De Tegenstander | EVV wil ook tegen Roda stunten

Zaterdag (18:00 uur) speelt Roda JC Kerkrade haar derde oefenduel in de voorbereiding op het Eredivisie-seizoen. Na demonstratiepotjes tegen LHC (0-7) en FC Gulpen (0-26) treffen de Kerkradenaren opnieuw een amateurvereniging, maar nu wel eentje uit de Topklasse: EVV. De club uit Echt wist afgelopen week tweemaal overeind te blijven tegen clubs uit het betaald voetbal.

Opmerkelijke prestaties
De uit 1926 stammende Echter Voetbal Vereniging behoort tot de beste amateurclubs van de provincie Limburg. In 2004 promoveerde het voor het eerst naar de Hoofdklasse, waarna men in 2010 de overstap maakte naar de in dat jaar opgerichte Topklasse Zondag. EVV doet het aardig op het hoogste niveau van het amateurvoetbal; in de afgelopen 5 seizoenen eindigde het telkens tussen de 5e en de 9e plek op de eindrangschikking. In 2010 baarde de club opzien toen het in de voorbereiding met 2-1 wist te winnen van Bundesliga-verein Borussia Mönchengladbach. De Fohlen speelden weliswaar niet in hun allersterkste opstelling, maar met onder meer Roel Brouwers, Marcel Meeuwis en Dante (nu bij Bayern München) binnen de lijnen mocht men oprecht van een sensatie spreken.

Ook in het afgelopen seizoen lieten de Echtenaren zich zien. In de tweede ronde van de KNVB Beker kwam niemand minder dan AZ op bezoek op Sportpark In de Bandert. De Alkmaarders hadden de grootste moeite om een gaatje in de defensie van de thuisclub te vinden, want het wist met slechts 0-1 door te stoten naar de volgende ronde. In de reguliere competitie eindigden de blauw-witten als zevende, met slechts één punt achterstand op de nummer vier. Dat het team bekend staat om haar behoudende, defensieve speelstijl, blijkt wel wanneer we de statistieken erbij pakken; EVV was in het afgelopen seizoen in de Topklasse Zondag de ploeg met de minste gescoorde doelpunten (33), maar het incasseerde tevens de minste tegentreffers (28).

Ongeslagen tegen profclubs
In de voorbereiding op het nieuwe seizoen werkt de formatie van coach Leo Beckers een serieus oefenprogramma af. Zo speelde het team op 11 juli op het eigen sportpark tegen Jupiler League-club Achilles ’29, en stond er na 90 minuten een 1-1 eindstand op het scorebord. Afgelopen dinsdag was het gewaardeerde Fortuna Sittard de volgende tegenstander op het veld in Echt. Via twee benutte strafschoppen kwamen de Sittardenaren nog wel op een 1-2 voorsprong, maar in het slotkwartier van de wedstrijd boog EVV die achterstand om tot een 3-2 eindstand. De winnende treffer kwam van het hoofd van nota bene Paul Schröders, die deze zomer de overstap maakte van Jong Roda JC naar EVV.

De geel-zwarten zijn dus gewaarschuwd voor de tegenstander van zaterdagavond. De wedstrijd op Sportpark In de Bandert begint om 18:00 uur. Bent u niet in de gelegenheid om naar Echt af te reizen? Volg dan, zoals altijd, het live wedstrijdverslag van @RodaJCLive op Twitter: www.twitter.com/rodajclive.

Foto: Bart Tummers