnog) geen doorgang zal vinden, terwijl men bij het geplande oefenduel tegen Helmond Sport met een tweede elftal zal gaan spelen. Wellicht is het daardoor ook voor de Kerkradenaren de laatste testcase voor de eerste speelronde van de Eredivisie, die over twee weken geopend wordt met een thuiswedstrijd tegen Heracles Almelo.

Voor FC Groningen begint de competitie logischerwijs ook over twee weken, maar de formatie van coach Erwin van de Looi zal van tevoren ook al in de spotlights staan; op zondag 1 augustus speelt zij namelijk in de Amsterdam ArenA tegen PSV, in de strijd om de Johan Cruijff Schaal. Groningen dingt mee om deze prijs, doordat zij in het vorige seizoen met de KNVB Beker aan de haal ging. In een spannende finale in de Rotterdamse Kuip werd titelhouder PEC Zwolle, nota bene gecoacht door ex-trainer Ron Jans, met 2-0 verslagen. Albert Rusnák maakte zich onsterfelijk bij de Groningse aanhang, door beide doelpunten voor zijn rekening te nemen. Daarmee plaatste de club zich direct voor de groepsfase van de Europa League, en zullen er daardoor minstens drie ‘Europese’ duels in de Euroborg gespeeld worden.

(Opvangen van) transfers

Diezelfde Rusnák zal ook in dit seizoen een bepalende rol moeten vervullen voor de Noorderlingen. Na de meest succesvolle jaargang in de clubhistorie (zoals directeur Hans Nijland het seizoen typeerde, aangezien de bekerwinst de allereerste hoofdprijs in de geschiedenis van de club was), rust er een zeker verwachtingspatroon op de schouders van de Groningse spelersgroep, waar Rusnák al een zeer belangrijke schakel in was en nu alleen maar belangrijker zal worden; door het vertrek van smaakmaker Tjaronn Chery naar Queens Park Rangers wordt er veel verwacht van de voormalig speler van Manchester City. Ook Nick van der Velden en Genero Zeefuik hebben afscheid genomen van FC Groningen, terwijl ook centrale verdediger Eric Botteghin bij veel clubs op het lijstje staat als mogelijke versterking.

De groen-witten hebben het vertrek van bovenstaande spelers tot dusver in beperkte mate weten op te vangen. Abel Tamata, die in het seizoen 2012/2013 bij Roda JC onder contract stond, werd overgenomen van PSV om de linkerkant van de defensie te versterken. De club voorzag zichzelf ook van een aanvallende kwalitatieve impuls; Limburger Bryan Linssen, die bij zijn vorige clubs de vervelende neiging had om regelmatig te scoren tegen Roda JC, werd weggekocht bij Heracles Almelo. We zullen morgen zien of Linssen zich ook in het groen-wit gaat profileren tegen geel-zwart.

Niet langer ongeslagen

FC Groningen speelde in de afgelopen weken vier oefenwedstrijden; de traditionele openingswedstrijd tegen RWE Eemsmond werd met 1-18 gewonnen, daarna werd het altijd verraderlijke SC Stadspark met 0-9 opzij geschoven, vervolgens boekte de ploeg een prima 1-5 zege op het bij ons welbekende FC Emmen, waarna de ongeslagen reeks afgelopen zaterdag werd beëindigd door Southampton FC, dat met 0-3 zegevierde in de Euroborg. Roda begon de oefenreeks met weinig-aan-het-toeval-overlatende overwinningen op LHC (0-7) en FC Gulpen (0-26), om vervolgens via een helder moment van Rigino Cicilia in de absolute slotfase met 1-2 te zegevieren bij Topklasser EVV Echt. Dinsdag leden de Limburgers hun eerste nederlaag; Alemannia Aachen won met 0-1 in het PLS, waar Gibril Sankoh (ex-FC Groningen) met een eigen doelpunt de enige treffer voor zijn rekening nam.

De wedstrijd in Haren (Groningen) begint morgen om 17:00 uur. Voor een live verslag kunt u natuurlijk weer op ons Twitter-account @RodaJCLive; www.twitter.com/rodajclive.