Oud-Roda-spelers wél in de race voor WK

In hetzelfde weekend waarin het Nederlands Elftal een van haar slechtse interlands van de eeuw speelde, werkten enkele voormalige spelers van Roda JC eveneens WK-kwalificatiewedstrijden af. Dat ging de ex-Koempels beter af dan Oranje, hoewel daar natuurlijk niet veel inspanning voor nodig was. Een Australiër, Serviër, Cyprioot en Hongaar deden hun uiterste best om hun land een zetje richting Rusland te geven, waar de eindronde in 2018 zal plaatsvinden.

Irak-Australië 1-1 (donderdag)
Heel voetbalminnend Irak rukte donderdagavond uit om getuige te zijn van het WK-kwalfiicatieduel van hun land tegen Australië. De Irakezen bleken een taaie ploeg voor de Aussies, waar ex-Roda-aanvalsleider Tomi Juric als diepe spits in de basis stond. De man die in het vorige seizoen in Kerkrade geteisterd werd door blessures, zou niet tot scoren komen voor zijn land. Teamgenoot Leckie deed dat wel, net als de Irakese hoop in bange dagen Yasin. Het duel eindigde daardoor in 1-1, wat een aardige tik is voor de Australiërs. Saoedi-Arabië (waar Bert van Marwijk bondscoach is) en Japan leiden de groep met 13 punten, gevolgd door Australië (10 punten), de Verenigde Arabische Emiraten (9 punten), Irak (4 punten) en Thailand (1 punt). De nummers 1 en 2 plaatsen zich voor het WK, de nummer 3 speelt een play-off voor plaatsing. Dinsdag speelt Australië tegen de Verenigde Arabische Emiraten.

Georgie-Servië 1-3 (vrijdag)
Vrijdagavond werden er ook in Europa kwalificatiewedstrijden gespeeld. Jagos – kent u hem nog – Vukovic kwam vlak na rust als invaller binnen de lijnen bij een 1-1 tussenstand bij Georgië-Servië. Met de linksbenige verdediger in het veld wisten de Serviërs nog tweemaal het net te vinden in Tbilisi, waardoor er op vreemde bodem met 1-3 gewonnen werd. Zij nemen daardoor de eerste plek in de poule op doelsaldo over van Ierland, in een lastige groep waarin ook nog Wales en Oostenrijk (beide 7 punten) op de loer liggen.

Cyprus-Estland 0-0 (zaterdag)
Nestoras Mytidis
, waarvan het de vraag is of hij na zijn verhuurperiode bij AEK Larnaca nog terugkeert bij zijn eigenlijke broodheer Roda JC, speelde 88 minuten als centrumspits van Cyprus tegen Estland. De twee voetbalgrootheden maakten er niet echt een spektakelstuk van in Nicosia, maar Mytidis had zich zomaar tot matchwinner kunnen kronen: zijn doelpunt werd echter – op het oog ten onrechte – afgekeurd wegens buitenspel. Met 4 punten uit 5 wedstrijden is het WK uit zich voor de Cyprioten, doordat België, Griekenland en Bosnië-Herzegovina een straatlengte voorsprong hebben. Dat geldt ook voor Estland, waar ex-Roda-goalgetter Andres Oper nu assistent-bondscoach is.

Portugal-Hongarije 3-0 (zaterdag)
Het Estadio da Luz was het strijdtoneel voor de confrontatie tussen Portugal en Hongarije, een duel dat op het afgelopen EK nog een 3-3 met amusementswaarde 10 opleverde. Europees kampioen Portugal zou zaterdag opnieuw driemaal het doel treffen en dat deed het zonder voormalig Roda-middenvelder Danilo Pereira, die 90 minuten op de bank bleef. Hij zag bij de tegenstander een voormalig teamgenoot wél in actie komen: Tamás Kadar. Die liet zich bovendien gelden door een gele kaart te pakken, iets wat we ons nog kunnen herinneren van korte en bepaald niet krachtige periode in het Parkstad Limburg Stadion. Hij is desalniettemin een zekerheidje in de Hongaarse selectie, waar voor Krisztián Németh deze week geen plekje was. Zwitserland is met 15 punten de koploper in de groep, waar Portugal (12) en Hongarije (7) de achtervolging hebben ingezet.

Header: FIFA