De Telstar-index | ADO Den Haag

Met na deze interlandweek nog 7 speelrondes voor de boeg, belandt de Eredivisie in de meest cruciale fase van het seizoen: de slotfase. Voor Roda JC Live reden om eens een kijkje te nemen bij Roda JC’s overgebleven concurrenten in de strijd tegen rechtstreekse degradatie en promotie/degradatie-play-offs. Dat doen we in de dagelijkse rubriek De Telstar-index, vernoemd naar de iconische club die sinds mensenheugenis in het rechterrijtje van de Jupiler League vertoeft. De Eredivisie-ploegen die in de komende weken door het ijs zakken, mogen zich verheugen op het tripje naar Velsen-Zuid, wat Roda in 2014 nog een 2-1 overwinning opleverde. Over het onderling duel in Kerkrade hebben we het niet meer.

Vandaag in deel vijf van onze serie: ADO Den Haag. De ploeg staat zeventiende met 22 punten, één minder dan Roda JC.

Recente reeks
Nadat Zeljko Petrovic halverwege de week na de thuisnederlaag tegen Vitesse aan de kant werd geschoven voor Alfons Groenendijk, ontstond na een lange reeks nederlagen hoop op een goed resultaat op bezoek bij Go Ahead Eagles. Dat viel tegen: in misschien wel de slechtste wedstrijd in jaren wist de Haagse formatie alles fout te doen wat er fout kon gaan en ging het dik verdiend met 3-1 onderuit. Groenendijk was zichtbaar geschrokken van de mentale zwakte van zijn ploeg en heeft daarop radicale veranderingen doorgevoerd. Sinds de wedstrijd in Deventer speelt ADO ultra-verdedigend en heeft bijna op iedere positie een personele wijziging plaatsgevonden. Dat leidde meteen tot een knap optreden tegen koploper Feyenoord (nipte 0-1 nederlaag) en twee gelijke spelen tegen respectievelijk FC Twente en FC Utrecht, alsmede een zwaarbevochten overwinning op N.E.C. Net toen het vertrouwen weer écht vorm begon te krijgen bij de Haagse ploeg zakte het meteen weer flink door het ijs op bezoek bij AZ, waar wederom al het mogelijke verkeerd ging en de ploeg voor rust al 3-0 achter stond (eindstand 4-0). Het Haagse spel heeft dus in de afgelopen weken meer structuur gekregen en het vertrouwen is van het nulpunt af, maar de wisselvalligheid blijft bijzonder groot.

Programma
vs Roda | @ Willem II | vs Groningen | vs PSV | @ Sparta | @ Heracles | vs Excelsior
Het is een bonte verzameling aan tegenstanders waar ADO Den Haag nog tegen moet voetballen in de resterende weken. Wat meteen opvalt is het grote aantal zespuntenduels tegen andere clubs die wij in deze rubriek behandelen. Meteen komend weekend komt Roda JC op bezoek, waarna tegen Willem II en Groningen twee middenmoters moeten worden bestreden. Van de wedstrijd tegen PSV wordt door niemand in Den Haag iets haalbaars verwacht, maar de grote finale volgt dan ook daarna pas: Sparta, Heracles en Excelsior kunnen in potentie de redding van de groen-gele club zijn, maar ook zorgen voor een hofstad in diepe rouw. De druk op de ploeg om in cruciale wedstrijden zal enorm zijn, terwijl ADO er niet om bekend staat tegen concurrenten te excelleren. Wil ADO echter een realistische kans houden op directe handhaving, zal echter juist in die wedstrijden moeten presteren – gelijke spelen tegen Utrecht en Twente zijn niet genoeg.

Blessures/schorsingen
Hoopgevend voor de Hagenezen is dat een grote verzameling langdurig geblesseerden gaandeweg de basisploeg weer heeft overgenomen. Met Aaron Meijers, Dion Malone en Mike Havenaar zijn drie spelers weer fit die de ploeg hard nodig zal hebben in het seizoensslot. De grote ontbrekende schakel blijft echter Kevin Jansen, de middenvelder die vorig seizoen samen met de naar Zulte-Waregem vertrokken Timothy Derijck voor de meeste stabiliteit wist te zorgen. Zodoende blijft het puzzelen voor trainer Groenendijk, die dankzij de komst van Donny Gorter iets meer te kiezen heeft maar altijd slechter uit is dan zonder Jansen.

Naast Jansen is Gervane Kastaneer nog altijd uitgeschakeld door problemen aan zijn oog. Kastaneer leek op het einde van de winterse transferperiode voor een riant bedrag te verkassen, maar werd ondanks de naderende overeenkomst met een buitenlandse club opgesteld en raakte vervolgens geblesseerd. Weg transfer voor Kastaneer, weg inkomsten voor de financieel aangeslagen club. Verder moet Tom Beugelsdijk nog twee wedstrijden schorsing uitzitten, maar gezien zijn belabberde vorm van de afgelopen weken lijkt de ploeg daar niet echt op achteruit te gaan.

Cruciale spelers
De meest in het oog springende cruciale speler kan niet anders dan Mike Havenaar zijn. De spits wist vorig seizoen menig duel eigenhandig in het voordeel van ADO Den Haag te beslissen en was in de wedstrijd tegen N.E.C., zijn eerste langere invalbeurt na zijn blessure, meteen verantwoordelijk voor de enige treffer van de wedstrijd. We kunnen echter ook niet om Aaron Meijers heen. Sinds de linksback weer terug is van zijn blessure lijkt de zwalkende verdediging stukje bij beetje weer beter samen te hangen. Meijers werpt zich op als de defensieve leider en is voor een groot deel verantwoordelijk voor het in praktijk brengen van het omschakelingsvoetbal waar Alfons Groenendijk voor de rest van het seizoen zijn zinnen op heeft gezet. Voor de creativiteit voorin is Edouard Duplan verantwoordelijk, die sinds de trainerswissel weer op de vleugel speelt en van daaruit moet zorgen voor de voorzettenproductie richting Becker, Schaken en/of Havenaar.

Verwachting
Het is moeilijk te voorspellen hoe ADO Den Haag zich in de rest van het seizoen zal gaan ontwikkelen. De afgelopen wedstrijden geven de indruk dat de ploeg niet meer volledig verloren is, maar het lijkt allemaal nog verre van stevig en het is de vraag waar de selectie op dit moment mentaal staat. Hoewel het spelplan duidelijk is en er veel voetballende kwaliteit is teruggekeerd van blessures, blijft de defensieve linie door diens onberekenbaarheid de grote zwakte. Ondanks de zeventiende plek heeft ADO het door de grote hoeveelheid wedstrijden tegen directe concurrenten nog volledig in eigen hand. De Haagse ploeg is in de regel niet heel succesvol in directe duels, dus zal waarschijnlijk diep moeten gaan om twee plekken te stijgen op de ranglijst. Onze verwachting is daarom dat het seizoen achter de duinen via de nacompetitie één à twee weken verlengd zal worden.

Header: Roda JC Live