Roda onderuit in overschaduwd oefenduel

Roda JC Kerkrade is er niet in geslaagd om ook haar vierde oefenwedstrijd winnend af te sluiten. Op eigen veld verloren de geel-zwarten met 0-1 van Alemannia Aachen. Bij het duel werd stilgestaan bij clublegende Dick Nanninga, die vanochtend op 66-jarige leeftijd overleed.

Nanninga, Roda’s clubtopscorer aller tijden met 107 doelpunten, verkeerde al langere tijd in slechte toestand. De enige Nederlandse maker van een velddoelpunt in een WK-finale voerde een oneerlijke strijd, waaraan dinsdagochtend in het ziekenhuis van Maaseik een einde kwam. Roda speelde derhalve vanavond met rouwbanden. Bovendien werd er een indrukwekkende minuut stilte in acht genomen door beide clubs. Roda zal op een later tijdstip, tijdens de reguliere competitie, een uitgebreider herdenkingsmoment organiseren voor één van de meest toonaangevende karakters in de geschiedenis van de club.

Ondanks alles werd er ook ‘gewoon’ gevoetbald in het Parkstad Limburg Stadion. Hoofdcoach Darije Kalezic koos ervoor om met de tweede garnituur aan de aftrap te verschijnen. Dat elftal creëerde in de eerste helft, net als de Duitse opponent, een aantal prima scoringskansen. Met name Santiago Palacios nam het doel van Alemannia-goalie Löhe onder vuur, maar de Mexicaanse aanvaller bleek ongelukkig in de afronding. Aan de overkant kon Bram Verbist opgelucht ademhalen toen schoten van Müller en Ernst niet tot een doelpunt voor de Duitsers leidden. Daardoor zagen de 8.750 (!) toeschouwers dat beide teams bij een 0-0 stand de catacomben opzochten.

Na de pauze was Roda direct gevaarlijk, toen Nathan ‘allesbehalve-doelpuntenmaker’ Rutjes met een sterk schot de paal raakte. Toen er iets meer dan een uur gespeeld was, bracht Kalezic acht nieuwe spelers binnen de lijnen. Onder hen was Hicham Faik, die een indraaiende bal precies bovenop de kruising uiteen zag spatten. Nadat de eveneens ingevallen Dijkhuizen en Van Hyfte nét niet wisten af te ronden, viel de treffer aan de andere kant van het veld; Gibril Sankoh was de laatste speler die de bal aanraakte, waarmee hij zijn eigen doelman Bram Verbist verschalkte. De Kerkradenaren zetten daarna nog wel aan, maar de verschillende schoten bleken niet effectief; 0-1 was daarmee de eindstand.

Roda vervolgt haar oefencampagne aanstaande zaterdag; tegenstander in Haren is dan niemand minder dan FC Groningen. Bij dat duel zal om 17:00 uur afgetrapt worden.

Roda JC Kerkrade – Alemannia Aachen 0-1 (0-0) | 8.750 toeschouwers | Parkstad Limburg Stadion

Opstelling Roda JC: Verbist – Monteyne (62′ Dijkhuizen), Werker (62′ Sankoh), Swinkels, Peters (62′ Van Peppen) – Rutjes (62′ Faik), Noor (85′ Begzadic), Höcher (62′ Van Son), Gyasi (62′ Van Hyfte) – Palacios (62′ Paulissen), Cicilia (62′ Jansen).